În centrul din Oradea vor funcționa puncte de informare în limbile ucraineană și engleză, puncte prim ajutor și asistență medicală, dar și pentru triaj epidemiologic, asistență socială generală și asistența minorilor, asistență psihologică, dirijare spre locurile de cazare și ocupare a forței de muncă.
„Centrul va fi prevăzut cu un spațiu de odihnă temporar pentru persoanele aflate în tranzit, precum și un adăpost temporar pentru animalele de companie. Serviciile din cadrul centrului vor fi oferite de către peste 11 instituții publice, precum și de ONG-uri, și se vor putea extinde sau restrânge, în funcție de nevoi. Centrul va fi deschis non-stop, cu regim de permanență pentru serviciile de urgență și la solicitare telefonică pentru serviciile sociale”, a tranmis Prefectura Bihor, printr-un comunicat de presă.
Centrul de asistență va fi înființat în baza unei hotărâri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) și va funcționa în coordonare cu Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Bihor (CJCCI). “Circa 70% din refugiații ucraineni care merg înspre Vest trec prin Bihor. Trebuie să gestionăm integrat și cât mai eficient nevoile lor. Ne propunem să lansăm acest centru până luni, 21 martie”, a precizat prefectul Dumitru Țiplea.
Spații de cazare
Totodată, CJSU a aprobat, în această săptămâna, lista spațiilor de cazare destinate refugiaților ucraineni. Un număr de 16 primării din Bihor pun la dispoziție cămine culturale, internate și baze sportive pentru cazarea refugiaților ucraineni care ajung la noi în județ. Totodată, potrivit Prefecturii Bihor, peste 100 de hoteluri, pensiuni, agropensiuni și case de vacanță sunt pregătite să-i cazeze pe cei care fug din calea războiului. Lista spațiilor de cazare din județul Bihor, destinate refugiaților din Ucraina, a fost întocmită de Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Bihor. „Conform listei, administrațiile locale pot asigura cazare pentru 422 de persoane și masa pentru 432 de persoane, iar operatorii economici oferă 2.892 de locuri de cazare și pot asigura masa pentru 2. 639 de persoane”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Bihor.
Bani alocați pentru cazare
„Hotărârea CJSU prevede ca, în vederea utilizării eficiente a fondurilor publice, repartizarea în vederea cazării refugiaților din Ucraina se va face cu prioritate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile publice locale”, se mai arată în comunicat. În spațiile de cazare pentru refugiaţi, stabilite de CJSU, pentru costuri aferente cazării vor putea fi decontați 50 de lei/zi/persoană, în cazul spațiilor puse la dispoziție de autorități sau instituții publice, respectiv 100 de lei/zi/persoană (TVA inclus) sau 230 lei/zi (TVA inclus) în cazul în care într-o singură cameră sunt cazate două sau mai multe persoane, pentru spațiile care aparțin operatorilor economici privați. “Efortul autorităților în asistența refugiaților ucraineni va fi unul pe termen lung. Prin mecanismele adoptate astăzi ne-am asigurat că acest sprijin va fi constant și eficient”, a declarat prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea.
.
Contacte pentru cetățenii ucraineni și cum pot deconta transportatorii contravaloarea transportului
[eadvert]
Trimite articolul
XMãsuri sanitare?