Parcarea de la Sala Polivalentă, mai exact copertina acesteia, va servi ca suport pentru o centrală electrică fotovoltaică. Investiția va fi suportată parțial din fonduri norvegiene și parțial de la bugetul local. Aceasta va fi destinată în special autoconsumului, prin alimentarea cu energie electrică a stației termice și a stațiilor de încărcare auto din zona respectivă.
[eadvert]
Proiectul cu finanțare internațională ar urma să aibă valoarea de 1,73 milioane de euro, iar valoarea totală a investiției este de 2,15 milioane de euro.
„Centrala va fi ca o copertină deasupra mașinilor din parcare și le va proteja inclusiv de soare, ploaie sau ninsoare, iar panourile fotovoltaice vor produce curent electric, care va fi folosit la viitoarea stație geotermală din zona Sălii Polivalente. Stația geotermală consumă aproximativ 1,1 megawați de curent, iar această centrală fotovoltaică va produce aproximativ 0,85 megawați, deci rămâne un cost de aproximativ 20%, pe care va trebui să-l acoperim noi. Centrala va fi construită pe fonduri norvegiene, pe care le-am accesat inclusiv pentru a introduce încălzirea prin apă geotermală la Sala Polivalentă. Termenul limită de depunere a proiectului este 7 septembrie”, a declarat primarul Florin Birta.
După contractarea banilor, se trece la licitația pentru proiectare și execuție, termenul de finalizare fiind estimat pentru anul 2022. Se vor instala aproximativ 1.480 de module fotovoltaice, cu o putere de aproximativ 858,4 kWp. Modulele vor fi montate pe o structură metalică fixă, cu fundații din beton și vor fi orientate spre sud-est, sud-vest, la un unghi de înclinație de 10 grade, grupate în șiruri.
Modulele pot fi apoi conectate la invertoare de 20 kVA, după o configurație stabilită de proiectant.
Trimite articolul
XFain
-
Primarul nost’.
Sper ca rezista la o furtuna. Sper ca nu se aplica ieftineala lui bolojan, si dupa o furtuna le ia vantul
Schimbarea climatică dacă dã grindinã nu ne ameninţã sistemul panouri fotovoltaice? Mai bune eolienele? Șirul de stâlpi pentru steaguri ar putea în vârf să poarte și el eoliene dacă este mai distanţat.
Care sunt costurile orasului si beneficiile? Cat trebuie returnat si cand?Care esre dobansa? Investitia este publica din bani publici. Afaceri fac dosr companiile private fara a declara costurile totale. De ce ar baga banii in parcarea voastra un strain fara a castiga?
Nu prea inteleg orientarea panourilor pentru aceste carporturi Optim e spre sud iar cel mai eficient este spre est si vest ( dubleaza investitia dar radamentul este foarte mare dar si costuri mai mari) daca imaginile sunt reale nu inteleg nici orientarea acoperisului pentru ca din punct de vedere al meintenatei este ineficient ( pentru a curata panourile de praf de minim 3 ori pe an accesul este dificil )
Momentan pe paita sunt panouri de 530W iar la un simplu calcul aflam ca nu 858.4 Kw va avea carportul ci doar 784.4 ( asta daca intre timp nu pr modulele cu o putere mai mare)
Pretul mi se pare cam mare avnd in vedere ca strict la sol 1 Mw costa undeva A-Z (panouri structura manopera proiectare etc etc) 750-850 mii euro Aici avem structura de carport in plus fata de sol dar si atunci pretul este foarte mare. ( structura de carport este o structura metalica ca si cea pentru o hala industriala iar in cazul de fata vorbim de o hala de 3200 mp maxim pentru 1480 de module)
Ps: Am cautat pe net si o hala ( cu pereti cu tot ) de 2500 mp este undeva la 375000 euro cu manopera cu tot ( daca scoatem peretii si acoperisul termoizolant care costa 10000 si inlocuim cu tabla zincata acoperisul avem un pret decent dar si asa asta am gasit la o simpla cautare fara negocieri etc etc etc )
Nu inteleg de ce lucrarile la stat costa cu 50-100% mai mult decat cele la privat
-
Pentru ca dezvoltarea costa iar fraierii platesc (si voteaza)
Ideea este OK, doua dintr-o lovitura: energie si umbrire! La noi practica ne omoara caci la preturi maxme se cumpara prosteli minime care cedeaza rapid si devin gauri negre in buget! astea pe principiul: daca facem azi trainic ce reparam maine?