Dragostea de țară nu trece prin stomac! Orădenii au fost la înălțime și au anulat teoria că fasolea cu ciolan este principala atracție de Ziua Națională. Pe o vreme mohorâtă, potrivită mai degrabă pentru o zi de toamnă decât pentru începutul lui decembrie, vineri la amiază, peste 2500 de orădeni au onorat invitația autorităților la manifestările dedicate Zilei Naționale a României. Asta în ciuda ofertei din partea administrației locale: ocazia de a vedea politicienii locali asistând la un program modest spre sărăcăcios. Spre orele amiezii, pe o rază de 500 metri în jurul Pieței Unirii parcările erau ticsite. Grupuri de oameni, majoritatea părinți sau bunici cu copii, aveau o unică destinație – platoul din fața statuii Regelui Ferdinand.
Oficialii s-au prezentat și ei în număr mare: gazda evenimentului a fost prefectul Dumitru Țiplea și i-au stat alături primarul Florin Birta, președintele CJ Bihor Ilie Bolojan, deputați și senatori, consilieri locali, politicieni dar și consistente delegații ale școlilor și liceelor orădene. Evenimentul organizat de Garnizoana Oradea și Instituția Prefectului Județului Bihor a început cu intonarea Imnului Național al României, urmat de o slujbă religioasă TE DEUM și alocuțiunile despre semnificația istorică a acestei zile.
Prefectul Țipea s-a adresat publicului, spunând că „cu onoare și emoție, ne adunăm astăzi în inima Oradiei pentru a celebra Ziua Națională a României”.
„1 decembrie 1918 rămâne un capitol fundamental în istoria României, întruchipând realizarea visului de veacuri al românilor – unirea într-un stat naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil. Pe parcursul generațiilor, fiecare adăugând o cărămidă la acest edificiu, ne-am construit identitatea națională. La 105 ani de la Marea Unire, inițiată în județul Bihor, prin „Declarația de la Oradea”, aducem recunoștință înaintașilor pentru corectitudinea deciziilor luate. Actul proclamat la Oradea a stat la baza Marii Uniri de la Alba Iulia, iar la 31 iulie 1990, prin Legea 10 s-a consacrat data de 1 decembrie ca Ziua Națională a României. Astăzi, în acest oraș vibrant, bogat în istorie și cultură, marcăm nu doar realizările trecutului, ci și angajamentul nostru pentru un viitor comun, bazat pe valori precum solidaritatea și respectul reciproc”.
Revenind în prezent, prefectul Țiplea a insistat că, având în vedere provocările de la granițe, „rămânem mai uniți ca niciodată. România s-a alăturat cu succes celor mai importante structuri internaționale: NATO și Uniunea Europeană, organizații în care suntem un membru respectat și important din punct de vedere strategic”.
„Haideți, fiecare dintre noi, să punem umărul și să construim împreună un viitor în care valorile noastre comune să continue să lumineze calea generațiilor ce vor veni”, a fost îndemnul său.
I-a revenit istoricului Radu Românașu să detalieze însemnătatea istorică a momentului. Atmosfera a fost animată de un scurt recital de muzică patriotică aparținând unor tineri de la Palatul Copiilor din Oradea.
Alaiul depunerilor de coroane a fost urmat de cel mai așteptat moment al sărbătorii aniversare: defilarea detașamentului de onoare, una dintre cele mai scurte din istoria recentă a urbei. La final, audiența a asaltat politicienii pentru urări și fotografii.
Trimite articolul
XIn relitate si Oradea e cel mai modest oras, sarac cu oameni mediocri, needucati, majoritatea la nivel de sat. Asta e adevarata Oradea. Clujul e cu totul alta planeta, e de ajuns sa vezi lumea, sa vorbesti cu cei din jur sa vezi ce inseamna un orasean educat.
-
Dar dute naibii în cluj
-
Vezi Dani, exact ce spuneam mai sus. Ai dat un raspuns de prost, analfabet. Numai astia raspund asa. Va doare adevarul taranilor
-
Dănuțu, sau cum ai scrie tu, Danutzule, ai cam lipsit de la orele de gramatică!…
-
-
Adevarat!
-
Cini te tine in ignorata asta de oras sarac,oameni needucati ? Ai libertatea sa pleci,chiar invartindu te ! Lasa ne in saracia noastra,dute la lingaul de boc !
-
Va doare adevarul? Asta e realitatea, Clujul e alta planeta la nivel de educatie, de oras, Oradea e un sat, aceeasi mentalitate o vezi in Oradea ca in Hidisel si Bins
-
-
Salariile cele mai mici In Oradea noi si Vaslui la coada ! Orașul plin de corupți in sistem plus plin de pești dealari de droguri prostituate pitipoance cocalari si bronzati ! Vizual fauna lumii
-
Pe vremea lui Filip cati aveati smartphone, acum in era Bolojan toata lumea are smartphone. Deci asta spune tot
-
Idiotule, pe vremea lui Filip nu erau inventate smartphonurile
-
In relitate si Oradea e cel mai modest oras, sarac cu oameni mediocri, needucati, majoritatea la nivel de sat. Asta e adevarata Oradea. Clujul e cu totul alta planeta, e de ajuns sa vezi lumea, sa vorbesti cu cei din jur sa vezi ce inseamna un orasean educat. Ca suntem satui ca suntem peste Vaslui
-
Perfect de acord cu tine 100%Cluj si alte orase nu se compara aici plin de pitipoance dupa smecheri cu bani cu masina am fost in Cluj incomparabil fata de ce ii aici oameni comunicativi nu te claxoneaza nimeni in trafic si plus salariile
-
Modesta aniversare, modesta participare. Și garantez ca fasolea cu ciolan-mizerabila asocierea cu ziua nationala, dar asta e-aducea mai mulți.
-
Adevar spui ! Uita te la moacele aciuiate in Oradea in sensul ca vin multe vinituri de prin sate si mizeria de Moldova botosani iasi etc
-
La Iaşi s-a dat fasole, nu ştiu dacă gratuit sau pe bani, dar s-a dat, a arătat la televizor.
-
-
Mari-ass, cred ca sti bancul cu capra,” …ai ales-o pe cea mai urata”.Asa si tu, ai ales Clujul!!! Si sunt Clujan !
Nu avem bani pentru Ziua Națională. Sunt în schimb bani pentru afacerea urat mirositoare Orașul Faptelor Bune. 1 milion de lei din banii orădenilor pentru desantata propaganda liberala. Scumpesc Birta, Dragoș și gurista Nica prețul gigacaloriei, dar le baga bani în buzunare pentru vorbe frumoase și mincinoase în privința realizărilor lui Mihai Morar.. Rușine!
-
APTOR e pe alt buget (parcă nu sunt tot banii contribuabilului). Ei, poate de sărbători o ieși ceva mai vesel.
Marius, fii mai atent la ortografie.
Articol echilibrat si obiectiv. Spre deosebire de cei de la Dihoreanu. Felicitari!
Păcat că au fost spectatori la această sărbătoare. Pe viitor lăsați politicienii locali imbecili să vorbească singuri, oricum n-au nici cel mai mic respect pentru oameni.
Interesant e că doar in Oradea e austeritate, la alții nu e și sărbătoresc așa cum se făcea cândva și la noi până nu a sosit gașca cretina PMO și CJ.
Toată tara l-a pomenit pe Mihai Viteazul ,atlet al unități de credință.Edilii din Oradea au făcut marea gafă ,pentru care vor plăti in fața istoriei și a urmașilor noștri ,de a ignora adevărul pentru o viață vremelnică trăită in minciună .
La ce va referiti cand spuneti public generos, la cei 1% din oradeni care au fost prezenti la festivitate ? Ca si la strandul termal din Hajduszoboszlo au fost mai multi oradeni de 1 decembrie 🙂