Municipalitatea şi Poliţia Municipiului au anunţat, joi, începerea procesului de modernizare a sistemului unic de supraveghere video de pe domeniul public al oraşului. Primarul Ilie Bolojan, Radu Şandru, adjunctul șefului IPJ Bihor şi expertul IT Ioan Roşie s-au aflat la sediul Poliţiei, în camera serverelor, pentru o conferinţă de presă comună.
Sistemul nou, incomparabil mai performant şi mai amplu decât cel existent, va fi implementat în trei etape.
„În prezent există 160 de camere vechi în oraș, fiind în curs trecerea de pe vechiul server pe cel nou; începem și înlocuirea vechilor camere, precum și instalarea celor noi. Sistemul poate fi updatat, permite update de soft, el este o primă etapă, este baza de care noi am avut nevoie”, a precizat Ioan Roșie.
Sistemul a fost gândit pentru modernizare în 3 etape. În etapa I, s-a realizat modernizarea sistemului de stocare, procesare video și dispecerizare. Echipamentele noi sunt funcţionale deja instalate la sediul IPJ Bihor. Prețul serverelor a fost de peste 375.000 lei, fără TVA.
Grosul, etapa II-a
În etapa a II-a se va încheia un acord-cadru pentru furnizarea camerelor video și serviciilor de mentenanță, inclusiv utilizarea rețelei de date/video, în scopul asigurării semnalului video la dispeceratul din cadrul Poliției. La pachet, se vor cumpăra 600 de camere video de trei tipuri: camere panoramice cu vedere 360 grade (PTZ), camere control trafic (LPR- pentru citirea numerelor de înmatriculare) şi camere cu vedere de ansamblu. Camerele vor fi montate pe bulevarde, în parcuri, intersecții, lângă școli, la intrările și ieșirile din oraș, în Centru sau în zonele pietonale aglomerate etc.
În etapa a III-a vor fi instalate camere video în stații de autobuz și tramvai și va fi achiziționat un soft pentru recunoașterea acțiunilor ostile, ca de exemplu bătăi sau persoane căzute.
Anul acesta
Până la finalul anului camerele video vor fi operaționale, iar până la sfârșitul anului viitor întregul sistem de supraveghere va fi în funcțiune. Prima dată, toate cele 160 de camere vechi vor fi înlocuite cu 360 de camere video noi, până la 1 octombrie 2019. Achiziţia pentru acestea a fost deja lansată. Până în primăvara anului 2020 ar trebui cumpărate toate cele 600 de camere noi.
Centru integrat
„Vreau să vă anunț că unul dintre proiectele pe care intenționăm să le depunem pentru finanțare din fonduri europene este un centru integrat de supraveghere, care să cuprindă pe de o parte tot ce înseamnă camere montate pentru siguranța cetățenilor, un centru de management al traficului și, de asemenea, un centru de urmărire a parcărilor care se construiesc în oraș, în afara carosabilului. Acest centru integrat ar urma să fie construit în această locație, cu ieșire pe strada laterală, deci colț cu Calea Aradului, în așa fel încât într-un singur dispecerat să existe întregul sistem de monitorizare a ceea ce se întâmplă în municipiu. Asta înseamnă, în primul rând, costuri mult mai mici și o eficiență mult mai mare de intervenție”, a mai spus Ilie Bolojan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!