Potrivit unui proiect lansat, luni, de către Consiliul Județean Bihor și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), în Vadu Crișului, Șuncuiuș, Dobrești și Bratca urmează să fie implementat proiectul de conservare pe Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului. Proiectul se realizează în cadrul unui parteneriat între ANANP, ca lider de proiect, CJ Bihor și primăriile Vadu Crișului, Șuncuiuș, Dobrești și Bratca.
Obiectivul general al proiectului este de creștere a gradului de protecție și conservare a biodiversității în situl Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului, prin implementarea măsurilor active de conservare și măsurilor specifice prevăzute în Planul de Management al sitului.
În concret, se urmărește menținerea și/sau îmbunătățirea stării de conservare favorabilă pentru minimum 10 specii și cinci habitate de interes comunitar pe perioada implementării proiectului și încă cel puțin cinci ani de la finalizarea lui. Beneficiari direcți ai proiectului sunt: ANANP, în calitate de administrator, UAT Bihor, UAT Vadu Crișului, UAT Șuncuiuș, UAT Dobrești, UAT Bratca, Asociația de Pădurit și Pășunat „Piatra Corbului“ Bălnaca, Asociația Urbarială de Pădurit și Pășunat „Vârful Runcului“, Șuncuiș, UAT Roșia, UAT Remetea și UAT Aștileu.
Principalele activități
Concret, se dorește menținerea și îmbunătățirea stării de conservare a habitatelor prin eliminarea speciilor invazive – Măsură activă din planul de management al sitului. Astfel că, în perioada următoare, pe circa 624 de hectare ar urma să fie curățate de ferigă.
„Fiind o zonă de munte protejată nu putem interveni chimic. Mecanic putem interveni prin cosirea ferigii de mai multe ori pe an, mai mulți ani la rând. Pentru asta, noi am prevăzut achiziția unor utilaje speciale cu șenile, unele dintre ele telecomandate, ca să poată să urce și pe pantele mai abrupte, nu s-a finanțat această POIM această direcție, dar s-a finanțat manopera de combatere a acestei plante, ceea ce vom și face în măsura în care acest proiect va fi fazat“, a declarat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor.
Se dorește îmbunătățirea stării de conservare a speciilor Barbus meridionalis și Lutra lutra, rezultatul fiind: 5,22 ha habitat acvatic reconstruit ecologic, prin decolmatarea lacului Vida de la Luncasprie.
Potrivit proiectului, se dorește amenajări pentru conservarea biodiversității în mediul subteran. Adică, cinci peșteri ar urma să fie amenajate/reamenajate pentru protecția habitatului 8310 peșteri închise publicului și a 9 specii de lilieci de importanță comunitară. Peșterile sunt Vadu Crișului, Unguru Mare, Osoi, Vântului și Igrița.
Totodată, vor fi amenajate centre de informare/vizitare a ariei protejate, se vor realiza trasee turistice, inclusiv infrastructura tehnică de siguranță, zone de popas și picnic, zone de campare, poteci tematice, centre de vizitare, peșteri amenajate pentru turism, peșteri amenajate pentru speoturism, spații muzeale și de expoziții, eco-muzee și parcuri de aventură.
Proiect de peste 40 de milioane de lei
Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Componenta 1, Implementarea planurilor de management/seturilor de măsuri de conservare/planurilor de acțiune pentru ariile naturale protejate și pentru speciile de interes comunitar aprobate. Axa prioritară: Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminare a siturilor poluate istoric. Operațiunea: Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității și refacerea ecosistemelor degradate.
Valoarea totală a proiectului este de 40.063.628,66 lei, iar perioada de implementare a proiectului este de 11.07.2023-31.12.2023
Citiți principiile noastre de moderare aici!