Florian Pantea , atestat în realizarea monumentelor şi a lucrărilor de patrimoniu spune că au fost păstrate atât cât a fost posibil toate elementele aflate într-o stare acceptabilă de conservare. „Capul de bour de deasupra porţii, dar şi parte din grilaj sunt autentice. De asemenea, am păstrat la vedere plăcuţa care atestă că imobilul a fost construit în 1779 ”, spune Florian Pantea. La inaugurarea centrului au participat producători locali, oaspeţi din Mehkerek-Ungaria, localnici, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, deputaţii Szabo Odon- care în calitate de consilier judeţean a sprijinit decisiv realizarea proiectului, deputatul Ioan Sorin Roman, directorul executiv al biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră pentru graniţa România-Ungaria (BRECO) Livia Banu şi nu în ultimul rând Lucia Pantea, reprezentanta CJ Bihor, omul care s-a ocupat îndeaproape de fiecare detaliu al proiectului. Inaugurarea centrului are loc la aproape o jumătate de an după închiderea proiectului finanţat îm cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România Ungaria 2007-2013.
Prezent la eveniment vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ioan Mang a spus: „Doresc să vă mulţumesc pentru invitaţia de participare la acest evenimnt fericit din viaţa comunei Ciumeghiu , dar şi a celor din Mehkerek. Cu atât mai mare este bucuria mea, cu cât în această lună am participat la trei proiecte care s-au încheiat cu succes. Îmi doresc ca astfel de evenimente să fie cât mai dese în Bihor. Acesta este un proiect foarte important pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agricol. Fermierii ştiu ce au de făcut. Au nevoie doar de un mic impuls pentru a dezvolta afaceri. Acest centru de afaceri româno-maghiar are şi rolul de a deschide relaţiile dintre oameni, iar această deschidere duce la apropriere. Apropierea dintre oameni duce la încrederea dintre oameni. Dorim să avem cât mai multe astfel de proiecte în Bihor. Şi am încredere, atât în colegii noştri din cadrul Consiliului Judeţean, cât şi în primarii noştri şi în cei din Bekes că vom fi pregătiţi cu proiecte pentru a accesa sumele disponibile în perioada 2014-2020. Merită felicitaţi şi cei care au construit acest centru”.
Proiecte care crează plusvaloare
În aceeaşi notă a vorbit şi primarul din Mehkerek, Tat Marghit:„Centrul de afaceri în agricultură este un proiect important şi pentru Mekerek care este un important producător de legume şi cereale. Realmente, sperăm că vom avea o piaţă şi că vom reuşim să şi exportăm”
Livia Banu, director executiv al BRECO s-a arătat extrem de fericită că participă la inaugurarea unui astfel de proiect:
„Vă felicit că aţi realiza acest proiect şi nu un studiu despre mersul afacerilor, în urma căruia apoi să tipăriţi concluziile într-o carte groasă care să fie pusă apoi într-un raft de bibliotecă”. Livia Banu a spus că astfel de proiecte care ajută comunităţile să-şi ridice nivelul de trai, să-i facă pe oameni fericiţi şi mulţumiţi contribuie şi la dezvoltarea cooperării. Şefa BRECO a subliniat că proiectul de la Ciumeghiu îmbină într-un mod fericit un proiect care contribuie la dezvoltarea economică cu un proiect cultural, deoarece Castelul de la Ciumeghiu aparţine şi patrimoniului cultural-sufletesc. „Sunt foarte bucuroasă să văd rezultatul şi sunt sigură că acest proiect aduce plus-valoare, profit şi astfel va genera noi proiecte”.
Deputatul UDMR Szabo Odon a urmărit acest proiect încă din faşă şi l-a susţinut prin toate pârghiile posibile. „Trebuie să spun că azi sunt într-o adevărată fugă, trebuie să particip la mai multe astfel de proiecte. Sunt foarte fericit că munca pe care am depus-o acum câtiva ani la Consiliul Judeţean se vede acum în realitate. Primul lucru a fost, acum câţiva ani, să mutăm BRECO de la Arad la Oradea, să fim în faţă, fiindcă există o concurenţă şi în acest domeniu. Şi am reuşit. A trebuit apoi să realizăm la BRECO o echipă foarte bună. Şi am reuşit. A trebui apoi să realizăm proiecte foarte bune cu care să putem concura cu rezultate foarte bune. Dacă vorbim de incubatoare de afaceri, acum funcşionează trei pe zona transfrontalieră: la Săcuieni, la Vadu Crişului şi la Ciumeghiu. Astfel de incubatoare sprijină mediul de afaceri, aduce plus-valoare, iar comunitatea are astfel resurse şi pentru alte proiecte. Asistăm acum la încheierea unui ciclu al Programului de Colaborare Transfrontalieră 2007-2013. Putem culege acum roadele a ceea ce am semănat anii trecuţi. Din fericire avem din ce în ce mai multe astfel de seminţe pe care să le putem semăna.Aceste programe sunt deschise şi pentru comunităţile mai mici care trebuie să reziste tentaţiei de a avea numai proiecte mari. Trebuie să avem grijă ca programul care urmează să ţină cont şi de rezultatele pe care azi le putem vedea. Cu atât mai mult cu cât, acesta a fost, pe lângă Programul de Dezvoltare Rurală, singurul program accesibil pentru astfel de comunităţi”, a spus Szabo Odon.
Parlamentarul UDMR Bihor a explicat şi contextul în care s-a născut proiectul centrului de afaceri în agricultură. „Începea sesiune de depunere de proiecte, iar domnul primar avansase cu alte proiecte. Doamna Lucia Pantea m-a prins pe coridor şi mi-a zis ce doreşte să facă , apoi m-a întrebat : «O să ne sprjiniţi?» I-am spus: « Da-ţi bătaie, cât mai multe proiecte pentru noi, pentru Bihor!» …Istoria a făcut ca acest castel să aparţină unor nobili maghiari. Pentru mine, faptul că domnul primar Huplea a decis să-l păstreze în viaţa comunităţii, deja înseamnă plus-valoare”.
Lucia Pantea a spus că inaugurarea acestui incubator înseamnă realizarea unui vis.Orice astfel de vis începe cu un lucru, cu o idee. Am văzut în Belgia o bursă de mărfuri agricole. Producătorii lăsau dimineaţa marfa în nişte depozite. Producătorii aveau reprezentanţi care licitau marfa care ajungea astfel proaspătă, în 2-3 ore, la benficiari. A fost o bursă care, din punctul meu de vedere, funcţiona perfect. Aici, la Ciumegiu, am început cu un proiect în trei faze: un proiect în valoare de 50.000 de euro, a urmat faza a doua cu centrul de afaceri în agricultură. Sperăm că cea de-a treia fază a proiectului va fi dezvoltarea unei astfel de platforme agricole, a unei astfel de burse. Construirea acestei platforme ar însemna întregrirea proiectului. Aici ar putea să-şi expună marfa producătorii din Bihor-Arad-Bekes şi Hajdu Bihar.
„Baronul Miskolczy numai în visele lui cele mai frumoase a visat că în castelul lui va funcţiona un astfel de centru. Abia aştept să-mi înmânaţi cheile „, a spus Jakob Iuliu, producător.
Citiți principiile noastre de moderare aici!