Iar proiectul prinde contur după ce în octombrie 2020, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a transmis Primăriei Ștei că a selectat pentru finanțare, prin Programul Operativ Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020, proiectul „Coridor de mobilitate urbană în orașul Ștei”. Valoarea totală a finanțării este de 486.928,57 lei, iar cofinanțarea orașului Ștei este de 9.738,57 lei, banii urmând a fi folosiţi pentru întocmirea documentației tehnice a proiectului. Zilele trecute au început lucrările de reabilitare a străzii Cuza Vodă, pe tronsonul cuprins între străzile Independenței și Nicolae Iorga.
[eadvert]
„Această porțiune va fi reabilitată cu piatră cubică și vine în completarea proiectului de mobilitate urbană din zona istorică a orașului. Astfel, partea centrală a străzii Cuza Vodă se va transforma într-o porțiune unde circulația autovehiculelor va avea o restricție de viteză, specifică străzilor cu accentul pus pe circulația pietonilor. Facem un apel către cetățeni să dea dovadă de înțelegere pentru o bună desfășurare a lucrărilor”, a spus primarul Şteiului, Iulian Balaj.
Înainte de a elabora studiul de mobilitate urbană a orașului, s-a constatat că în funcție de clasificarea oferită în ghidul Jaspers – nivelul orașelor pentru analize funcționale regionale, Șteiul se încadrează în nivelul 3. Aceasta presupune că din punct de vedere al trasportului public, există foarte puţine rute, iar din perspectiva tramei stradale, „rețeaua de drumuri simplă cuprinde un număr mic de drumuri principale care trec prin zonă, dar și cu posibilități limitate de a alege căi alternative”. Scopul planului de mobilitate urbană a oraşului Ştei constă, printre altele, în „creșterea eficienței și rentabilității sistemului de transport din oraş astfel încât să asigure cetățenilor acces rapid, confortabil și în siguranță, la toate punctele de interes ale acestora, în condiții de reducere a consumului de energie, a emisiilor de gaze cu efect de seră și a poluării fonice și a aerului”.
Prin implementarea PMUD sunt vizate următoarele ținte: creșterea cotei modale a transportului nemotorizat – creșterea numărului de bicicliști, raportat la statistica anului 2017, cu 6,98% până în 2020, cu 22,01% până în 2025 și cu 31,02% până în 2032; de asemenea, se urmărește crearea de noi piste de biciclete pe străzile Andrei Mureșanu, Teiului, George Enescu, Bisericii, Cuza Vodă, DN 76, Miron Pompiliu, Aleea Stadionului, 13 Septembrie, Petrileni, drumul de acces spre Parc- Lac; se va înființa o staţie de închiriat biciclete în zona centrală (lângă Primărie), cartier Petrileni, Parc – Lac; se va realiza creșterea numărului de mijloace de transport în comun prin achiziția de autobuze electrice; închiderea circulației auto pe strada Lucian Blaga (de la Colegiul Național „Avram Iancu” și până la strada 13 Septembrie), modernizarea și lărgirea străzii Aleea Stadionului.
Încep lucrările la ştrand. Valoarea contractului e mai mare decât bugetul pe un an al Şteiului
Trimite articolul
X“se va realiza creșterea numărului de mijloace de transport în comun prin achiziția de autobuze electrice”
Deci luam autobus sa se plimbe primarul si functionatii publici.Ma, da mare e Steiul ca ii trebe si autobussa faca curse in oras….Astia au mintea hodinita !!!