-JB. Zilele acestea v-aţi întâlnit cu Ministrul delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri și turism, Maria Grapini. Care au fost principalele teme abordate?
-Lucian Ioan: Începând cu 2011-2012, Federația Patronilor Bihor prin activitățile realizate și-a asumat rolul de lider al mișcării patronale regionale și tocmai de aceea principalele teme abordate cu doamna ministru s-au axat pe modul în care Federația va acționa pentru a dinamiza mișcarea patronală în regiunea Vest – Nord-Vest.De asemenea i-am prezentat doamnei ministru modul în care FPB s-a implicat în accesarea fondurilor transfrontaliere. Prin cele 8 proiecte realizate cu parteneri din Ungaria, organizația noastră a fost un exemplu nu numai în promovarea acestor fonduri dar chiar și în implementarea lor.
-JB Cum considerați anul 2012 pentru Federația Patronilor Bihor?
-IL Un an cu realizări importante care ne-a consolidat poziția de partener important pentru companiile private care colaborează cu noi și pentru instituțiile importante locale și județene. Evenimentele organizate de noi: Conferința Regională pe Construcții, Conferința Regională pe Medicină, Conferința Business for Business, implicarea firmelor bihorene în realizarea practicii studenților de la Universitatea Oradea şi Universitatea Parțium (peste 80 de studenți au efectuat stagii de practică în cadrul unor firme private), dezvoltarea unor parteneriate cu primăriile din principalele orașe ale județului, încheierea celui de-al VIII-lea proiect transfrontalier, Gala Top Branduri Bihorene 2012 sunt câteva dovezi ale implicărilor multiple ale Federației în mediul de afaceri bihorean.
-JB: Ce va însemna pentru Federația Patronilor Bihor anul 2013?
-IL Un an în care, prin inaugurarea Centrului de Afaceri din Cetatea Oradiei, practic activitatea și existența Federației Patronilor Bihor de 22 de ani va fi încununată cu o frumoasă realizare. Realizare pe care o dedicăm întregului mediu de afaceri bihorean și Primăriei Municipiului Oradea fără de care acest vis al nostru, de a avea o astfel de locație pentru business nu s-ar fi realizat.
-Jb Au existat diverse comentarii despre acest proiect. Care este poziția dvs.?
-IL Adevarul e unul singur și îl rostesc categoric: Acest proiect transfrontalier a fost conceput și câștigat de Camera de Comerț din Debrecen și Federația Patronilor Bihor și nu de altcineva.Cei de la Debrecen ne-au invitat să le devenim parteneri, după ce timp de 8 ani nu au reușit să-l implementeze cu alții. Propunerea lor venea după ce împreună am mai realizat cu succes 4 proiecte transfrontaliere.
Am acceptat și împreună cu colectivul Federației și domnul arhitect, Pafca după zile și nopți de trudă, am pus în pagină ceea ce se poate vedea azi în corpul C din Cetatea Oradiei.
Fiindcă ni s-a sugerat că suma ce revenea Federației Patronilor Bihor din proiect să o investim într-o clădire de interes public am apelat la Primăria Oradiei, partener de încredere al nostru, iar domniile lor ne-au repartizat acest corp de clădire.Între Federația Patronilor Bihor și Primăria Municipiului Oradea există prin Hotărârea de CL nr. 1002 din 17 Decembrie 2009 un contract de comodat pe o perioadă de 15 ani, timp în care Federația Patronilor Bihor va administra acel spațiu conform proiectului. Această hotărâre a CL a fost dublată de încă una, nr. 874 din 21 Decembrie 2010, moment în care Federația a propus Primăriei Oradea preluarea finanțării acestui proiect. Nicio clipă acest proiect nu a fost în pericol de a se pierde, era prea important pentru noi. Noi chiar am investit pentru depunerea documentației aprox. 30. 000 RON.
Am apreciat și apreciem gestul primarului Ilie Bolojan și al CL de a se implica în realizarea acestui proiect care aduce Cetații Oradea un plus de frumusețe și dinamism. Rezumând: proiectul a fost gândit, depus și câștigat de Federaţia Patronilor Bihor alături de Camera de Comerț Debrecen și finanțat de Primăria Oradiei, imobilul fiind proprietatea acestuia.Federația Patronilor Bihor va aborda anul 2013 din mai multe perspective: începerea unui nou proiect transfrontalier alături de Primăria Oșorhei, zona Metropolitană și o Primărie din Hajdu Bihor, depunerea unui proiect alături de 4 universități, care presupune reconversie profesională pentru femei.
Pe plan regional vom mobiliza toate organizațiile patronale din acestă zonă pentru a coagula mișcarea patronală în vederea unei noi abordări în perspectiva regionalizării administrative a României.
În plan transfrontalier, așa cum am pomenit, vom continua să promovăm accesarea de fonduri europene transfrontaliere și vom participa chiar la realizarea câtorva. În plan internațional vom încerca să fructificăm oportunitățile ce vor apărea în urma bunelor relații ce le-am realizat cu ambasadele Israelului, Belgiei, Spaniei, Slovaciei și Ungariei ca urmare a prezenței acestora la importantul nostru eveniment anual Gala Top Branduri Bihorene.
De asemenea ne dorim foarte mult extinderea colaborării FPB cu toate organizațiile patronale din județul Bihor, așa cum am început să o facem acum 4 ani cu Camera de Comerț Bihor, CLIMM, Confindustria, PISC.
Citiți principiile noastre de moderare aici!