Profesorul Tiberiu Nemeth de la facultatea de Medicină şi Farmacie studiază de zeci de ani plantele medicinale din zona Ateaş, una dintre zonele cel mai puţin poluate din România. În ideea de a valorifica potenţialul fitoterapeutic al zonei Cefa, dar şi cel al apelor geotermale, profesorul a propus vineri, în cadrul unei întâlniri cu autorităţile din Cefa, dar şi cu potenţiali parteneri din Ungaria, înfiinţarea unui Centru de Fitoterapie. Dar şi a unui Centru de Recuperare Motorie. Profesorul Nemeth spune că pentru realizarea acestui proiect există interes şi din partea Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea, dar şi din partea Universităţii din Pecs.
Preocupări mai vechi
Una dintre sursele de finanţare identificate, la faţa locului, este Programul Leader de care vom putea beneficia în perioada 2011-2013. Aceasta în condiţiile în care în comună există un Grup de Acţiune Local constituit care poate accesa finanţări prin Leader. Cel care a avansat această idee a valorificării potenţialului geotermal şi fitoterapeutic al zonei cu ajutorul Leader a fost profesorul Viorel Jurcan.
Acesta a spus că în 1999, atunci când conducea Primăria Cefa a avut o astfel de iniţiativă, care a avut şi susţinerea conducerii de atunci a Consiliului Judeţean Bihor, dar care nu s-a materializat ulterior. Proiectul prevedea iniţierea unei tabere ecologice pentru elevi şi studenţi la Cefa. Practic urma să se construiască opt cabane cu câte zece locuri fiecare. Cabanele urmau să fie încălzite cu apa geotermală din puţul din Ateaş. Proiectul iniţiat în urmă cu zece ani este în spiritul ideii expuse ieri de profesorul Tiberiu Nemeth.
Prezent la discuţii, actualul şef al primăriei Cefa, Dumitru Bârnău a punctat: „Acest proiect ar putea avea şanse reale de succes, în condiţiile în care, în această perioadă, a crescut interesul Bucureştiului pentru ca zona noastră să aibă un parc natural cu acte în regulă, deci recunoscut oficial”. Primarul de Cefa a spus că Guvernul României aşteaptă o decizie a aleşilor locali care să aibă acest obiect.
„Suntem deschişi la cofinanţare, important este să identificăm proiecte pe care le putem câştiga”, a adăugat primarul de Cefa, Dumitru Bârnău. Întâlnirea de ieri de la Centrul de afaceri din Cefa nu va fi una singulară. Profesorul Nemeth a subliniat faptul că în calitate de cetăţean de onoare al comunei simte că trebuie să facă tot ce îi stă în puţinţă pentru sănătatea localnicilor, fapt pentru care discuţii pe această temă vor avea loc o dată la două luni.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!