În 2017 ar trebui să înceapă proiectul ADLO de construire de hale de închiriat în parcurile industriale ale oraşului, a anunţat miercuri Delia Ungur, directorul ADLO. Aceasta precizează că încă nu s-a ajuns la o decizie dacă acestea vor fi ridicate de ADLO în regie proprie sau de un dezvoltator, în sistem de parteneriat. Parcul Industrial (PI) de pe Borşului este ocupat în proporţie de peste 90%. În PI II, anul acesta vor fi puse la dispoziţia agenţilor economici orădeni parcele de teren cu suprafeţe mai mici.
Grădiniţe, creşe, locuinţe
Delia Ungur a mai anunţat că în această primăvară va fi lansată procedura de achiziţie pentru construirea de centre sociale care să deservească parcurile industriale. Un recent studiu în PI 1 arată că sunt cam 150 de copii ai căror părinţi ar prefera să-i aducă la grădiniţă lângă serviciu, şi vreo 50 de copii de creşă.
Managerul crede că ar creşte gradul de atractivitate al parcurilor industriale dacă acestea ar avea în apropiere locuinţe de serviciu. „Am identificat un teren pe care s-ar putea construi 150 de apartamente cu două camere. Repartizarea acestora ar cădea în sarcina companiilor din Parc”, crede Ungur.
Excelenţă
Parcul îşi menţine interesul pentru dezvoltarea învăţământului profesional, adaptat la pretenţiile companiilor din parcurile industriale, motiv pentru care conducerea anunţă că ADLO „va acoperi costurile cu cazarea şi masa elevilor navetişti din campusul tehnic”.
În plus, din acest an se va înfiinţa un centru de excelenţă pentru olimpici. „Sunt încă în dezbatere materiile”, spune Delia Ungur.
Aceasta a pomenit şi de un parteneriat cu Universitatea Oradea, în baza căruia ar urma să se înfiinţeze stagii plătite pentru studenţii de la profilurile tehnice.
În judeţ
În 2017, ADLO îşi va extinde activitatea şi în judeţ, spune managerul. Sunt şapte localităţi care pot pune la dispoziţie un total de 140 de hectare. Criteriile pentru ca un teren din rural să fie interesant pentru dezvoltatorul de parcuri industriale este ca acesta să aibă minim cinci hectare, să aibă acces la un drum judeţean sau naţional sau posibilitate de racordare rutieră facilă, să aibă utilităţi în apropiere şi să existe deschidere din partea administraţiei. „Noi nu ne dorim să facem concurenţă Consiliului Judeţean”, a mai spus Delia Ungur, refuzând să spună dacă între cele şapte localităţi figurează sau nu şi unele pe care şi-a pus ochii societatea de parcuri industriale a CJ Bihor.
Bilanţ pe 2016
La opt ani de funcţionare, ADLO are trei titluri de parc industrial pentru cele trei amplasamente: Calea Borșului – Parcul Industrial I, în suprafață de 130,02 ha, pe str. Ogorului – Parcul Industrial II, în suprafață de 83,5 ha, respectiv pe str. Uzinelor – Parcul Industrial III, în suprafață de 15 ha. Totalul investițiilor private atrase în parcurile industriale este de 285 de milioane de euro, a spus directorul Delia Ungur.
Totalul locurilor de muncă înfiinţate până în prezent în parcurile industriale orădene este de 4.860, iar contractele de dezvoltare viitoare vor mai aduce câteva mii. Anul trecut, investiţiile au totalizat peste 40 milioane de euro. Au fost atribuite prin licitații 4,10 hectare teren către 12 companii românești, valoarea totală a investiţiilor asumate fiind de 10.105.000 lei, iar investițiile mari atrase prin negociere directă au o valoare totală de 39 milioane de euro, acestea urmând să genereze un număr de 360 de locuri de muncă.
În ceea ce privește infrastructura de utilități, în Parcul Industrial I aceasta a fost finalizată în proporție de 100%, în Parcul Industrial II, pe suprafața de 24 de hectare ocupată de rezidenți, infrastructura de utilități a fost finalizată tot în proporție de 100%, iar în Parcul Industrial III au fost introduse rețelele de alimentare cu apă și canalizare menajeră și a fost demarată investiția pentru asigurarea alimentării cu energie electrică a rezidenților. Gradul de ocupare a parcelelor se reflectă în următoarele procente: Parcul Industrial I – 100%, Parcul Industrial II – 25% (aproape 100% înainte de extindere) și Parcul Industrial III – 80%.
Bani din PI
Primăria a încasat, în 2016, de pe urma parcurilor mai multe categorii de venituri: 4.565.700 lei – venituri din vânzarea terenurilor, 130.065 lei din dividende, 593.255.04 lei – venituri din taxa de autorizație de construcție, iar 7.142.097,36 lei reprezintă venituri din impozitul pe salariile angajaților companiilor din parcurile industriale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!