Proiectele cu finanţare europeană aduc beneficii românilor. Totul este ca ele să fie puse în practică de oameni pricepuţi. Este şi cazul proiectului „CEO – Centru de Excelenţă în Ospitalitate, finanţat prin Fondul Social European – „Investeşte în oameni” şi implementat de Active Job Consulting în colaborare cu AJOFM Bihor, Romcom Capital Partners şi Asociaţia Femeilor şi Familiilor din Mediul Rural (AFFMR). „Proiectul a venit în întâmpinarea nevoilor din domeniul turismului din acest moment. Ne-am dorit foarte mult să aducem la un alt nivel forţa de muncă din acest domeniu, prin cursuri gratuite, pe care angajatorii le-ar face, dar nu şi le permit. Astfel, că prin acest proiect am oferit cursuri gratuite timp de 20 de luni pentru ospătari, barmani, bucătari, cameriste, tehnician agroturism montan, administrator pensiune turistică”, ne-a informat Luminiţa Popa, managerul proiectului.
Peste 1.300 de cursanţi
Grupul ţintă a fost iniţial de 1.000 de persoane, ajungând în cele din urmă la peste 1.300 de persoane. Proiectul s-a desfăşurat în cinci regiuni: Sud-Muntenia, Vest, Centru, Nord-Est şi Nord-Vest. „În cadrul proiectului au avut loc trei gale ale ospitalităţii româneşti: la Băile Herculane, la Arieşeni şi la Băile Felix”, a precizat Luminiţa Popa.
Managerul de proiect a adăugat că la demararea proiectului şi-a propus să ajute cât mai multe persoane să-şi găsească un loc de muncă, indicatorul proiectului fiind angajarea a 126 de persoane. „Deja am ajuns la angajarea a 130 de persoane şi sperăm să depăşim cifra de 150”, a subliniat Luminiţa Popa. Centrul de Excelenţă în Ospitalitate este singulul din Regiunea de Nord-Vest a ţării.
În judeţul Bihor, în cadrul proiectului, au fost organizate patru „Burse ale locurilor de muncă”: la Beiuş, la Aleşd, la Marghita şi la Salonta.
Valoarea proiectului a fost de aproape 8,6 milioane de lei, iar perioada de implementare a fost 28.03.2014 – 30.11.2015.
Gala ospitalităţii
„Gala Ospitalităţii Româneşti”, care a avut loc vineri, 23 octombrie 2015, în cadrul proiectului, la Hotel President din Băile Felix, s-a bucurat de prezenţa a numeroşi invitaţi: oficialităţi, echipa proiectului, cursanţi şi absolvenţi. Oficiile de gazdă au fost făcute de Mihaela Tatu, iar atmosfera a fost întreţinută de Oana Lianu şi Ansamblul Folcloric Bihorul.
Invitaţii au fost primiţi de tineri în costume naţionale, fiind serviţi cu pălincă şi plăcinte. În cadrul fiecărei gale a fost organizat câte un târg cu produse tradiţionale. Participanţii au degustat produsele bio-eco puse la dispoziţie de organizatori.
Au fost invitaţi să ia cuvântul cei implicaţi în proiect, cât şi beneficiarii acestuia. „Se fac lucruri frumoase prin aceste proiecte. Aceste proiecte au reuşit să rezolve advărate drame salariale şi familiale”, a explicat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Cristina Chinole, şefa AFFMR a atras atenţia asupra birocraţiei „care sufocă proiectele europene”.
Punctul pe „i” a fost pus de Teodor Caba, unul dintre absolvenţi. „Am început turismul în 2000, când a fost cel mai greu. Am participat la nişte cursuri de turism care m-au costat 2.000 de euro. Mulţumesc noii generaţii, care a început să schimbe faţa turismului românesc şi care a început să deschidă ochii celor care au strâns în mâini turismul românesc ca pe un patrimoniu al lor”, a precizat Teodor Caba. După luările de cuvânt participanţii au fost invitaţi la cină, surpriza fiind un viţel la proţap.
Citiți principiile noastre de moderare aici!