În acest fel, fosta zonă industrială IMU Marghita va intra în proces de regenerare urbană.
„În prezent, ne ocupăm de 14 proiecte”, spune primarul Marghitei.
În urmă cu câteva zile, primarul Marcel Sas Emil Adăscăliţii a prezentat un bilanţ la patru luni de la preluarea mandatului. Şeful Primăriei Marghita a ţinut să prezinte celor care l-au ales proiectele la care lucrează „în paralel şi separat” de proiectele pe care le-a moştenit.
„În primul rând şi cel mai important, ne ocupăm de parcul industrial. Da, de patru luni mă ocup să găsesc locaţia potrivită, fiindcă trebuie să ţinem cont de mai mulţi factori: de accesul la un drum judeţean cât mai rapid legat cu autostrada, în apropiere trebuie să existe utilităţi, trebuie să ţinem cont de un studiu geo, de un studiu topografic. În scurt timp, voi identifica zona cea mai potrivită şi cea mai eficientă”, a spus primarul.
Pe locul doi în ordinea priorităţilor este zona de agrement.
[eadvert]
Marcel Sas Emil Adăscăliţii spune că acolo unde a fost fabrica IMU – Întreprinderea de Maşini Unelte Marghita este locația pentru care a depus deja o cerere de finanţare. Locaţia nu e aleasă întâmplător. În strategia de dezvoltarea a municipiului Marghita pentru 2014-2020, din consultările publice și din analiza oportunităților locale de dezvoltare, au rezultat următoarele perspective de dezvoltare ale mediului construit: extinderea zonei centrale (prevăzută prin PUG), configurarea unui centru de agrement în zona ștrandului public, dar şi regenerarea urbană a zonei industriale dezafectate (IMU) și a fostei garnizoane.
Fabrica IMU Marghita s-a construit în vremea primarului Ioan Haias (1974-1984), perioadă în care Marghita se dezvolta din punct de vedere industrial. Conform istorielocală.ro, IMU Marghita a luat fiinţă pe baza Decretului nr. 201 din 12 iunie 1978. Primul produs livrat a fost maşina de frezat universală pentru sculărie. Diversificarea gamei de produse cu maşini-unelte universale, speciale şi automate a început din anul 1981, pe baza unor proiecte preluate de la ICSIT Oradea şi Bucureşti, dar şi a unor proiecte proprii. Unitatea livra la export 40% din producţia marfă, la beneficiari externi din URSS, RDG, Polonia, Cehoslovacia, Irak, Albania și Pakistan.
IMU Marghita era una dintre perlele Industriei constructoare de maşini şi a prelucrării metalelor, din care făceau parte Uzina de Maşini-Unelte „Înfrăţirea” Oradea, Uzina de Utilaj Minier din oraşul Dr. Petru Groza (Ştei), Întreprinderea de echipament metalic pentru binale Oradea, Întreprinderea Metalica Oradea, Uzina de Reparaţii Oradea, Uzina Metalul Salonta. Acum, Marghita se poate dezvolta prin investiţii în zona fostei fabrici, iar parţial, acolo va fi o zonă de agrement public.
„Ce înseamnă zonă de agrement public? Înseamnă construirea unei piste de alergare, înseamnă construirea unor terenuri, spaţii de joacă, acolo unde oamenii pot să intre cu titlu gratuit şi să aibă posibilitatea să meargă cu toată familia”, explică primarul. În aceeaşi zonă, la IMU fiind o suprafaţă foarte mare, primarul vrea să construiască şi un patinoar artificial. „De ce să fie doar la Oradea, când putem face şi noi? Am şi depus documentele pentru finanţare”, a anunţat Marcel Sas Emil Adăscăliţii.
Primarul a depus documente pentru finanţare şi pentru patru spaţii de joacă: două la blocurile ANL, unul în preajma birourilor care găzduiesc vânătorii şi pescarii, iar altul în spatele Ocolului Sivic.
„Avem un proiect foarte frumos cu pista de biciclete care va crea o conexiune între Cheţ şi Marghita, Ghenetea şi Marghita şi prin Marghita”, a spus primarul.
Acesta le propune localnicilor un transport în comun electric. La această formă de transport va fi conectată şi noua autogară, aflată în construcţie.
Punct de atracţie: Centru de recuperare cardiovasculară
„Transportul comun electric va deservi şi Cheţ şi Ghenetea. Vrem să oferim oamenilor posibilitatea de a veni la Marghita cu un astfel de mijloc de transport electric”, e viziunea primarului. Un cămin cultural în Cheţ, într-o clădire care există şi poate fi amenajată, cu cerere de finanţare depusă, cabinete medicale în Cheţ tot într-o clădire din proprietatea Primăriei, de asemenea cu cerere de finanţare depusă, sunt promisiuni care încep să fie onorate.
„Am purtat discuţii cu persoane fizice la Cheţ şi în curând se va deschide aici şi o farmacie. La Ghenetea e o situaţie mai specială. Şcoala propriu-zisă trebuie să treacă în proprietatea Primăriei. După ce vom face demersurile să o prelăm de la Ministerul Învăţământului, acolo vom accesa finanţări pentru cămin cultural, cabinet medical şi totodată vom găsi o variantă să deschidem şi o farmacie. Sunt în tratative cu medicii din Marghita, am făcut un inventar al celor care au pacienţi din Cheţ şi din Ghenetea şi vor deservi şi oamenii din aceste două localități”, spune primarul.
Primăria Marghita a obţinut finanţare pentru reamenajarea stadionului, o clădire pentru vestiare şi pentru un teren de handbal. Policlinica ar putea fi interconectată cu toate clădirile din spital, iar proiectul pentru un lift în Policlinică se află pe agenda primarului.
Tot în domeniul sănătăţii, primarul spune: „Am depus documente pentru o secţie de urgenţă din clădiri modulare în apropierea secţiei de urgenţă existentă, pentru că este nevoie. Vreau să vă anunţ că am obţinut deja finanţare pentru un centru de recuperare cardiovasculară. Va fi un centru foarte important, care va aduce şi turişti, un punct de atracţie pentru cei din ţară şi pentru cei din Europa. Să fiţi siguri că pe lângă aceste proiecte, urmează multe altele”, a fost mesajul primarului de Marghita, la patru luni de la preluarea mandatului.
Trimite articolul
XEu zic sa nu se grabeasca cu acel patinoar……Poate totusi se razgandeste BMW, si in loc de Debrecen va alege Marghita….;-))))))))
Hochei Marghita!
Sa faceti o echipa de hochei.
Oradea trebe sa faca o echipa de fotbal.
Patinoar si stadion o sa avem!
Asta e nebun.Numai minciuni!
Johannus, lasa partia dreaku, hai la patinaj. serOasa investitie. pt. o perOadă va fi bine.
Frumoase proiecte! 🙂 Foarte buna ideea cu liftul pt policlinica, poate reusiti sa faceti si un sistem in care sa se respecte si programarile la medici, pentru ca de cele mai multe ori facem programare dar degeaba, pentru ca sunt chemati altii inaintea noastra si asa de la ora 9 ora programării ajungem sa mergem acasa pt ca numai are medicul timp ca sa ne consulte si ne cheama in alta zi cu parere de rau.