„Am și primit răspunsul, ni s-a spus să pregătim studiul de fezabilitate. Acum o să scoatem la licitație realizarea studiului”, explică viceprimarul Marghitei. Primarul Marcel Sas Emil Adăscăliții și viceprimarul Demian Zsolt s-au întâlnit cu directorul Direcţiei Silvice Bihor – Teodor Ioan Suciu și cu directorul Ocolului Silvic Marghita – Călin Dinu Horgoş, în vederea stabilirii condițiilor în care „Centrul multifuncțional de recuperare medicală pentru bolnavii cu boli cardiace” să poată fi amplasat în zona împădurită a Municipiului Marghita, la ieșirea spre Valea lui Mihai. „Noi ne-am gândit ca acest Centru de recuperare medicală să fie construit pe un spațiu al Primăriei Marghita. Avem la ieșirea spre Valea lui Mihai 5 ha de pădure. Centrul ar putea fi construit pe 0,3 ha. E un procedeu destul de anevoios și pentru o unitate administrativ-teritorială: trebuie să scoatem terenul din circuitul silvic și ni s-a spus că acest lucru este posibil, dar trebuie să facem plantări”, explică viceprimarul Demian Zsolt.
[eadvert]
Ideea construirii acestui centru la Marghita a fost vehiculată și în mandatul lui Pocsaly Zoltán, fiind transmisă în spațiul public de managerul Spitalului Marghita, Bradacs Aliz. „Din păcate, Consiliul Local nu a vrut atunci să aloce bani pentru studiul de fezabilitate. Doream să construim un centru de recuperare cardiacă cu fonduri norvegiene. Ideea a aparținut domnului doctor Jagamos Endre, medic chirurg cardio-vascular şi toracic, care a profesat mai mulți ani în Norvegia și așa a apărut și ideea de a accesa fonduri din acea țară”, a spus managerul Bradacs Aliz.
După cum afirmă viceprimarul Zsolt Demian, doctorul Jagamos Endre este din Marghita, fiind fiul unor medici din oraș, tatăl chirurg, iar mama oftalmolog. De numele medicului se leagă și centrul Viva Anima din Oradea, domnia sa fiind cunoscut pentru faptul că implantează pacemaker-uri, stimulatoare cardiace, dar şi defibrilatoare cardiace, adică dispozitive care menţin bătăile regulate ale inimii. Iar managerul Spitalului Municipal Dr. Pop Mircea din Marghita, Bradacs Aliz, spune că medicului Jagamos i se datorează perspectiva ca în oraș să se deschidă un centru de recuperare pentru bolnavii cardiaci, un loc în care pacienții să se recupereze după ce sunt externați din spital.
În România mai există doar un singur astfel de centru, în Covasna, iar în apropierea Bihorului se mai află unul, în Ungaria, la Balaton.
„Nu am putut accesa fonduri norvegiene pentru proiectul Centrului de recuperare medicală, deorece s-a mers pe alt proiect, în care s-a considerat că sunt mai multe șanse de eligibilitate. Este vorba despre proiectul «Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, în care Municipiul Marghita este promotor de proiect, iar Asociația Kécenlét, Asociația Caritas Eparhial Oradea și Skyhøyt Live Scene sunt parteneri. Obiectivul proiectului este creșterea gradului de utilizare a serviciilor sociale de către grupurile vulnerabile din două comunități dezavantajate socio-economic din județul Bihor, precum și creșterea nivelului de satisfacție al acestora cu privire la calitatea serviciilor, vizând creșterea calității vieții acestora pe termen lung. În cadrul acestui proiect complex, fiecare partener va acționa în domenii complementare şi în sinergie cu ceilalți parteneri: Municipiul Marghita va oferi cadrul de dezvoltare a serviciilor sociale, cele două asociații românești își vor dezvolta serviciile și le vor furniza în cele două comunități defavorizate – Cheț și Finiș, iar partenerul norvegian va contribui prin expertiză, pentru îmbunătățirea standardelor în cadrul ONG-urilor și administrației publice locale. Nu puteam obține finanțare pentru două proiecte și astfel am reluat proiectul Centrului medical de recuperare prin Compania Națională de Investiții”, explică viceprimarul Marghitei, Demian Zsolt.
Un astfel de centru este destinat pentru pacienții care au suferit un infarct miocardic, dar și pentru pacienții post intervenții chirurgicale cardiace (by-pass, chirurgie valvulară), care necesită programe de reabilitare cardiovasculară pentru a reveni la viața normală.
„Acest centru ar da un brand orașului și este absolut necesar pentru a putea da o șansă în plus pentru viețile celor care practic s-au născut a doua oară. În acest fel, cred că am putea îmbina și turismul balnear cu sănătatea”, consideră managerul Spitalului Pop Mircea Marghita, Bradacs Aliz. Ideea este susținută și de actualul primar, Marcel Sas Emil Adăscăliții, care intuiește faptul că în jurul acestui centru s-ar putea dezvolta turismul medical.
Trimite articolul
XPropun amplasarea lângă fabrica BMW.
-
Sau linga patinoar.