Primăria Oradea a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, workshop-ul cu titlul „Centrele de excelență în mecatronică- fundamentul dezvoltării societății smart și sustenabile”. Evenimentul cu care instituția a încheiat anul școlar stabilește parteneriate și oportunități pentru Liceul „Don Orione”.
[eadvert]
Interesul major al Liceului „Don Orione” este nu doar promovarea mecatronicii și roboticii, dar și contribuirea la dezvoltarea acestor ramuri de activitate ale viitorului.
Metode inovative
„Menirea tuturor acțiunilor Liceului «Don Orione» care au ca subiect de interes robotica, vizează creșterea numărului de profesori în învățământul profesional și tehnic, care să utilizeze metode inovative în activitatea didactică, cu ajutorul cărora să fie posibilă dezvoltarea interesului elevilor pentru domeniul roboticii și a imprimării 3D, urmărind totodată dezvoltarea unei rețele naționale și internaționale de specialiști, care să colaboreze pentru a identifica resurse ale unei predări eficiente în acest domeniu”, a spus prof. Alexandru Stoica, directorul Liceului „Don Orione”.
La eveniment au luat parte primarul Florin Birta, Daniela Vîlceanu, reprezentant al ISJ Bihor, Remus Petru Cotuț (manager general FAIST), Octavian Petru (manager Reinert), Firpo Danilo (director general NIDEC Corporation), Beniamin Caba (manager general Valiant TMS), Alina Silaghi (Director Agenția de Dezvoltare Locală Oradea), Popa Cosmin (inginer Valiant TMS), prof. dr. ing. Sorin Curilă, conf. dr. ing. Sorin Pater ( Universitatea Oradea), Florica Cherecheș, Ligia Caojdan (manager NIDEC Oradea), Alina Câmpean (manager formare Plexus), Mircea Maier (inginer- Plexus).
Sesiunea de convorbiri a fost deschisă de directorul Liceului „Don Orione”, prof. Alexandru Stoica. Acesta este de părere că, pentru a ne dezvolta, „este nevoie să pornim de la formarea tinerilor, pentru a ajunge să schimbăm mentalități și să devenim o societate smart”.
Valoare
Invitatul special al evenimentului, prof. dr. ing. Vistrian Mătieș de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a explicat conceptul de mecatronică și implicit de robotică.
„În dezvoltarea comunităților, mecatronica are un rol fundamental deoarece ea reprezintă tot ceea ce este produs de înaltă tehnicitate (automobil modern, tehnica de calcul, aparatura de cercetare, aparatura electrocasnică, roboții etc.)”, a opinat Mătieș.
Potrivit organizatorilor workshop-ului, mecatronica depășește tehnologia tradițională, deoarece presupune material, energie și mai ales informație. Aceasta din urmă asigură creșterea valorii tuturor lucrurilor, satisfacerea nevoilor spirituale ale omului, deci duce la dezvoltarea culturii în general.
„Prin deschiderea spre nou, sistemele mecatronice au calitatea de a fi flexibile, ceea ce corespunde exigențelor educației inteligente prin care se creează organizații și comunități smart”, a mai punctat prof. Stoica.
Conferința s-a bucurat de succes
Trimite articolul
Xam o gramada de piese electronice vreau sa le donez 0770167429