Un megaşantier în urma căruia, la finalul acestui mandat, centrul Oradiei să capete o înfăţişare nouă. Aceasta este promisiunea formulată de edilului şef în legătură cu cele mai emblematice zone ale oraşului – Piaţa Unirii, strada Vasile Alecsandri şi Piaţa Ferdinand.
Cu şantierele de mai mică amploare deschise în centru, problema schimbării reţelelor de utilităţi – apă, canalizare şi termie, ar fi rezolvată în câteva zile. „În ceea ce priveşte lucrările de reabilitare a Pieţei Unirii care costă aproximativ 5 milioane de euro, Primăria Oradea a transmis spre publicare documentele pentru achiziţia de lucrări. Începând din această toamnă, vom avea un constructor care va lucra în Piaţa Unirii timp de 12 luni. La final, lucrările vor reda centrului oraşului o suprafaţă pietonală mult mai generoasă”, spune primarul Ilie Bolojan.
Surse nesigure
În aceste zile se revizuieşte şi proiectul tehnic de reabilitare a străzii Vasile Alecsandri, în vederea transformării ei în pietonal. Dacă finanţarea pentru Piaţa Unirii e clară, fondurile structurale, sursa banilor pentru pietonalul Alecsandri e nesigură încă. „Dacă se vor face economii la licitaţii, lucrările vor putea fi finanţate din fonduri europene. Dacă nu, fondurile vor fi asigurate din bugetul local”, a precizat edilul şef. În contextul scoaterii circulaţiei de pe acest perimetru, primarul indică viitoarea parcare din Strada Independenţei ca posibilitate de parcare pentru riverani. Aflat în faza de avizare, obiectivul a trecut de comisia de monumente din Cluj, îndreptându-se spre primirea autorizaţiei de construire.
Jos plasele!
În acelaşi context plasează primarul şi reabilitarea tuturor faţadelor din Piaţa Unirii. Unealta potrivită pentru asta ar fi viitoarea lege ce prevede obligativitarea refacerii inclusiv a centrelor istorice. Una dintre cele mai importante imobile din Centrul istoric, Palatul Vulturul Negru va fi reabilitată integral, nu doar pe partea companiei de telecomunicaţii. Şantierul va începe cu Pasajul, cu reabilitarea reţelelor de utilităţii şi a pardoselii, după care se va trece la faţade. „Primăria Oradea a preluat de la Regia de Film fostul cinematograf, iar până la sfârşitul lunii august se estimează că va fi semnat şi contractul de finanţare, iar în primăvară se vor monta schelele pentru începerea reabilitării faţadei”, zice primarul. Acesta spune că până-n primăvara viitoare se va găsi şi o formulă pentru reabilitarea sălilor din cinematograf, acestea urmând să rămână deschise pentru evenimentele publice. Cât de curând, firmele care au activităţi în aceste spaţii urmează să-şi adune catrafusele. „Contactele de ocupare a spaţiilor încheiate cu RADEF expiră şi noi nu le-am preluat”, explică Bolojan. Anul 2015 e reperul până la care ar trebui să fie gata întregul Palat Vulturul Negru. Următorul imobil care intră-n renovare anul viitor este palatul de pe V. Alecsandri 1, care e în ultimele faze ale autorizării.
Piaţa Ferdinand, anul viitor
În continuarea şantierului din Piaţa Unirii, anul viitor ar trebui să demareze şi lucrările din Piaţa Ferdinand. Vestea bună pentru pasionaţii de arhitectură vine la pachet cu una proastă, pentru pasionaţii de tenis. Terenul Bazei Voinţa va căpăta destinaţia de parcare, cu rostul descongestionării zonei de parcări. Edilul şef zice că, în contul celor opt terenuri de la Voinţa, Municipalitatea va suplimenta baza de tenis de câmp din Ioşia cu altele patru.
„Vor fi trei, patru ani de şantiere. Sper să fie un proiect asamblat mult mai reuşit decât Corso-ul”, spune edilul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!