Astfel, miercuri, între orele 12:00 – 15:00 și joi, 20 aprilie, între orele 09:00 – 15:00, personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Crișana” al județului Bihor va organiza și desfășura sesiuni practice de pregătire. Acestea sunt destinate atât a elevilor, cât și a adulților.
„Celor care vor opta să participe la activitățile de instruire, le vor fi prezentate mai multe scenarii pentru prevenirea incendiilor, modul adecvat de acțiune în cazul producerii unor situații de urgență în propriile locuințe, tehnologii de recunoaștere a pericolelor și efecte multimedia, Centrul mobil fiind conceput să poată asigura o învățare experiențială”, a transmis Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana.
Potrivit acesteia, Centrul mobil are în dotare echipamente inteligente, ce simulează situații de urgență complexe, precum incendiile din locuințe, condiții meteo extreme sau chiar un cutremur și modalitatea în care acesta este resimțit într-o casă sau într-un apartament.
„Participând la activitățile practice desfășurate în cadrul Centrului mobil de instruire a populației, cetățenii vor putea să conștientizeze diferite riscuri generatoare de situații de urgență, să preîntâmpine producerea unor accidente în propriile locuințe și să acționeze adecvat și în timp util, pentru a-și salva viața și bunurile”, crede Roșca.
Primul simulator
Centru mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență a fost achiziționat și pus la dispoziția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în luna martie 2021, de către Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Fundația pentru SMURD, cu sprijinul Kaufland România.
[eadvert]
Centrul, construit într-o configurație de semiremorcă, cu autonomie completă, este primul simulator pentru instruirea populației în caz de incendii sau dezastre. Centrul mobil se deplasează în întreaga țară pentru ca oamenii să învețe cum să reacționeze în diferite situații de urgență. Simulatorul este dotat cu tehnologii de ultimă generație prin care sunt create scenarii cât mai apropiate de realitate, din care nu lipsesc „flăcările digitale”, fumul și alte efecte multimedia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!