Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) și-a stabilit printre prioritățile sale să închidă centrele rezidențiale clasice pentru protecția copilului și să transfere copiii din îngrijirea instituțională în servicii bazate pe comunitate.
[eadvert]
Practic, Autoritatea dorește să furnizeze copiilor intervenții timpurii și preventive, care le asigură dreptul lor de a crește într-un mediu familial, care să-i ajute să își atingă potențialul maxim și să își folosească pe deplin drepturile.
În perioada 2016-2018, printr-un proiect finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, în colaborare cu Banca Mondială și UNICEF, ANPDCA a realizat o cercetare amplă a sistemului de protecție a copilului și a identificat centrele de tip clasic, care trebuie să fie închise. În același timp, Autoritatea a stabilit și un set de criterii clare în acest sens pentru cele 167 de centre de plasament existente la nivel național.
Conform documentului intitulat „Raport descriptiv al studiului de diagnoză complexă a situației centrelor de plasament clasice și a nevoilor beneficiarilor acestora”, elaborat de ANPDCA, recomandarea de închidere a centrelor clasice este stabilită pe baza mai multor criterii. Unul dintre ele este legat de vârsta copiilor. În opinia autorilor studiului, cu cât sunt mai mari copiii, cu atât mai puternice sunt efectele negative ale instituționalizării.
Pe de altă parte, s-a avut în vedere numărul de copii care au nevoie de îngrijire și sprijin specializat (copiii mai vulnerabili). Un alt criteriu are la bază existența unor servicii rezidențiale alternative la îngrijirea în centrele de plasament și a unor servicii destinate prevenirii separării copilului de familie – fie servicii pentru familia în care este reintegrat sau integrat copilul, sau servicii în cadrul sistemului public de protecție specială (în cazul în care reintegrarea/integrarea nu este posibilă. De asemenea, a fost luată în calcul și calitatea condițiilor materiale – condițiile de locuit nu sunt adaptate la nevoile copiilor din anumite centre etc. Astfel, s-a ajuns la concluzia că Centrul de Plasament nr. 2 Oradea trebuie să fie închis, iar activitatea desfășurată trebuie să fie reanalizată și restructurată.
„Prin demersurile inițiate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor a fost încheiată o convenție de colaborare, aprobată de către Consiliul Județean Bihor, pentru închiderea Centrului de Plasament nr. 2 Oradea și construirea a două case de tip familial în localitățile Paleu și Oșorhei, fiecare cu o capacitate de 12 locuri. Prin acest demers, s-au identificat resursele pentru dezvoltarea sistemului de protecție a copilului prin înființarea a două case de tip familial, care oferă condiții mai apropiate de modelul familial și închiderea unui centru vechi, de tip clasic. Această acțiune a fost în concordanță cu diagnoza și recomandările făcute de ANDPDCA, precum și cu strategiile în domeniu asumate la nivel guvernamental: a Strategiei Naționale privind Promovarea Drepturilor Copiilor 2014-2020 și a Strategiei Naționale privind Incluziunea Socială și Reducerea Sărăciei 2015-2020. Convenția este încheiată între Fundația «Hope and Homes for Childre» România, Consiliul Județean Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Asociația «Filantropia» Oradea, Parohia Ortodoxă Română «Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir» Oradea, Parohia Ortodoxă Română «Sf. Anastasia și Sf. Petru Movilă» Paleu, Parohia Ortodoxă Română «Buna Vestire» Oșorhei, Parohia Ortodoxă Română «Duminica Sfinților Români, Sf. Dionisie Exiguul și Sf. Simion Stâlpnicul» Sânmartin și are ca scop «dezvoltarea capacității instituționale și modernizarea serviciilor sociale ale Direcției, pentru beneficiarii față de care s-a stabilit o măsură de protecție specială la Centrul de Plasament nr. 2 Oradea și pentru beneficiarii din alte servicii sociale, precum și dezvoltarea altor servicii sociale». Dezvoltarea acestor servicii sociale este în acord cu implementarea la nivelul Direcției a prevederilor Strategiei Naționale privind Promovarea Drepturilor Copiilor 2014-2020, a Strategiei Naționale privind Incluziunea Socială și Reducerea Sărăciei 2015-2020 cu privire la reducerea numărului de copii din centrele clasice, a prevederilor Strategiei de dezvoltare a serviciilor sociale la nivelul județului Bihor, precum și a Planului anual de acțiune”, a spus Ștefan Goția, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bihor.
În cele din urmă, săptămâna trecută, copiii au ajuns în Casele de Tip Familial contruite la Paleu și la Oșorhei. Comunitatea din Oșorhei, păstorită de părintele Nicolae Robotin, a primit în găzduire primii copii, s-a mobilizat exemplar și a oferit și un microbus pentru nevoile de deplasare a acestora. Cu toate acestea, Asociația Filantropia Oradea mai are de trecut o provocare: să ofere și copiilor de la căsuța din Paleu o mașină cu care să se poată deplasa la programul școlar, de educație și sănătate.
„Până în prezent, am strâns doar 30% din bugetul necesar pentru achiziționarea unui microbus (second hand). Îi rog pe toți cei care cred în viitorul acestor copii și doresc să îi susțină, să ne ajute să achiziționăm acest mijloc de transport atât de necesar. Mulțumim Fundației HHC România și părinților Nicolae Robotin și Vasile Cosmin Popa, principalii contributori ai acestei case”, a declarat preotul Laurențiu Lazăr, președintele Asociației Filantropia Oradea.
Cei care doresc să sprijine acești copii pot să doneze sume mici, cu plata online în acțiunea de strângere de fonduri de la Swemathon, unde este înscrisă și această inițiativă și unde puteți ajuta unul dintre ambasadorii acestei cauze, pentru a colecta cât mai repede sumele necesare. Puteți dona aici (la acest link dați click pe butonul susține acest ambasador): https://swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro/
Trimite articolul
XCate case de copii a inchis Bolovanul? De la case cu maxim 10 copii ii comaseaza ca la puscarie, sa fie cu sutele intr-o casa. Exact ca modelele de dinainte de revolutie, gen Cichid. Toate strazile si investitiile din oras, demolari etc le face dupa planurile ramase de la comunisti, asta nu stie nimic nou numai sa faca dupa planuri vechi, de pe vremea cand ta-su se ocupa de sistematizarea orasului. Bine ca sta stie numais a reduca din cheltuieli, nu sa produca bani. Orice prost stie sa faca asta
-
Vezi ca esti prost informat Mr. Cornel! Stii sa faci diferenta intre o casa de tip familial si un centru de copii? Daca nu ai trait intr-un astfel de centru sau chiar in ambele sisteme e usor sa vorbesti!