Centrala pe biomasă de la Săcueni, o investiție de 23 de milioane de lei, construită cu bani europeni, fonduri de la bugetul de stat și din bugetul Consiliului Județean Bihor, este de cinci ani de zile pe pierderi. CJ Bihor nu a reușit încă să estimeze gaura făcută în buget, însă potrivit lui Călin Gal, vicepreședinte al instituției, uzina are cheltuieli anuale de 5,2 milioane de lei și venituri de cel mult 1 milion de lei.
Soluții pentru profit
Județul încearcă acum să o facă profitabilă. Pentru asta însă, este nevoie de și mai mulți bani, deoarece centrala nu funcționează la capacitate maximă din cauza unor probleme tehnice. Până acum, noua conducere a CJ Bihor a investit deja 250.000 de euro doar în service, plus 100.000 de euro în aprovizionare, pentru că fără materie primă nu există nici produs finit. „Am repus-o în funcțiune și încercăm să producem cât mai multă energie. Trebuie să punem la punct toată partea tehnică problematică, deoarece din cauza acestor defecțiuni, o secțiune a centralei nu a funcționat”, a declarat vicepreședintele CJ Bihor.
[eadvert]
Practic, înainte de expirarea celor cinci ani de zile de la darea în folosință și înainte de recepția finală a lucrărilor, uzina are probleme de funcționare.
„Facem o evaluare tehnică, cu specialiști din domeniu, să identificăm viitoare posibilități pentru ca centrala să devină funcțională tehnic și profitabilă financiar”, a mai precizat Gal.
Acesta a adăugat că deși uzina produce și energie termică, până acum a fost utilizată doar energia electrică.
„Nu s-a folosit deloc energia termică”, a subliniat sursa citată.
Mai mult, din cauza unor probleme cu mecanismul SCADA, uzina nici măcar nu are posibilitatea de a încheia contracte pentru furnizarea energiei produse. „Nu putem încheia contracte cu unități economice. Avem o problemă pe o anumită procedură și mecanism numit SCADA, care trebuie adus la nivel de funcționare și doar în baza lui putem face contractele de furnizare”, a spus vicele CJ.
Amplasată greșit
Uzina a fost de la început destinată eșecului. Asta datorită locului în care a fost amplasată.
„Pierderile sunt cauzate de mai multe cauze. Una dintre ele ar fi faptul că a fost construită într-un loc în care materia primă nu e de ajuns. În mod normal, acest tip de centrale se amplasează în zone cu ferme mari, industriale, unde se pot folosi dejecțiile la producerea curentului electric. Pentru masă verde, uzina are nevoie ca materie primă de porumb siloz și secară siloz, fiind necesare anual 400 – 450 de hectare”, a explicat Călin Gal. Al doilea aspect care a dus la pierderile masive înregistrate în acești cinci ani de funcționare e strâns legat de probleme de funcționare, de organizare, dar – potrivit lui Gal – și de construcție. „Avem nevoie de bugete consistente pentru ca să le remediem”, a subliniat reprezentantul CJ Bihor.
Județul speră să găsească soluții pentru a face uzina funcțională și profitabilă. „Analizăm toate posibilitățile. Suntem în discuții și cu primăriile din zonă și dorim ca ea să ajungă să deservească agenți economici sau companii din parcul industrial care se va construi la Săcueni”, a conchis Călin Gal.
Uzina include o instalație de co-generare, care transformă materie primă formată din masă verde (70%) și dejecții animale (30%) în energie electrică. Puterea instalată este de 548 kW, cu un consum total mediu anual de materie primă de 12.000 de tone.
Trimite articolul
XPostacii la pamanat, nici un comment ?
acesta este un exemplu de cheltire a banului public fara nici o justificare a udmr care in frunte cu sany au sifonat banii de la buget si si-au pus oamenii lor in functii de conducere fara sa aiba nici o competenta si pentru care nu raspunde nimeni, dosarul de coruptie a lui sany kis se tergiverseaza aiurea de ani de zile
Și Bolojan dă lecții primului ministru cum să investească banii . Mai bine s-ar uita în ograda proprie. Bani publici aruncați aiurea numai să spunem că noi facem ceva.
-
nu intelegi o informatie simpla?
Da ca parca CETul din Oradea tare rentabil e. Cand toti specialistii de la Cet au spus sa nu-l faca pe gaz ca nu e rentabil si pe viitor se va dovedi catastrofal, IDIOTUL s-a incapatanat sa-l faca, si uite ca deja polueaza ca vechiul CET si vor trebui achitate certificatele de poluare.
E de calitate proasta gazul produs si distruge motoarele , poti sa-l futi , din cauza asta cheltuielile pentru intretinere vor fi permanent mai mari decat pot sa produca , qued .
-
Noroc ca platim noi incompetenta lor. Sustinem din buzunarul nostru prostia lui Bolojan
Fermele se pot face, masa verde se poate cumpãra, drum pe care poate fi adusă este drumul expres.
Stati linistiti… interesele sunt interese…🤔