Calea către o sarcina este de cele mai multe ori anevoioasă necesitând un nivel ridicat de implicare în investigaţiile medicale, costuri şi implicare emoţională. În cazul în care un cuplu încearcă să conceapă de o perioadă mai lungă de 12 luni, etiologia (cauza) infertilităţii trebuie identificată. Conform Asociaţiei Americane de Medicină Reproductivă, 40% din cazurile de infertilitate sunt de cauză feminină, sau factorul feminin contribuie, 40% din cazuri sunt de cauză masculină, iar 20% din cazuri sunt de cauză inexplicabilă.
[eadvert]
În evaluarea cuplului infertil, primul pas constă într-o anamneză minuţioasă cu notarea istoricului medical si chirurgical al ambilor parteneri, urmat de examenul clinic al pacienţilor. Scăderea ponderală, acolo unde este cazul, un stil de viata sănătos, suprimarea consumului de alcool si renunţarea la fumat sunt modificări ce îmbunătăţesc semnificativ rata de succes a procedurii de fertilizare in vitro. Pentru pacientă, examenul ginecologic trebuie să includă identificarea oricarei modificări, iar examenul ecografic trebuie să pună în evidenţă existenţa unor patologii precum: ovar micropolichistic, hidrosalpinx (dilatarea trompei uterine), fibroame, endometrioză sau polipi. În cadrul ecografiei se poate observa unul dintre criteriile rezervei ovariene, care ulterior va fi certificata prin analize hormonale. Consultul urologic al partenerului trebuie să excludă varicocelul, atrezia testiculară sau o posibilă disfuncţie erectilă, toate acestea acompaniate de o ultrasonografie testiculara şi o spermogramă. Consultul endocrinologic posibil necesar pentru fiecare dintre parteneri poate fi realizat în clinică cu diagnosticul, monitorizarea şi terapia patologiei endocrine.
Una dintre primele investigaţii oferite în clinică este testarea permeabilităţii tubare printr-o metodă nedureroasă, ecografică efectuată în prima parte a ciclului menstrual. Ambii parteneri vor fi testaţi, în funcţie de istoric, şi pentru anumite afecţiuni, prin analize de sange şi/sau genetice. Fiecare pacientă poate beneficia de asemenea de toate analizele precum şi investigaţii ca şi histeroscopia, ce face parte din componenţa dosarului necesar procedurii, realizate in clinica noastră.
În momentul în care toate aceste analize preliminare sunt efectuate, conduita terapeutică variază în funcţie de patologia de bază. Unele patologii, precum endometrioza, patologia trompelor uterine sau fibromul uterin, au nevoie deseori de intervenţii chirurgicale minim invazive, prin laparoscopie, unde se pot corecta. Toate aceste investigaţii sunt individualizate de la caz la caz. Primul pas este de a consulta un medic specialist obstetrica-ginecologie cu competenţa în infertilitate pentru a porni pe calea pe care consideraţi împreună a fi cea mai eficientă.
Centrul Calla vă anunţă cu bucurie că face parte din clinicile de reproducere umana asistată în care se desfaşoara Programul Naţional FIV/ET.
Every miracle takes a little time!
Advertorial!
Citiți principiile noastre de moderare aici!