Lucrarea cu titlul „Cenzura presei şi a publicaţiilor în România comunistă. Activitatea Direcţiei Tipărirea Presei Centrale DGPT (1965-1977)” aparține profesoarei Carmen Ungur – Brehoi, fostă jurnalistă.
„Teza este structurată pe cinci capitole și se bazează în special pe surse primare, aflate în fondul Comitetului pentru Presă și Tipărituri (1949-1977), din cadrul Arhivelor Naţionale Istorice Centrale, a declarat doctoranda. Noutatea pe care o aduce cercetarea constă în faptul că își propune să elucideze problematica cenzurii presei centrale, subiect atins doar colateral de unii autori, din domenii conexe -literatură, istorie, publicistică”, a spus autoarea.
Cercetarea s-a realizat sub îndrumarea prof. univ. dr. Ion Zainea, un bun cunoscător al fenomenului cenzurii comuniste. “Scopul cercetării a fost să evidențieze în ce măsură relaţia dintre cele două coordonate – instituţia Direcţiei Tipărirea Presei Centrale, respectiv ziarele şi publicaţiile centrale – era de control-supunere, sau de colaborare-parteneriat şi ce efecte a avut cenzura asupra mass media, a spus acesta. Totodată, teza descrie și clasifică documentele de care făceau uz cenzorii în munca lor zilnică, atât în interiorul enormului organism, cât și în comunicarea cu organele de stat și de partid. O mare parte din aceste documente specifice se regăsesc exemplificate și în Anexele tezei, ceea ce conferă un mai mare grad de autenticitate și originalitate lucrării”.
Comisia care s-a pronunțat în legătură cu lucrarea de 400 de pagini a fost formată din preşedinte – prof. univ. dr. Gabriel Moisa și membrii: prof. univ. dr. Ilie Rad – Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Marian Petcu – Universitatea din Bucureşti și prof. univ. dr. Mihai Drecin – Universitatea din Oradea.
“Teza conține un volum amețitor de informații relevante despre cenzură ca organizație, adică despre personalul acesteia, ierarhiile interne, interacțiunea cu mediul politic, metodele de lucru, veniturile și altele”, a spus prof. Marian Petcu. „Sunt atât de multe informații, încât uneori teza are alura unui scenariu de film, mai concret spus are pagini de decupaj regizoral, în sensul că oferă foarte multe detalii privind munca cenzorului, recompensarea și certarea lui, medaliile primite”.
După discursurile referenților, care au adus laude cercetării, Carmen Ungur-Brehoi a primit titlul de doctor în istorie și fost îmbrăcată în tradiționala robă. Momentul a fost foarte emoționant, urmat de mulțumirile aduse de aceasta tuturor celor care au sprijinit-o în demersul său. La eveniment au fost prezenți universitari, reprezentanți ai ONG-urilor, jurnaliști, dar și prieteni și rudenii ale tinerei cercetătoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!