Centrul a fost realizat printr-un proiect transfrontalier: RO-HU – Cross – border network to support the professional career development în the border region. Scopul proiectului este creșterea calității ocupării forței de muncă în zona transfrontalieră, prin crearea unor condiții pentru o mai bună exploatare a talentelor și aptitudinilor existente la tinerii din județele Bihor și Békés.
[eadvert]
Concret, centrul de la Oradea a început să ofere servicii de orientare în carieră pentru tineri din Oradea și Bihor, realizând deja activități de consiliere individuală pentru aprofundare. Totodată, centrul oferă cursuri de formare profesională autorizate (competențe antreprenoriale, IT, limba maghiară, limba engleză, limba italiană).
Potrivit directorului Liceului „Don Orione”, prof. Alexandru Stoica, centrul este o nouă aripă a familiei orionine.
„Am identificat o nevoie acerbă pe piață de a orienta tinerii (și nu numai tinerii, ci și oricine se află în dificultatea de a-și găsi locul de muncă). Acest centru este baza proiectului nostru transfrontalier, care și-a pus la dispoziție doi psihologi, cu specializare în orientare, și care încearcă să orienteze tinerii de la 16 ani în sus pentru a-și găsi un loc de muncă și pentru a se descoperi pe ei, pentru a-și descoperi cea mai bună variantă a lor”, a declarat Alexandru Stoica.
Model pentru țară
Unul dintre partenerii din proiect este Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor. Prin proiect, instituția a organizat trei târguri de locuri de muncă și de orientare în carieră care au devenit modele de bună practică, fiind extins la nivel de țară de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România.
Centrele de orientare în carieră pentru tineri sunt extrem de importante, este de părere Békési Csaba, director executiv al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Bihor. Activitatea de orientare în carieră a tinerilor este unul dintre secretele rezolvării discrepanței de pe piața muncii.
„Centrele și evenimentele de orientare în carieră și implicarea factorilor decidenți de pe piața muncii (angajatori, școli, universități, instituții publice, AJOFM Bihor etc.) sunt importante în rezolvarea acestor discrepanțe pe care le semnalăm în fiecare zi. Știm foarte bine că avem nevoie de forță de muncă. Ne plângem de lipsa de calificare a tinerilor, dar oare ne asumăm rolul de a indica corect direcția pe piața muncii? Acest proiect a venit cu o inițiativă extraordinară: dincolo de faptul că avem acest centru educațional și de orientare în carieră, am implementat în România un eveniment – model, unic în țară – Târgul de orientare în carieră a tinerilor, eveniment care derulează pe perioada a două zile consecutive și care aduce, sub aceeași cupolă, angajatori, școli, elevi, profesori, Inspectoratul Școlar, AJOFM Bihor și tot ce înseamnă decidenți pe această piață. Salutăm acest proiect și această inițiativă și suntem extrem de mândri că am putut fi parteneri și pioneri pe parcursul acestui proiect”, a spus Békési Csaba, șeful AJOFM Bihor.
Cursuri și teste
În cadrul centrului există mai multe cursuri de formare (de abilități digitale, lingvistice – pentru mai multe limbi), iar la final fiecare psiholog are posibilitatea să aplice teste celui care dorește să fie orientat în carieră.
Până în prezent s-au aplicat în jur de 380 de teste și s-au realizat 400 de orientări individuale pentru copii.
„Avem două categorii de evaluări: evaluări de grup sau testări la nivel individual. În cadrul programului de consiliere am avut întâlniri de grup. Totodată, au fost unii care au solicitat întâlniri individuale și au venit la testări mai aprofundate. La nivelul centrului avem 11 teste avizate și acreditate și pe baza acestora pot să fie investigate, testate. Practic, încercăm identificarea tipului de personalitate, a profilului vocațional sau a orientării motivaționale, a stilului decizional, a valorilor etc. De foarte multe ori testarea relevă altceva decât se așteaptă tânărul sau beneficiarul”, afirmă Ioana Drugaș, psiholog școlar și consilier vocațional la Societatea de Binefacere „Don Orione”.
Psihologul Veridiana Ghiurca, consilier în cadrul centrului, spune că pe parcursul întâlnirilor au fost abordate mai multe teme.
„Ne-am focusat foarte mult pe aspectul de autocunoaștere. Atunci când vorbim despre carieră, este important ca elevii și toți beneficiarii să ajungă să-și cunoască punctele forte. Am încercat, de asemenea, să conturăm un profil prin intermediul testelor, ne-am focusat pe găsirea unui traseu, pe formularea lui (ceea ce își doresc, cât de mult se potrivește, cât de mult se potrivesc abilitățile lor cu ceea ce-și doresc în viață) Apoi, ne-am pregătit încet pentru un interviu și la final am încercat să realizăm un CV ca să fie cât mai adecvat profilului beneficiarului”, a spus Ghiurca.
Activitatea Centrului va continua. Realizatorii săi speră să aibă realizări cât mai frumoase. Tinerii care intră în acest centru trebuie să-și găsească vocația și direcția spre care să se îndrepte. Condiția este ca doritorii să se programeze înainte.
„Oamenii care vin aici nu vor plăti, ci va fi gratuit pentru toți tinerii care au nevoie de noi. Specificul Centrului și Liceului «Don Orione» este de a ajuta, pentru că tinerii sunt comoara cea mai de preț a societății. După felul în care sunt educați, ei vor fi furtuna sau soarele zilei de mâine. Noi avem nevoie de soare. Societatea românească are nevoie de soare, nu de furtună”, a conchis prof. Alexandru Stoica.
Trimite articolul
XEste nevoie de inca o pubela pentru gunoi selectiv.