Un intreprinzător orădean, Dorin Gherghev, a construit un crematoriu uman în Oradea, pe Şoseaua Borşului nr. 38/L.
Potrivit lui Dorin Gherghev, crematoriul dispune de toate autorizaţiile necesare în vederea funcţionării. Omul spune că ideea i-a venit în urma unei vizite efectuate în Statele Unite ale Americii în urmă cu câţiva ani. „Au trecut mai bine de trei ani de când am demarat proiectul Phoenix. Chiar dacă nu este 100% ceea ce ne-am dorit iniţal, am reuşit să finalizăm proiectul”, a declarat Dorin Gherghev.
Cel mai modern
Phoenix Cremation Services este o companie de familie constituită în iunie 2009 cu scopul declarat de a aduce şi pune în funcţiune primul crematoriu uman modern din România. Partenera din acest demers a fost firma suedeza TABO cu o tradiţie de peste 70 de ani în producerea crematoriilor umane. Tehnologia încorporată în crematoriul uman de la Oradea este de ultimă generaţie şi complet automatizată, consecinţa directă fiind lipsa totală a fumului şi a mirosurilor neplăcute degajate în atmosferă.
Gherghev spune că în timpul desfăşurării tuturor operaţiunilor necesare în vederea incinerării, corpurile persoanelor decedate vor fi tratate cu demnitatea şi respectul cuvenit, conform normelor stabilite in Standardul European EN 15017 din 2006 pentru serviciile funerare precum şi în Codul de Etică al ICF (International Cremation Federation).
Dorin Gherghev a explicat procesul tehnologic al incinerării. După aducerea cadavrului de la capelă, acesta este depozitat într-un frigider, în caz că sunt mai multe cadavre ce urmează a fi incinerate. Urmează introducerea sicriului în incinerator, uşa acestuia deschizîndu-se doar la temperartura de 1.000 de °C. Arderea durează între o oră şi o oră şi jumătate, în funcţie de greutatea cadavrului. Gazele rezultate în urma incinerării sunt arse încă odată, astfel că la eliminarea lor în atmosferă nu se observă nici un fum. Aparţinătorii primesc urna cu cenuşa decedatului şi pot urmări procesiunea pe internet.
Administratorul incineratorului crede că, cu timpul, nu va duce lipsă de clienţi, având în vedere costurile mai reduse cu incinerarea decât cu înhumarea. „Se încadrează totul în ajutorul de înmormântare. Noi luăm decedatul şi asigurăm toate serviciile până la predarea urnei cu cenuşă”, a precizat Dorin Gherghev.
Citiți principiile noastre de moderare aici!