Investiția în noua față a Beiușului este de 12,4 milioane de lei, din care 10,38 milioane de lei sunt bani europeni. Începerea lucrărilor de reabilitare în zona Piața Samuil Vulcan și Aleea Moților aduce și modificări în trafic, începând de duminică, 10 octombrie.
[eadvert]
Conform comunicatului Primăriei Beiuș, „se va bloca circulația prin fața Aleei Moților; sensul de mers pe strada dintre muzeu și parc – de la muzeu la intersecția cu DN 76 se schimbă în sens unic spre DN 76. Pentru a evita neplăcerile cauzate de schimbarea condițiilor de trafic, rugăm toți cetățenii, pietonii și conducătorii auto să respecte noile reguli și să circule cu atenție sporită!”, e mesajul autorităților din Beiuș.
Proiectul „Reabilitare, modernizare Piața Samuil Vulcan și Aleea Moților din zona centrală a municipiului” este finanțat din fonduri europene. Contractul de finanțare a proiectului, ce presupune o investiție de peste 2,5 milioane de euro, a fost semnat încă din iunie 2019. Scopul principal al investiției îl reprezintă reducerea emisiilor de echivalent CO2 generate de transportul rutier motorizat la nivelul Municipiului Beiuș. Astfel, ca urmare a realizării prezentei investiții, cantitatea de emisii poluante scade cu aproximativ 19%, conform datelor menționate în Studiul de trafic, întocmit de SC Institutul de Cercetări în Transporturi – Incertrans SAT.
Totodată, proiectul își propune ca utilizarea autoturismelor să devină o opțiune mai puțin atractivă din punct de vedere economic și al timpilor de parcurs, creându-se în acest mod condițiile pentru reducerea numărului autoturismelor și reducerea emisiilor de echivalent CO2. Conform scenariului din proiect, scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră (tone echivalent CO2/an) arată astfel: scenariul “fără proiect” = 570 tone, scenariul “cu proiect” = 464 tone. Prin urmare, scăderea emisiilor totale GES, comparând scenariile „fără proiect” și „cu proiect”: pentru anul 2023 = 6 (tCO2e), aproximativ 1,2%, iar pentru anul 2030 = 106 (tCO2e), aproximativ 19%.
Totodată, prin proiect se anticipează că lungimea pistelor/traseelor de biciclete construite/modernizate/extinse va fi la finalul implementării proiectului de 0,4973 km. De la 79 de arbori și arbuști, la final de proiect vor exista 133 de bucăți. În ceea ce privește zona pietonală, suprafața acesteia se va extinde de la 7.610 mp la 9.116 mp. La finalul proiectului, se estimează o creștere a numărului de persoane care utilizează traseele pietonale realizate, comparând scenariile „fără proiect” și „cu proiect”, pentru anul 2023 = 29.930 (aproximativ 6%), pentru anul 2030 = 219.000 (aproximativ 51%).
Creșterea estimată a numărului de persoane care utilizează pistele de bicicliști realizate, comparând scenariile „fără proiect” și „cu proiect”, pentru anul 2023 = 97.455 (aproximativ 56%), pentru anul 2030 = 195.640 (aproximativ 128%).
Rezultatele proiectului:
-Crearea unui traseu de piste de biciclete, în lungime de 497,30 metri, la nivelul Aleii Moților.
-Creșterea suprafeței spațiilor verzi din centrul Municipiului Beiuș cu 793 mp.
-Crearea unei piațete în locul actualei Piețe Samuil Vulcan, prin eliminarea circulației auto, de pe porțiunea din Strada Samuil Vulcan, cuprinsă între Muzeul Municipal Beiuș și sensul giratoriu.
– Crearea unui spațiu pietonal modern, în suprafață de 9.116 mp, în Piața Samuil Vulcan și Aleea Moților.
– Plantarea de perdele verzi de protecție vizuală și fonică și delimitare de traficul urban.
– Creșterea gradului de siguranță a pietonilor și bicicliștilor, prin amenajarea căilor de deplasare pentru aceștia, optimizarea variațiilor de nivel, montarea de balustrade de protecție
– Creșterea estimativă a numărului de persoane care utilizează spațiile pietonale create și pistele pentru biciclete, cu aproximativ 41%.
Trimite articolul
Xa cata oara se reface acel centru de 15mpatrati ?! :))
-
Ca in Oradea, se reface de ori de cate ori vor sa mai toace din bani, pt a alimenta cu bani firmele de casa.
In Bihor doar de piatete si pietonale auzi. Nu se vb nimic de industrie, firme, afaceri. Doar betoane
Mai aduceti si firme in zona. Vrem locuri de munca si salarii mari. Nu pietonale
-
Lasa ca de cand e Bolo, doar de taiat iarba, centuri si betoane. Bine ca 855 din frmele ce au venit in tara , anul asta au ales Clujul, Iasul, Brasov,, si Arad. La noi pula.. Si erau firme mari, serioase, nu de pantofi ca la noi.
cred ca dna ar trebui sa investigheze tiparul asta al scurgerii de bani doar pt. firme de constructii.
PE CAND INVESTITII DE MILIOANE CARE SA SI PRODUCA???
-
Nu trebuie sa produca, bine ca produc bani pt firmele de casa. Cam nimic nu produce ce face Bolojan, el doar stie sa ia bani europeni, bani din taxe, doar ca e bota sa si produca bani, doar ne spune ca bugetul e sarac si cand nu vor mai fi bani europeni voi fi pielea pulii, ca nu prea produce nimic bani la buget in afra de pulimea cu impozitele. Asta e baiul ca betoanele nu produc, ele produc doar voturi ca se face, stie mafiotul ce trebuie sa faca ca sa-l voteze si firmele de partid si apropiatii lui sa prospere.
Tot ce era frumos în Beiuș,, Parcul din centru, “” o oaza de verdeață. Beiusenii sunt foarte revoltați. Dar părerea lor nu contează. Contează doar ce vrea Bolojan. Ca doar el e primar și în Beiuș. Iar după cum știm toți dansul are o slăbiciune pentru betoane.