Caravana celor 100 de filme, inițiată de către două asociații, ARTIS din Iaşi și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului Audiovizual Informațional) din Chișinău, va fi inclusă în programul Festivalului Oradea Summer Film.
Începând de vineri şi până duminică, 3-5 august, Centenarul Filmului Românesc va fi vedeta Parcului Cetăţii Oradea unde, începând de la ora 21:00, vor fi proiectate trei filme românești. Invitații speciali sunt și consultanții proiectului: criticul de film Irina-Margareta Nistor și actrița Ileana Popovici. Discuțiile sunt moderate de echipa Artis Iași, coordonată de managerul de proiect pe zona România, Andrei Giurgia.
„La Oradea am găsit o deschidere interesantă către filmul românesc, din primul moment în care am făcut propunerea. Ne bucurăm ca, după ce am făcut lansarea oficială de care filmul «Reconstituirea» n-a avut parte la vremea lui, să putem realiza a treia gală pentru acest film. De când am realizat racordul cu acest film la Serile Filmului Românesc la Iași, acum trei ani, nu l-am mai lăsat, pentru că avem de-a face cu o bijuterie filmică, semnată de cel care a fost Lucian Pintilie”, spune în comunicatul de presă Andrei Giurgia, manager proiect România.
„Suntem bucuroși ca în cadrul evenimentului Oradea Summer Film să avem invitată caravana Centenarului Filmului Românesc, cu sprijinul căreia vom reuși să aducem la Oradea trei dintre filmele importante ale cinematografiei românești, apreciate și premiate în festivalurile de film din Europa, dar nu numai. Ne face o deosebită plăcere să avem alături de noi două invitate ca Irina-Margareta Nistor și Ileana Popovici, care ne vor ajuta să înțelegem filmele din weekendul filmului românesc. Acesta va fi primul weekend din cele patru ale Festivalului Oradea Summer Film”, precizează Mihai Jurca, directorul executiv al Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune.
Trei filme
Vineri seara va fi proiectat filmul „Moartea domnului Lăzărescu”. Filmul regizat de Cristi Puiu a fost lansat în 2005. Bazat pe un caz real, cel al unui pacient din Dolj pe nume Florin Nica, scenariul scris de Cristi Puiu și Răzvan Rădulescu prezintă povestea unui pensionar de 63 de ani, domnul Lăzărescu (jucat de actorul Ioan Fiscuteanu).
Într-o seară se simte rău și cheamă Salvarea, dar aceasta apare după câteva ore. Între timp, apelează la vecini, care îl ajută cu câteva medicamente. La spital este suspectat de cancer de colon, dar ajunge să fie neglijat, iar medicii și personalul spitalului îl consideră un alcoolic. Este trimis de la un spital la altul, fiecare încercând să scape de el cât mai repede, în timp ce personajul luptă împotriva morții.
Filmul a primit numeroase premii, cea mai importantă distincție fiind Premiul „Un Certain Regard” la Festivalul de Film de la Cannes, în 2006. Invitata serii de vineri este Irina-Margareta Nistor.
Sâmbătă se va proiecta filmul „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” (2010). Regizorul Andrei Ujică a urmărit o formulă de documentar-eseu cu totul aparte. Filmul este constituit din imagini oficiale, cadre sau frânturi de sunet surprinse în timpul pregătirii diverselor filmări oficiale.
Actul de creație al acestui film a fost o muncă de selectare, din tonele de peliculă şi bandă magnetică, a acelor imagini care ar ști să exprime cel mai puternic şi esenţializat profilul reflexiv al lui Nicolae Ceauşescu, pe care regizorul, ca artist al imaginii, încerca să-l surprindă.
Filmul a primit Marele Premiu la secţiunea Filme documentare, la Festivalul de Film de la Bergen – Norvegia, şi Premiul secțiunii Spotlight la gala anuală „Cinema Eye Honors”, de la New York. Invitata serii de sâmbătă este tot Irina-Margareta Nistor.
Filmul de duminică seara a fost ales drept cel mai bun film românesc din toate timpurile de către Asociația Criticilor Români de Film. Este vorba despre „Reconstituirea” (1968), în regia lui Lucian Pintilie, film care în acest an împlinește 50 de ani de la filmări.
„Reconstituirea” este o operă de artă, cu accentul pus pe tragedia individuală a personajelor. O reconstituire a unui fapt antisocial se transformă într-o realitate tragică, faţă de care toate personajele (cu o singură excepţie) se dovedesc indiferente. Filmul trebuia să incrimineze un comportament huliganic, dar şi-a depăşit condiţia şi a devenit o operă despre caracterul animalic al oamenilor, care îi calcă cu indiferenţă în picioare pe semenii lor. Catalogat drept anti-comunist, filmul a fost interzis imediat după apariție, dar a reapărut pe marele ecrane în 1990.
Filmul a fost realizat după nuvela omonimă a lui Horia Pătraşcu, operă care pornește de la un fapt real petrecut în anii 50 pe malul Timişului. Invitata serii de duminică este actriţa Ileana Popovici. Intrarea la toate cele trei proiecții este liberă.
[related-post post_id=”2084084″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!