În contextul în care există deja restricţii pentru România pentru fondurile alocate pe programe europene, Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 îşi demonstrează eficienţa şi necesitatea. Administraţia din Oşorhei a atras în cadrul acestui program, numai în ultima perioadă, 7,5 milioane de euro, adică o sumă comparabilă cu jumăte din bugetul comunei. Fondurile se vor concretiza în investiţii în drumuri, dar şi în construcţia unui Centru pentru servicii privind energia regenerabilă, care va fi integrat, la rândul său, într-un parc, dar şi într-un centru de informare şi cazare în Poiana Narciselor şi în serviciile de canalizare. Aceste proiecte au făcut obiectul unei conferinţe de presă, organizate la Primăria Oşorhei, la care au participat: primarul Ioan Pop, viceprimarul Ioan Gligor, consultantul Florian Balint şi şeful Zonei Metropolitane Oradea, Ciprian Barna.
Un rol decisiv în finalizarea proiectului ce priveşte construcţia Centrului l-a avut Federaţia Patronilor Bihor, care a identificat partenerul „în oglindă” ca urmare a relaţiilor cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri şi forţă de muncă din Hajdu- Bihar. „S-a întâmplat să primim sprijinul Federaţiei exact în momentul în care eram în impas fiindcă nu aveam partener în Ungaria”, a subliniat şeful ZMO. Primarul Oşorheiului, Ioan Pop a fost întodeauna atent la semnalul care vine din partea mediului de afaceri. Faptul că există patru iniţiative private în comună prin care se doreşte valorificarea potenţialului pe care Oşorheiul îl are în domeniul energiilor regenerabile are feed-back la cârma Primăriei Oşorhei. Feed-back concretizat în proiectul Business Energy- Dezvoltarea unor centre de servicii în domeniul energiilor regenerabile în judeţele Hajdu-Bihar şi Bihor. Parteneri în acest proiect sunt: Oraşul Teglas, Asociaţia pentru afaceri şi forţă de muncă din Hajdu -Bihar, comuna Oşorhei şi Zona Metropolitană Oradea.
În cadrul acestui proiect, în Teglas se va renova o clădire veche, de 1594, 7 mp, iar în Oşorhei va fi construită o clădire de peste 900 mp cu destinaţia de centru pentru servicii privind energia regenerabilă. „Bugetul total al proiectului este de 1.769.740 euro, din care comunei Oşorhei îi revin 745.599 euro, iar finanţarea nerambursabilă este de 93%”, a anunţat şeful ZMO, Ciprian Barna. Prezent la eveniment, consultantul Florin Balint, a subliniat faptul că acest centru va fi „unic în această zonă a Europei”, dar şi faptul că Oşorheiul va fi personalizat ca un centru al energiilor regenerabile la nivel naţional şi transfrontalier. „Din cadrul acestui centru vor putea fi transmise informaţii către utilizatorii de tehnologie regenarabilă, dar imobilul va avea şi rolul de incubator de afaceri. Centru va pune la dispoziţie know-how pentru cei interesaţi de domeniul energiilor regenerabile, utilizatorilor publici sau privaţi, care vor putea vedea la faţa locului cum funcţionează acest sistem, în timpi reali.
Acest obiectiv este unul autosustenabil din punct de vedere energetic, construit din materiale ecologice, care se va baza atât pe turbine eoliene, cât şi pe panouri solare. Apa caldă şi căldura vor fi produse cu ajutorul energiilor regenerabile, astfel încât, comunitatea locală nu va avea cheltuieli de întreţinere”, spune Florin Balint. „Întreg ansamblul va fi integrat în cadrul unui parc care se va întinde pe 2,3 ha şi pentru care sperăm să obţinem finanţare prin Grupul de Acţiune Locală, în cadrul căruia suntem zece comune care avem de împărţit 2,8 milioane euro. Parcul va avea loc de joacă pentru copii, un lac cu bărcuţe, o zonă unde persoanele în vârstă vor putea juca şah, dar şi o zonă de fitness, cu aparate”, a spus primarul Ioan Pop.
Vor asfalta şi ultimele drumuri
Un alt proiect câştigat de Primăria Oşorhei este „Dezvoltarea infrastructurii de drumuri la nivelul autorităţilor locale din Oşorhei şi Berettyoujfalu”. Valoarea totală a proiectului este de 2.963.145 euro, din care Primăria Oşorhei va dispune de 947.738 euro, finanţare nerambursabilă de 97,5 %. „Prin acest proiect vor fi asfaltaţi 3,1 km de drumuri în Oşorhei”, spune primarul Ioan Pop. „Practic, cu aceste lucrări nu vom mai avea drumuri neasfaltate în localitate”, a punctat viceprimarul Ioan Gligor. În cadru conferinţei de presă, şeful Primăriei Oşorhei a anunţat faptul că în parteneriat cu Consiliul Judeţean, Primăria Oşorhei a câştigat un proiect prin care se va construi un centru de informare şi cazare a turiştilor în Rezervaţia Poiana Narciselor.Valoarea proiectului este de 90.000 de euro. „În concluzie, prin aceste proiecte se realizează o dezvoltare echilibrată, susţinută a comunei Oşorhei”, a spus Ciprian Barna, şeful ZMO.
Citiți principiile noastre de moderare aici!