Aleșii județeni au votat, în ședința extraordinară de miercuri, un proiect de hotărâre care prevede clasificarea a două drumuri noi din zona Biharia – Paleu ca drumuri județene. Cele două drumuri vor avea indicativele „DJ 767 J” și „DJ 767 K”. Drumul județean DJ 767 J va avea o lungime de 5,6 kilometri, traseul acestuia fiind DN 19 – DJ 767K – DN 19. Lungimea drumului județean DJ 767 K va fi de 3,1 kilometri, cu traseul stabilit între DJ 767 J și DJ 767F.
[eadvert]
Clasificarea celor două drumuri a fost necesară pentru ca autoritățile județene să poată depune cererea de finanțare pentru fonduri europene, pentru realizarea centurii Biharia (DJ767J) și a drumului de legătură Biharia – Paleu (DJ767K), proiect de investiții denumit „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea – lot 3”.
„Cu această clasificare și cu proiectul tehnic pe care ar urma să îl primim de la Zona Metropolitană Oradea, cel mai probabil la finalul lunii februarie, ar urma să generăm apoi procedura de expropriere și să organizăm procedura de licitație pentru realizarea acestor lucrări din fonduri europene”, a declarat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor.
Potrivit CJ Bihor, proiectul ar putea fi finanțat prin Programul Operațional Regional Nord-Vest 2021 – 2027.
Asociere pentru proiect
În luna decembrie, consilierii județeni au aprobat asocierea CJ Bihor cu Asociația Zona Metropolitană Oradea, primăria Paleu și primăria Biharia, în scopul realizării celor două proiecte. Documentul aprobat atunci prevede construirea drumului ocolitor al localității Biharia, care va avea o lungime de aproape 6 kilometri. Șoseaua va ocoli localitatea prin partea de est și o parte din drum va merge paralel cu DN 19 Oradea – Satu Mare, urmând să preia o mare parte din traficul care trece acum prin localitate.
Drumul de centură este prevăzut și cu o pistă pentru bicicliști. Asocierea aprobată de aleșii județeni prevede și construirea unei șosele de legătură dintre centura Biharia și localitatea Paleu, cu o lungime de 3,15 kilometri. Pentru acest drum, Studiul de Fezabilitate a fost finalizat în luna septembrie.
„Traseul noului drum pornește din zona sălii de sport din localitatea Paleu, continuă de-a lungul văii Cosmo și iese în viitoarea centură a localității Biharia, printr-o girație amenajată la intersecția cu strada Viilor”, a transmis atunci CJ Bihor, printr-un comunicat de presă.
Două girații vor fi realizate la ambele capete ale noului drum, pentru a face legătura cu centura Biharia și drumul județean ce trece pe lângă Paleu. Șoseaua va avea două benzi, câte una pe sens, cu o lățime totală de 6 metri. O pistă de biciclete cu o lățime de 3 metri va fi realizată în paralel cu noul drum. Valoarea estimată a proiectului este de aproximativ 25 de milioane de lei, fără TVA, echivalentul a peste 5 milioane de euro.
Potrivit CJ Bihor, costul include și contravaloarea terenurilor expropriate de pe traseul drumului de legătură.
Trimite articolul
XÎn sfârșit se vede o rază de speranță în rezolvarea coșmarului zilnic al navetiștilor. Să auzim cât mai curând și de drumul de la Oșorhei.
-
cosmarul navetistilor asi rezolva largirea drumului intre Centura asta noua si pana la intrarea in Oradea, cu drumul de legatura catre Paleu si Oradea – A3 nu se rezolva mare problema cu aglomeratia ce genereaza navetistii…
-
Da, complementar și lărgirea drumului între benzinăria Socar până la drumul de Marghita.
-
Asi mai propune si o giratie si un drum spre episcopia, direct spre business park, deoarece ar mai elibera din aglomeratia de pe drum express in zilele lucratoare si scoala.
-
As mai propune (nu … ași!) sa lasati proiectele la arhitecti si ingineri, sa se ocupe ei de ele.
Eventual sa se ocupe de asta niste oameni cu studii, care pot analiza si posibilitatile cat si utilitatea construirii unor drumuri.
Iar voi acestia trei – patru care ati postat pareri si impresii, ar fi bine sa va ocupati si sa indreptati ceea ce nu ati facut atunci cand a trebuit.
Adica sa luati caietele, cartile , creionul si hartia si sa va apucati sa invatati sa scrieti.
Ca ati nenorocit limbul roman!
Cred ca v-ati stropit cu cerneala atunci cand vi s-a cerut ca sa scrieti cu ea pe hartie.
Banuiesc si de ce. Ptr. ca majoritatea celor ce-s navetisti pe zona Biharia – Episcopia – Paleu sunt din zonele cu populatie maghiara.
Care au avut asa o mare grija sa invete limba lor materna la scoala si si-au batut joc de limba romana scrisa si citita sau vorbita.
De aia zic.
Ca sa proiectezi sosele sau sa trasezi viitoare artere, prima data trebuie sa stii sa scrii, sa te exprimi si sa citesti corect in limba tarii unde vrei sa construiesti.-
Au ma tu iacata ca tu stii si vorbi si citi dara si tot nu faci nimic oba?
-
Auzi bre, ia dute tu in bucale si invata sparlamentarii si senatorii romani get pe get, sa vorbeasca corect pe limba materna si a tarii ! Auzi bre pana cand ”crema societatii” isi batjocureste limba materna NU poti avea pretentii la minoritati !Asta sa nu-ti spun ca multi maghiari se exprima mai corect in romana ca romanii … Dute draqului de patrihot, nu vezi barna in ochii tai dar vezi scobitaorea la vecini!
-