Este singurul designer român aflat în calendarul New York Fashion Week, iar anul acesta a lansat acolo o colecție inspirată de un costum popular brodat de bunica lui din Husasău de Tinca în urmă cu 60 de ani, colecție având ca inspirație broderia de Bihor. Creatiile sale sunt vândute în Europa, în lanțurile de magazine și în boutique-uri dedicate designerilor din SUA, Maroc, Brazilia, Franța, Germania, Rusia, Țările Baltice, Orientul Mijlociu și Asia.
Husasău de Tinca/ New York. Dorin Negrău a lansat la New York o colecție de reinterpretare de port tradițional într-o manieră proprie. Invitat recent la Neața cu Răzvan și Dani de doctoral în arte Eliza Toma, designerul a mărturisit că acesta este “ un proiect drag mie, broderia de Bihor, o broderie reinterpretată adusă într-o zonă minimală, monocromă pentru o ie urbană, atât pentru băieți, cât și pentru fete. E o broderie pe care bunica mea a realizat-o pe un costum popular în urmă cu 60 de ani.. Și, da, mă mândresc că sunt din Bihor, din Țara Crișurilor și vreau să promovez această zonă”.
Designerul a desenat broderia și a digitalizat-o. “Ne aliniem noilor tendințe și cred că de data aceasta o să șochez puțin pentru că stylingul e puțin diferit față de ceea ce am obișnuit eu publicul până acum.Vin și cu o propunere de costume de baie în care motivele tradiționale românești se regăsesc într-o anumită măsurăȚ, a spus designerul care folosește material natural, borangic, pânză, material natural ce se folosea odinioară cu un tuch actual menit să dea o anumită finețe produsului “fiindcă aceasta e și ideea… Am venit cu o propunere de bluză urbană în care tinerii să se regăsească ușor, atât fetele, cât și băieții. Ne dorim ca materialele să fie fluide pentru ei pentru că asta apreciază ei de fiecare dată. Vom realiza colecția atât în material de bumbac, de in, dar și de vâscoză. Este un proiect pe care eu l-am inițiat pentru a promova tot ceea ce înseamnă tradițiile din zona Bihor, mai exact din Țara Crișurilor pentru că e o zonă foarte bogată etnografic, am crescut în zona aceasta, am învățat carte de acolo. Această colecție se va regăsi, probabil la sfârșitul anului, într-o colecție muzeală prin toată țara și va fi și acel costum realizat de bunica mea prezentat într-o instalație…Dorim să ne apropiem de generațiile noi de tineri care la ora actuală sunt într-o zonă mai greu de acceptat de noi cei din generațiile mai vechi și dorim să-i câștigăm de partea noastră pentru că ia urbană, așa cum am denumit-o eu în această colecție, e una cu o broderie mult simplificată, monocromă, mai ușor de integrat în ținutele lor sport “, a spus designerul în cadrul emisiunii difuzate de Antena 1.
În ceea ce privește print-ul de pe costumul de baie, acesta e unul împrumutat de pe ceramica de Transilvania care a realizat o atingere între motivele tradiționale românești și cele urbane ale costumului de baie.
Teatru în curtea bunicii
În perioada pandemică, celebrul designer a realizat la Husasău de Tinca “un centru cultural în care să pregătesc noile generații de meșteri populari din zona Bihor, un centru în care dorim să promovăm către generațiile tinere aceste meșteșuguri vechi”. Este Centrul Tradi’ional de Conectare la Viața Simplă.
“Ne propunem să conectam prin arta tradițională și meștesugurile străvechi noile generații la modul simplu de trai al bunicilor și strabunicilor noștri într o casă muzeală românească din Țara Crișurilor”, se arată în prezentarea centrului. In aceste zile, Dorin Negrău a deschis centrul, gospodăria bunicii sale proaspăt premiaților UNITER de la “Cultura N Șură”. “Astăzi vin la noi în ogradă cu spectacolul de teatru „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, regia Victor Olahuș și aflat în stagiunea permanentă a Teatrului de Artă din București va putea fi vizionat gratuit în curtea noastra însoțit de cântecul greierilor și la lumina stelelor în racoarea nopții de vară din 28 iulie ora 21 loc Husasău de Tinca nr 369, Centrul Tradițional de Conectare la Viață Simplă!”. Centru e gazduit de cee ace s-a consacrat a fi casa din vale a Anei Luchii, bunica designerului , care a găzduit de mai multe ori spectacolele asociației care și-a făcut un țel din a aaduce spectacolul de teatru la țară. Înainte și după spectacol actrița Florentina Năstase a spus: “a fost faină și grea tura asta, azi jucăm al 6-lea spectacol consecutiv, au fost trei în județul Hunedoara, trei în Bihor. Încheiem în stil mare, în curte la Dorin Negrău (Da, doamnelor, acel Dorin Negrău!), în Husasău de Tinca. 6 spectacole consecutive. A fost un tur de forță. RuralTeatral și Teatru în satele bihorene” sunt două proiecte de suflet pe care le-am dus la bun sfârșit în această seară splendidă, în curtea Anei Luchi din Husasău de Tinca. Încheiem această etapă bucuroși, cu speranța că teatrul și cultura vor continua să fie susținute în mediul rural mulți ani de acum înainte!”.
Trimite articolul
XGreu de zis cu cine seamana mai mult, cu Horia sau cu Closca. Sigur nu cu Crisan.
-
Adevărat. Nicola Ursu în egări.