Inginerii de diferite specializări, economiştii, consilierii financiari, consilierii de vânzări, asistenţii PR şi persoanele cu studii în IT care au terminat o facultate au cele mai mari şanse de angajare în prezent. Acest lucru este scos în evidenţă de site-urile de specialitate, dar şi de ofertele de locuri de muncă la târgurile de job-uri organizate de diferite instituţii, precum şi cele ale agenţiilor judeţene de ocupare a forţei de muncă.
Acest lucru ar trebui să le dea de gândit celor care se pregătesc să urmeze o facultate.
În Bihor
În judeţul Bihor, AJOFM oferă în prezent 35 de locuri de muncă pentru persoanele cu studii superioare. Cele mai mari şanse de angajare în judeţ le au inginerii electromecanici, proiectanţi, de structuri, inginerii tehnologici dar şi persoanele care au terminat o facultate IT. Contabilii, consilierii financiari şi economiştii au şi vor avea oferte în continuare. Şanse de angajare au, mai nou, specialiştii în resurse umane.
Dintre posturile care nu necesită studii superioare au mare căutare operatorii CNC, casierii, lucrătorii comerciali, confecţionerii încălţăminte şi îmbrăcăminte, consultanţii în asigurări, muncitorii calificaţi în prelucrări mecanice (frezori, strungari, lăcătuşi), mecanicii auto, operatorii roboţi industriali, electricienii, etc.
Dorel Drăgici, directorul executiv al AJOFM Bihor este de părere că, cea mai mare problemă a absolvenţilor români este lipsa practicii. „Mulţi dintre absolvenţii noştri, atât de studii superioare, cât şi de studii medii, au probleme legate de practică atunci când termină şcoala. La noi, în multe instituţii de învăţământ, practica se face doar de formă. Se aşteaptă încheierea şcolii şi primirea indemnizaţiei de şomaj”, a observat directorul executiv al AJOFM Bihor.
Acesta a exemplificat cu absolvenţi din alte ţări, care după terminarea facultăţii participă la cursuri de formare profesională pentru a se putea angaja mai uşor. „O şansă mai mare la angajare au absolvenţii care îmbină şcoala cu practica sau cu voluntariatul. Intenţionăm să facem un proiect pe Axa 2, prin care angajatorii să primească elevi sau studenţi în practică, pe care să-i angajeze după aceea”, a precizat Dorel Drăghici.
În Uniunea Europeană
Şi în străinătate oferta de locuri de muncă este cam la fel cu cea de la noi. Potrivit unui studiu realizat de CareerBuilder şi Economic Modeling Specialists Intl (EMSI), un institut de cercetare a pieţei muncii, cele mai multe job-uri oferite în Europa sunt pentru dezvoltatorii de aplicaţii şi sisteme sofware – peste 70.000, contabili şi auditori – peste 37.000 şi analiştii de cercetarea pieţei şi specialiştii în marketing – peste 31.000.
Asistenţii de sisteme IT au şi ei aproape 30.000 de oferte, specialiştii în resurse umane – peste 22.500, iar inginerii peste 26.000 de job-uri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!