700.000 de persoane din zona transfrontalieră a judeţului Bihor şi a zonei Berettyóújfalu vor beneficia de îmbunătăţirea bunăstării medicale în urma implementării „Proiectului integrat pentru dezvoltarea durabilă în zona montană a județului Bihor, îmbunătățirea accesului și dezvoltarea serviciilor de sănătate în cazul intervențiilor medicale în situații de urgență”. La lansarea proiectului, cu un buget total de 9.717.383 euro, care a avut loc joi, 3 octombrie, cuvântul de deschidere l-a avut Pásztor Sándor, președintele Consiliul Județean Bihor.Reprezentanții oficiali ai partenerilor de proiect Berettyóújfalu Város Önkormányzata, UAT Municipiul Oradea, UAT Municipiul Marghita, UAT Municipiul Salonta, UAT Orașul Aleșd, UAT Municipiul Beiuș, Universitatea Oradea, Facultatea de Medicină și Farmacie, dar şi reprezentanții oficiali ai partenerilor asociați- Gróf Tisza István Kórház, Berettyóújfalu şi Asociația Salvatorilor Montani Bihor, respectiv ISU „Crișana” Județul Bihor au fost prezenţi la lansarea proiectului.
Obiective
În cadrul Proiectului strategic pe sănătate, Consiliul Judeţean Bihor urmăreşte dezvoltarea şi îmbunătăţirea serviciilor medicale. Concret, se doreşte construirea a două centre medicale de urgenţă în zona montană Padiş şi Stâna de Vale. Aceste centre ar urma să fie coordonate de Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor. De asemenea, pompierii bihoreni vor primi în folosinţă gratuită echipamante care urmează să fie achiziţionate în cadrul proiectului din bugetul alocat CJ.
Partea maghiară, respectiv autoguvernarea locală Berettyóújfalu, va reconstrui şi dota cu echipamente medicale o clădire pentru un centru medical de recuperare şi reabilitare pentru pacienţi , în cadrul spitalului Grof Tisza Istvan.
Un alt obiectiv din cadrul proiectului, care este în sarcina primăriei Oradea, este implementarea sistemului de telemedicină. „Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu, dar şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea vor fi echipate cu aparate de radiologie digitală, Angiograf CT Urgenţă, Computer Tomograf, Scintigraf Ct pentru diagnosticele oncologice şi endocrine. De asemenea, se va dota şi o secţie ATI cu zece paturi”, a precizat Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Oradea. Spitalele din Marghita, Salonta, Aleşd şi Beiuş vor fi dotate cu câte un aparat de ecografie şi unul de radiologie digitală.
Va fi, de asemenea, implementat sistemul de telemedicină. În acest fel se va comunica în tip real cu spitalele din judeţ. Centrul sistemului de telemedicină va funcţiona la Spitalul Clinic de Urgenţă Oradea.
Universitatea din Oradea prin facultatea de Medicină şi Farmacie va reconstrui o clădire pentru înfiinţarea Centrului de formare continuă de abilităţi practice în domeniul sănătăţii. Acest centru se înființează cu scopul de a oferi oportunităţi de antrenament și pregătire permanentă pentru toate nivelurile de practică medicală, în majoritatea disciplinelor din domeniul sănătate.
Scurtarea timpilor de intervenție medicală, crearea unor facilități pentru intervenție în condiții optime, dar și personal pregătit se preconizează a fi rezultatele proiectului.
Trimite articolul
Xproiectele sunt o catastrofa, de ce nu se poate proiecta cladiri cu specific montan, tip Austria sau bavaria?? si se arunca cu proiecte fanteziste, dar personal medical de unde??? prima urgenta ar fii sa termine cei 8 km ce mai lipsesc pana la Jud Cluj!!!!!!de zece ani se promite!!zona Apuseni este administrata de 5 autoritati si ONG-uri, mancatori de bani si neputinciosi!!!