nemilos cancerul. Cu atât mai mult și din nefericire pentru noi bihorenii, această groază este justificată, județul nostru fiind situat la nivel național pe un terifiant loc III în topul îmbolnăvirilor de cancer.
În Bihor la fiecare 3 ore un om este diagnosticat și confirmat cu una din cele peste 100 de forme de cancer și spre crunta noastră dezamăgire mare parte în fază avansată a bolii.
Dacă ești ispitit să crezi că ești prea tânăr să te gândești că poți fi afectat, atunci reține un amănunt, media de vârstă a coborât în 15 ani de la 68-72 de ani la doar 47-54 de ani și continuă să coboare.
Pentru ca hidosul tablou să fie complet, in fiecare zi aproape 5 bihoreni sunt conduși spre cimitir, asta înseamnă că la fiecare 5 ani și 5 luni un oraș de mărimea Aleşdului rămâne pustiu, fără nici un locuitor ! Nu-i așa că ți s-a tăiat liniștea? Dacă în urmă cu 5 ani această molimă lovea zilnic 2 bihoreni, astăzi atacă 7, iar în următorii 5 ani vor fi 8 pentru ca peste 20 de ani fiecare al 2 lea dintre noi să aibe cancer conform OMS.
Când simți că acest inamic nemilos e atât de aproape de tine și familia ta, nu te mai întrebi dacă, ci când îţi va răpi mama, tata, iubita, copilul, fratele sau ajungi chiar tu sa-i fii victimă ! Oricum sunt din ce în ce mai rare acele familii în care să nu fi ajuns cancerul și aproape că nu mai trece o zi în care să nu spui „Doamne ferește” auzind despre încă cineva în cauză.
Suma neajunsurilor în special din sistemul public de sănătate combinată cu lipsa de reacție si angajare a societății, cu implicații și complicatii serioase atât pentru pacient și familia acestuia, cât și pentru medicul chemat să facă de multe ori pe făuritorul de miracole legat la mâini, este printre singurele despre care putem vorbi la „superlativ”.
Putem discuta despre inexistenta unui dialog coerent și eficient cu și între factorii implicați în procesul de luare a deciziilor în domeniu sanitar/medical, inclusiv legislativ, drepturile pacienţilor sau protejarea medicului. Despre informarea (nu doar dezinformarea) corectă şi în timp util, educația și prevenția deficitară cu efecte fatale uneori şi costuri enorme pentru individ, familie şi societate.
Managementul simptomatologiei şi tratarea efectelor după chimio/radioterapie, toxicologie sau efectele socio- psiho-oncologice pentru pacient şi familia acestuia, sunt doar câteva aspecte pe care le acuzăm dar pentru care ne scuzăm infantil. Din acest motiv, la inițiativa şi cu angajamentul comun al unui grup restrâns de pacienți, medici şi alte categorii de oameni cărora le pasă de comunitatea lor, au înființat „Centrul pentru dialog, prevenţie şi suport în oncologie”.
Centrul, ca fundaţie
Centru va funcționa ca persoană juridică fără scop patrimonial, fundaţie, în cadrul căreia toate serviciile adresate pacienţilor, familiilor acestora cât şi suportul oferit cadrelor medicale vor fi oferite exclusiv gratuit! Când stai în fața unui peisaj sinistru cum este cel descris mai sus, știind că există o atât de mare probabilitate să fie oricare dintre noi următorul pe „lista” bolnavilor de cancer nu cred că poate rămâne insensibil și pasiv.
Ne-am propus să ne luăm inima în dinți şi să luptăm, pentru noi şi familiile noastre. Nu putem și nici nu vrem să o facem singuri, avem nevoie de voi, indiferent de ocupatie sau vârstă (peste 18 ani). Vă invităm să „Fiţi alături de noi”. Lăsaţi un mesaj privat sau scrieţi un e-mail cu intenția voastră și câteva date de contact la adresa: ioanbaciu@yahoo.it sau lorena_drf@yahoo.com.
Misiune, scop, obiective
Misiunea „Centrului pentru prevenţie, dialog şi suport în oncologie” – OncoPlus este de a proteja comunitatea prin programe speciale dedicate pentru reducerea incidenţei cancerului şi a mortalităţii în mod deosebit în rândul persoanelor cu risc şi creşterea calităţii vieţii pacientilor bolnavi de cancer, contribuid la îmbunătăţirea performanţei serviciilor medicale şi sociale în oncologie.
„Centrul” are scopul de contribui semnificativ la creşterea responsabilităţii şi a gradului de conştientizare a comunităţii faţă de afecţiunile oncologice şi efectele sociale ale acestora, prin implicarea actorilor sociali (pacienţi, aparţinători, medici, autorităţi, politicieni, etc.)
Un alt scop este susţinerea pacientului oncologic şi a familiei acestuia, mobilizarea în jurul acestora cu scopul creşterii şanselor de vindecare şi supravieţuire de calitate. Obiectivul „Centrului” este responsabilitatea faţă de comunitate: promovarea interesului public (informare corecta şi la timp, programe de preventie, etc) și implicarea în procesul de luare a deciziilor în domeniul sănătății – oncologia medicală. „Centrul” va reprezenta, promova, proteja şi susţine sistematic şi unitar interesele pacienţilor, aparţinătorilor acestora, medicilor în raport cu autorităţile publice centrale, regionale şi locale, şi cu alte persoane fizice sau juridice din ţară şi străinătate.
Educaţie sanitară
Scăderea numărului de îmbolnăviri și formarea unei atitudini pozitive față de prevenirea și depistarea precoce a cancerului este un alt obiectiv al centrului. De asemenea, prevenția prin creșterea gradului de informare a populației; reducerea riscurilor care pot duce la apariţia cancerelor. Vor fi promovate programe de depistare precoce a cancerului.
Centrul va căuta îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului în timpul şi după tratamentul oncologic prin informare şi prezentarea efectelor adverse şi managementul acestora. De asemenea, va face consiliere nutriţională pre/în/postratament.
În cadrul centrului se vor oferi servicii medicale complemantare (analize de laborator, investigaţii imagistice, consultări interdisciplinare).
Centrul va oferi susţinere şi încredere pacienţilor prin terapii individuale. Va exista şi un grup social de sprijin în cadrul căruia vor fi împărtășite experiențele cu alți pacienți. Pacienţii vor fi sprijiniţi emoţional și social şi vor fi îndrumaţi şi sprijiniţi juridic: pentru întocmirea dosarului privind obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap şi de invaliditate, pentru întocmirea formularului E112 (finanțare tratamente în străinătate).
Toate serviciile vor fi oferite gratuit.
IOAN POPA BACIU
Citiți principiile noastre de moderare aici!