Au făcut declinări enologice în română, slovacă și maghiară. De o vreme, actorul s-a specializat în producţii de televiziune pe tema culturii şi civilizaţiei vinului, producţie unde apare, pe postul TVR 2, alături de fratele său Cătălin, specialist în domeniu. Cei doi au luat Bihorul la pas şi recent au fost oaspeţii lui Remus Roşca la Vatra Şinteului. Pretextul a fost vinul, dar până la a degusta licoarea produsă la Şinteu, cei doi „fraţi de viţă” au descoperit o lume care i-a fascinat: cea a slovacilor.
[eadvert]
Fraţii Păduraru au descoperit la Șinteu una din cele mai curate zone ale județului datorită depărtării aşezării de sursele de poluare dar și datorită agriculturii tradiționale practicate de către localnici. Cele peste 1.000 de hectare de pădure ale comunei, fac din acesta un loc pur în care ai acces la liniște, hrană sănătoasă și energia naturii un spaţiu menit deconectării. Cătălin şi Adrian Păduraru au fost surprinşi de intrarea în cramă unde au descoperit patina unor timpuri de mult apuse. „Să faci efortul de a recupera fier de la 1800 şi cărămidă din secolul XIII… Intarea are poansonul unuia dintre arhitecţii oraşului Oradea”, sunt concluziile fraţilor Păduraru. Până a ajunge în cramă, Remus Roşca i-a introdus pe Adrian şi Cătălin Păduraru în atmosfera unei case tradiţionale slovăceşti: Vatra Şinteului. „Am reînviat o tradiție de familie din perioada interbelică când străbunicii noștri din partea tatălui, familia de moți Toșa din Beliș, aveau un han la care poposeau moții care coborau din Munții Apuseni pentru a merge la târgul de la Huedin.
Din partea mamei avem infuzie de sânge slovăcesc, motiv pentru care am decis să dezvoltăm această pensiune într-o comunitate exclusivă de slovaci. Am achiziţionat aceată clădire în 2007 după ce slovacii au emigrat în Slovacia.
Am încercat să aducem un pic de tradiţie prin obiectele pe care le avem aici, şi un pic de spiritualitate prin icoane”, a povestit Remus Roşca. Gazda le-a povestit oaspeţilor că întreg conceptul a izvorât din cererea mamei sale de a trăi printre slovaci. „ Aici e camera de rezistenţă, ea poartă amprenta a ceea ce noi ne dorim să facem aici și anume: tradiţie, autenticitate ..”, a explicat Remus Roşca.
Încăperea de rezistenţă e dominată de imaginea bunicilor lui Remus Roşca, care apar în mai mute fotografii, de un tablou pictat cu satul Văleni din Cluj , unde apare şi biserica care e monument istoric.
„De fapt prin ceea ce e aici eu am dus mai departe tradiţia bunicilor şi am venit în comunitatea de slovaci din partea mamei mele. Am încercat să împăcăm ambii părinţi”, concluzionează Remuş Roşca.
A venit apoi momentul în care „fraţii de viţă” au făcut cunoştinţă cu vinul Yanka, apreciat de cei doi cunoscători ca având o culoare particulară. „ E Orange wine, în curând o să-i spună Amber wine. Aceasta este o nişă care se dezvoltă şi eu sunt bucuros că am găsit vinul de la Yanka. Îmi place şi consistenţa şi îmi place că a extras foarte mult, se vede şi în culoare… Orange e un stil de vinificare, o macerare îndelungată. Acum tocmai se caută a fi captate toate elementele acestea şi din pieliţă şi din punct de vedere al încărcăturii aromatice. E un vin echilibrat, e un vin plin, se potriveşte cu atmosfera aceasta. Îmi pare bine că am ajuns aici că putem să arătăm cultura şi diversitatea”, a concluzionat Cătălin Păduraru în faţa unui pahar de Pinot Gris.
„Frăţii Păduraru, Cătălin şi Adrian sunt cunoscuţi în lumea turismului viticol din România pentru promovarea intensă pe care o fac, atât pentru zonele pe care aceştia le vizitează, cât şi pentru vinurile autohtone şi autentice ale acestora.
Ne bucurăm nespus că am avut prilejul să îi cunoaştem şi că am avut oportunitatea de a le fi gazde”, a spus Remus Roşca.
În timpul periplului în Bihor, Adrian şi Cătălin Păduraru au fost şi oaspeţii lui Nagy Botond la Săcuieni, acolo unde multiplul campion la tăiat lemne face o pălincă premiată la nivel internaţional. JB-V.B.
Trimite articolul
XDe Adrian Paduraru am auzit, dar cine plm e remus rosca ???
Remus Rosca e profesor universitar taranule
Remus Rosca e profesor universitar taranule
Remus Roșca este cadru didactic universitar – nu profesor universitar (încă!)
Remus este un promotor al tradițiilor locale și un bun specialist in management-marketing! Este de mare viitor… Felicitări Remus!