Societatea de Binefacere „Don Orione” a încheiat cu succes proiectul întitulat „Clean Energy for a Bright Future”, 2019/107407, finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.
[eadvert]
Proiectul a fost depus spre finanțare de către Societatea de Binefacere „Don Orione” Oradea în luna mai 2019, iar contractul de finanțare a fost semnat în luna aprilie 2020.
Mediu sigur și curat
Prin intermediul proiectului Societatea de Binefacere „Don Orione” a construit două centrale fotovoltaice (una în Oradea și una în satul Zece Hotare, comuna Șuncuiuș).
La Oradea, Centrala Fotavoltaică a fost construită la Liceul „Don Orione”, iar în satul Zece Hotare, la Refugiul Turistic pe care organizația îl deține. Ambele centrale au fost date deja în folosință cu putere instalată de câte 27 KWp, produc energie electrică și reduc emisiile de dioxid de carbon. Don Orione a semnat contracte cu furnizorii de energie electrică de la ambele locații, astfel energia produsă și neconsumată va fi descărcată în rețeaua națională.
„Acestea ne vor permite să folosim energia solară ca o resursă alternativă pentru utilitățile zilnice și să beneficiem de o sursă stabilă de energie cu un impact extrem de redus asupra mediului”, a declarat Martin Peter Miheller, managerul Societății de Binefacere „Don Orione”.
Potrivit acestuia, cu ajutorul primit din partea Mecanismului financiar Norvegian, ONG-ul orădean a dezvoltat un proiect prin care a optat în favoarea energiei solare, deoarece impactul său asupra mediului este minor în comparație cu orice altă sursă de energie.
„Nu produce gaze cu efect de seră și nu poluează apa, solul sau aerul. Nu în ultimul rând, proiectul nostru a reprezentat și o modalitate de a comunica un mesaj relevant grupurilor țintă și comunității, și anume acela de a intensifica utilizarea energiei din surse regenerabile pentru ca și generațiile viitoare să se bucure de un mediu sănătos și curat”, a mai spus Miheller.
Proiectul a avut o durată de implementare de 15 luni, iar activitățile acestuia s-au derulat în perioada cuprinsă între 1 iunie 2020 și 31 august 2021. Bugetul total al proiectului a fost, conform Contractului de finanțare, de 111.000 Euro, din care 99.900 a reprezentat finanțarea primită din partea Mecanismului financiar Norvegian.
Citiți principiile noastre de moderare aici!