Pagina sa Fluturi-Irina Binder are peste 200.000 de urmăritori, iar cazul femeii din Cociuba Mică care trăiește cu copiii săi într-un bordei a ajuns astfel să aibă o expunere rar întâlnită. Scriitoarea a și donat pentru familia din Cociuba 500 de lei. Totul s-a întâmplat în urma faptului că un om cu suflet mare, asistenta medicală Olivia Daniela Marincaș a deschis o pagină de susținere a femeii care trebuie să depășească această iarnă alături de copiii ei.
Pagina „Ajutor pentru copiii Rosalindei” a strâns mai mulți oameni empatici, recunoscători pentru ceea ce au și gata oricând să de-a o mână de ajutor celor aflați în nevoie. Sunt elevi, studenți, tineri, oameni în floarea vârstei. Irina Binder s-a alătura cauzei promovate de Olivia Daniela Marincaș ca urmare a faptului că pe cele două doamne le leagă o prietenie sinceră, bazată pe aprecierea reciprocă. La aproximativ o săptămână de la lansarea campaniei, Olivia Daniela Marincaș dă de veste că eforturile nu au fost în zadar, că perspectiva ca micuții Rosalindei să nu înghețe de frig în aceasta iarnă nu mai e la fel de amenințătoare.
„Am vesti grozave! Domnul Călin Demeter ne oferă (donație) două containere.Noi va trebui să cumpărăm „carcasa”: geamuri,uși și mici finisaje.Le pregătește gata de asamblare. Nu am cuvinte suficiente pentru a mulțumi”, a spus administratorul grupului și inițiatoarea acțiunii, Daniela Olivia Marincaș.
Domnul Demeter explicase că are două containere pe care dorește să le doneze pentru această familie. Conform domnului Demeter, containerele au dimensiunile L=6m; l =2m; h=2.5 m, sunt cu structură metalică și închise cu prelată. „Pentru a putea fi folosite ca și locuință ar trebui închise cu panouri sandwich, montată o ușa și o fereastră.
Se pot transporta cu macara pentru că structutura containerelor este solidă”, specifica generosul donator. Inițial exista și varianta de a cumpăra un container la cheie de dimensiuni 20X2 mp care costa aproximativ 3000 euro. Primăria a promis, de asemenea, că îi va susține pe binefăcătorii Rosalindei în demersul lor ajutând ca familia să aibă apă și curent în container. Mai mulți bihoreni din țară, dar și din străinătate au început să facă donații.
Clubul Lions Oradea e printre cei mai generoși donatori cu 3000 lei. Alexandra Urs și-a donat bursa de studentă specificând că: „Este vorba despre un caz umanitar si ca oameni trebuie să ne susținem reciproc pentru că fiecare putem ajunge într-un moment de cumpănă.Sper din tot sufletul ca acei copii să aiba parte de adăpost cu condiții optime, hrană si șansa la un viitor strălucit”. Fiica doamnei Marincaș, frumoasa Monica nu e doar o adolescentă inteligentă-ea e unul dintre acei copiii minunați care a intrat în CN Emanuil Gojdu cu 10 pe linie, ci și un om empatic. Monica și-a donat alocația, alăturându-se cauzei promovate de mama ei.
Reprezentând un grup de colegi de la muncă, Cristian Tăutu a fost să vadă cu ochii lui situația Rosalindei. „ Din discuțiile cu ea a reieșit principala problema: nu are alocații pentru copii, nu are lemne, nu curent, nu are pamperși pentru copilul mic care era și răcit. Nu avea nici măcar un sirop amărât pentru el. Aveau o soba mică pe care gătea. Construcția din curte era clădită pe fundația unui grajd pentru porci. E de aproximativ 3x 3 mp. I-am dus alimente, șampoane, periuțelor și pastă de Dinți.
Copiii au nevoie de haine și încălțăminte. Toți erau îmbrăcați subțire. Mergem din nou cu saltele și încă un pat. Apoi măsuram cocioaba pentru a o izola cu ceva panouri pentru a opri vântul și frigul. Asta pentru început. Totodata încercăm să îi ducem și lemne. Deși sunt în starea în care sunt, copiii au fost foarte civilizați și bine crescuti”, sunt impresiile lui Cristian. „Aceea nu este o casă și prezintă și pericol pentru viață.
Pe scurt, Rosalinda nu are nimic în-afară de copii și de familia cu care stă oarecum în aceeași curte. Pământul nu le aparține în acte, deci traiesc unde și cum se poate. Probabil, în caz de forță majoră se duc la bunica în casă care e mai ok”, spune Marius Szabo care, de asemenea a fost la Cociuba Mică. ?Un gest care a mișcat a fost și cel al copiilor de la Școala Generală Nr.8 din Oradea coordonați de doamna Iulia Radu care au întins mâna spre alți copii lipsiți de noroc și vitregiți de soartă. Fiecare a făcut pachete pentru unul dintre copiii Rosalindei. Ei fiind astfel acel Moș Nicolae care nu a trecut prin casa lor, poate pentru că nu le-a descoperit ghetuțele. „Nu știu cum să mulțumesc îndeajuns tuturor.
Moș Nicolae i-a găsit târziu pe copiii Rosalindei pentru că, în loc de casa ei au doar o colibă în care se înghesuie șapte suflete și nici urmă de cizmulițe. Copiii Rosalindei adorm cu lacrimi în ochi, cu visul și speranța că poate,Moș Crăciun îi va găsi și pe ei. Am creat acest grup în speranța că poate vom reuși să le oferim și lor o căsuță unde să-și poată așeza, la geam, ghetuțele în așteptarea moșului”, explica sufletulul acestei acțiuni Olivia Daniela Marincaș. Pornirea de a sprijini aceast familie are și un alt resort. Acela că femeia aflată „într-o sărăcie lucie soră cu disperarea nu și-a aruncat copilașii la tomberon, nu i-a omorât și îngropat în curte, nu i-a aruncat în hazna. Despre asta e vorba, acesta e lucrul care m-a determinat să deschid acest grup. Mulțumim tuturor celor care se implică, donează ,sorteaza hăinuțe și cumpără produse,tuturor vă mulțumesc cu recunoștintă!”, e mesajul Oliviei Daniela Marincaș.
Conturile deschise în care se mai pot face donații sunt: Cont RON RO25BTRLRONCRT0075662602;
Cont EURO RO02BTRLEURCRT0075662601. Titular cont :MARINCAȘ OLIVIA DANIELA. Vă rog la depunere să specificați la descriere „Donație pentru Rosalinda”.
Mulțumim și domnului Horia Claudiu Dumitraș din Ștei care a făcut, inițial, public această situație.
Citiți principiile noastre de moderare aici!