Pentru rezidenţi, asta înseamnă o mică scădere a preţului la metrul cub de apă facturat, de la 4 lei până acum, la 3,50 de bani, a spus Ovidiu Gavra, directorul Companiei de Apă.
Pentru CAO, semnarea documentelor de ieri aduce noi bătăi de cap. „Până acum încasam costul apei furnizate direct, de la un punct de vânzare, acum vom merge la 32 de km ca să încasăm direct de la oameni”, spune Gavra. În plus, CAO se pricopseşte şi cu gestionarea eventualelor pierderi sau furturi de pe reţelele tocmai preluate, cheltuială care, până acum, cădea în grija administraţiilor locale.
Cele trei comune au fost şi până acum clientele CAO dar apa ajungea în gospodăriile oamenilor după ce era repompată către acestea, ceea ce încărca preţul serviciului cu valoarea curentului electric folosit. Cu preluarea reţelelor la CAO, societatea este obligată să le alinieze şi pe acestea la preţul unic practicat, 2,86 lei fără TVA.
Prin SAPARD
Reţelele de alimentare cu apă din Hidişelul de Sus, Ceica şi Drăgeşti au fost realizate în contul unui proiect SAPARD de 3,7 milioane de lei, în 2005. „Din 1 iunie vom opera în aceste comune. Dânşii primeau apă tot din Oradea dar în alt regim, acum vom trece la facturarea directă, la preţul Oradiei. Astfel, primăriile scapă de o povară”, consideră directorul CAO.
Instalaţiile preluate însumează peste 62 km de reţea de alimentare, 8 staţii de repompare şi 1.141 branşamente de apă.
Prin aderarea comunelor la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio s-a decis predarea acestor instalaţii către CAO, în speranţa atragerii de noi fonduri rentru realizarea infrastructurii de canalizare. „În data de 20 martie 2012 a fost lansat procesul de pregătire a portofoliului de proiecte în sectorul de ape uzate pentru perioada 2014 – 2018”, mai precizează şeful CAO, într-un comunicat de presă. Acesta va sta la baza aplicaţiilor de finanţare ce urmează a fi depuse.
Citiți principiile noastre de moderare aici!