Lucia Pantea, reprezentanta Consiliului Județean a fost ghidul și gazda oaspeților care vor să promoveze costumul tradițional din Bihor, spune că vizita de cercetare din Bihor are loc la inițiativa pornită de Andreea Tănăsescu cu proiectul La Blouse Roumain.
„Directoarea de creație și de marketing de la Fragonard a contactat-o pe Andreea Tănăsescu pentru a se întâlni cu artizani locali pe care să-i promoveze, împreună cu zona anul viitor, în 2021, atunci când vor lansa o nouă colecție de parfumuri.
În fiecare an aleg o țară. Anul trecut a fost Grecia În același timp, vor să lanseze o colecție vestimentară produsă în România, care să conțină și elemente specifice făcute de artizani locali care vor fi plătite și recunoscute international. Pot să fie și numai elemente tradiționale care să fie inserate în colecții vestimentare moderne. Ei au 20 de magazine în care vor distribui și vinde produsele. Afacerea lor este o afacere de familie și pe lângă parfumuri promovează cultura și identitatea altor țări”, explică Lucia Pantea.
„Ne dorim să facem cunoscut la nivel internațional toate creațiile minunate ce ies din mâinile acestor meșteri artizani. Sunt fascinată de patrimoniul cultural și material al județului Bihor și am decis să dezvoltăm o colecție în colaborare cu artizanii și cu fabricile de confecții din România. Ne dorim ca lansarea să aibă loc anul viitor alături de o revistă de promovare ce va include de capitole despre România care va fi distribuită la nivel internațional.”, a declarat directoarea de creație, Charlotte Urbain pentru news bihor.
Orașul Grasse (Franța) este capitala mondială a parfumurilor, unde se produc esențele de parfumuri Fragonard. Prima parfumerie, sub numele celebrului pictor francez Jean Honore Fragonard (1732-1806), a fost deschisă prin 1926 de către iubitorul de parfumuri Eugene Fuchs. Fragonard s-a născut în Grasse și s-a remarcat ca reprezentant al stilului rococo. Fabricile de parfum. care îi poart numele se găsesc pe Coasta de Azur Timp de trei generatii, parfumeria deschisa de Eugene Fuchs a fost extinsa in Grasse, Eze, Paris, Nice, Cannes și St. Paul de Vence. Parfumurile Fragonard, spre deosebire de altele, se produc încă după metodele tradiționale. Ingredientele provin din culturi proprii si sunt procesate prin distilare la rece si distilare la cald. Formula este neschimbată, realizata printr-un amestec de materii prime variate, la care se adaugă cantități specifice de uleiuri parfumate ce lasa o amprentă olfactiva pregnanta.
Casa Fragonard a dezvoltat rețete unice, obținute din produse naturale: flori (predominand trandafirul, iasomia, ylang-ylang,garoafa, violeta), frunze (menta, dafin, cimbru), mușchi de stejar, santal, condimente (cuisoare, nucsoara, scortisoara) și citrice.
„Am expus pentru reprezentantele brandului de parfum din Franța o serie de costume populare binșenești. Nu puteam veni fără cojocul nostru care va rămâne piesa de rezistență a identității costumului popular din Țara Beiușului. Îl regăsim în două variante, bărbătesc și femeiesc. Cojocul este o vestă, un pieptar din blăniță de miel alb tivită pe margini cu blăniță neagră de oaie sau astrahan. Varianta bărbătească este croită mediu ca lungime pe când cea feminină este croită mai sus de șolduri.”, ne-a povestit Mirela Boța, referent al Casei de Cultură Beiuș, al cărui cojoc a apărut deja pe podiumurile de modă din străinătate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!