Cea mai modernă creșă de comună din România, care poate fi etalon pentru orice municipiu, o grădiniță în oglindă, o sală de sport, pistă de role, locuri de casă pentru tineri, 6 blocuri ANL, sunt doar câteva proiecte ce susțin o politică de investiții, pentru cei care reprezintă viitorul comunei.
Inagurată în centrul Cartierului Tineretului din localitate, în urmă cu doi ani, cea mai modernă creşă de comună din România a presupus o investiţie, din bugetul local, de 400.000 de euro. Și poți spune că a meritat fiecare cent, deoarece nimic nu e prea mult când e vorba de condițiile în care sunt educați copiii noștri. Clădirea, cu arhitectură modernă și aspect futurist, are o curte interoară spațioasă și e proiectată după cele mai exigente standarde în domeniu. În clădire există circuite clare, astfel încât micuții să fie în siguranță: părinţii au acces până la vestiarul de la intrare, de unde doamnele educatoare duc copiii în săli. Chiar lângă intrare se află cabinetul asistentei medicale, iar copiii sunt verificați la accesul în creșă. Separat, este prevăzuță și o mică rezervă, cu pătuţ, baie și ieşire separată din clădire, în cazul în care un micuț se îmbolnăveşte peste zi şi necesită îngrijire.
Grădiniță de 700.000 de euro
Creșa a fost gândită cu 45 de locuri, iar proiectele privind investițiile în educație se află permanent pe agenda primarului. În oglindă cu creșa, o nouă grădiniță va fi construită la Sântandrei. Este vorba despre o investiție de 700.000 de euro, din care 500.000 de euro sunt bani europeni, iar lucrarea va fi finalizată chiar în această vară. Grădinița va fi ridicată peste drum de creşă, pentru a fi cât mai aproape de locuitorii din cartierul Tineretului. Tot la capitolul investiții pentru tineri, se află pista pentru role. Aceasta e în faza de achiziție/execuție și presupune o investiție de 70.000 de euro, din care 50.000 de euro sunt bani europeni. Toate aceste lucrări sunt necesare pornind doar de la realitatea că,în conformitate cu Legea 15, au fost atribuite peste 300 de locuri de casă pentru tineri în Sântandrei. Și fiindcă primarul Ioan Mărcuș a proiectat în integralitate investițiile destinate copiilor, tinerilor. Chiar dacă Sântandreiul se bucură de o sală modernă de sport, accesată adesea și de sportivii de performanță din Oradea, care găzduiețte și competiții naționale, o nouă sală de sport va fi construită în curtea școlii din localitate. Aceasta va fi dedicată elevilor, pentru orele de sport. În plus, terenul de sport sintetic din curtea școlii e finalizat în proporție de 75%. Și pentru ca proiectele ce vizează elevii și dascălii să fie complete, există 25 de locuri de parcare la Școala cu clasele V-VIII și 10 locuri de parcare la Școala cu clasele I-IV.
Tot mai atractivă
În urma investițiilor și a condițiilor în care trăiesc oamenii din Sântandrei, comuna a devenit tot mai atractivă. Dacă atunci când Ioan Mărcuș a ajuns la Primărie, în 1990, aici erau 3.650 de locuitori, acum spune primarul „10.000 de oameni dorm în Sântandrei”. Sunt peste 3.500 de mașini înmatriculate în comună și nu toți cei care locuiesc în Sântandrei au mașinile înmatriculate aici. „Din fericire, și în această perioadă grea, dificilă, atât din punct de vedere financiar, cât și epidemiologic, avem deschise o grămadă de șantiere ce vizează infrastructura. Sunt în lucru investiții ce însumează 155 de miliarde de lei vechi, adică mai mult de trei milioane de euro. Sunt proiecte demarate cu câțiva ani în urmă, puse în practică din surse de la bugetul local, două prin Programul Național de Dezvoltare Locală PNDL, două prin AFIR pe fonduri europene, respectiv o lucrare printr-un credit de 6 milioane de lei, accesat de Primărie. Prin cele două proiecte de infrastructură derulate prin PNDL, sunt în execuție lucrări de 7 milioane de lei, lucrări efectuate parțial și anul trecut.
Prin PNDL, plus creditul accesat de Primărie, vom realiza lucrări de modernizare pe 35 de străzi, cu tot ceea ce presupun acestea: acostamente, carosabil, căi de acces, rigole, trotuare. În total, este vorba despre 12 km de străzi. Chiar dacă lucrăm pe toate fronturile, sunt conștient că mai e mult de făcut, deoarece chiar dacă acum se asfaltează 35 de străzi, în Sândandrei au apărut 126 de străzi în ultimii 12 ani. Pot să spun că avem studii de fezabilitate pentru asfaltări pe încă 12 străzi, care vor intra în proiectare în această vară. Acum ne pregătim să predăm la cheie apartamentele din blocurile ANL. Avem studii de fezabilitate pentru alte două blocuri ANL, cu câte 20 de apartamente. La drumul Oradea – Sântandrei lucrăm la o prelungire de 500 de metri, care va scoate circulația din localitate. Centura Sântandreiului, în lungime de 5 km, e următorul pas, avem toată încrederea că în exercițiul bugetar viitor, când se pot depune cereri pentru drumurile ocolitoare prin Zonele Metropolitane, vom accesa fonduri pentru aceasta.
Pe 62 de străzi a fost introdusă rețeaua de apă canalizare prin Apa- Regio și avem studii de fezabilitate pentru încă 36 de străzi, care se desfășoară pe 10 km de rețea de apă, plus 10 km de canalizare, în plus față de ceea ce este deja. Sunt bucuros că am trecut cu bine peste starea de urgență, nu a fost o încercare ușoară pentru populație. Important e că nu am avut îmbolnăviri, ci doar cazuri de izolare. Ne-am implicat, și pentru cei peste 65 de ani, am asigurat, timp de 30 de zile, 20 de meniuri pe zi. E o bucurie că, cu foarte puține excepții, copiii noștri au avut acces la cursurile online. Nimic din ceea ce v-am expus aici nu vreau să sune a laudă, iar mie îmi place să vorbesc doar atunci când sunt chestiuni materializate”, spune primarul Mărcuș. În sistemul de educație din Sântandrei sunt 400 de elevi, 150 de copii de grădiniță și 45 de copii în creșă.
Ștrandul, proiectul primarului
„Sunt bucuros și pentru că se reia activitatea la fabricile de construcții de mașini, care lucrează pentru giganții din industrie. Întreruperea activității s-a reflectat în impozitul pe venit și acest lucru s-a văzut din încasări, încă din martie. Vreau să mulțumesc tuturor colegilor din Primăria Sântandrei, care s-au implicat până în momentul în care proiectele noastre s-au materializat”, e mesajul primarului Ioan Mărcuș. Visul primarului este să vadă concretizat proiectul ștrandului. „Avem proiectul tehnic făcut, avem acordul Foradex pentru a ne pune la dispoziție apa termală. Din păcate, nu am avut acces la fonduri, pentru că în ultima sesiune au beneficiat doare orașele și stațiunile balneo. În ciclul financiar viitor, vom avea oportunitatea de a accesa resurse depunând cerere-ofertă împreună cu primăriile din zona metropolitană, cărora le vom solicita sprijinul în acest scop”, a declarat primarul Ioan Mărcuș.
Trimite articolul
XPUBLICITATE ELECTORALA ..
era si timpul !!!
Pai cum, nu ziceau astia ca PNDL e cah, ca uie Dragnea, ca fonduri ieuropene, desi idiotii nu stiu ca fondurile europene nu sunt nelimitate si nu sunt pentru orice proiect.
Locuiesc de 6 ni in Santandrei, pe strada livezilor. Nu avem apa curenta potabila, nu avem canalizare, doar fose septice toata strada, nu avem asfalt. Avem insa promisiuni cu carul, cu predilectie la fiecare an electoral. vad ca traditia s-a respectat si anul acesta
Votati pe cine are pile la fonduri, pentru ca nu orice primar “se stie”.
Da, corect, acuma in an electoral ceva investitii, dar inainte cu 2-3 nu stiu daca avea cu ce sa laude cu ce a facut in 16 ani
Administratia locala din Santandrei tind sa cred ca tace si face, de multe ori nici nu se lauda destul.
E o comuna cu o crestere fulminanta de oameni intr-o perioada scurta. Cei cu minte scurta nu vor intelege, se asteapta minuni peste noapte, ceea ce in Romania, din pacate, nu este posibil.
Se vede apartenenta la un partid care mai face ceva prin tara asta, cu bune, cu rele, dar se fac lucruri pentru oameni si comunitate.
Mult succes si spor la treaba!
-
Ai dreptate! Toti vor de azi pe mâine… i-ai catalogat fain, “minte scurtă ” 😂✌
-
Sterge-te la gura…
Eu locuiesc lin Sântandrei langa dodo de mai bine de 20 de ani SI pot sa zic că în partea aia nu a făcut mai nimic înafara de un amarat de trotuar iluminat public gaz curent apa SI canalizare dar cotețele din spatele blocurilor nu se fac nimic cu ele eu plătesc impozit SI pe mașină 300 de lei da nu am un loc de parcare unde sa o pot parca in siguranță
-
Poate înveți sa si scrii ce dorești sa spui!
Felicitări d-nului primar , intregii echipe si tuturor locuitorilor care apreciaza eforturile! succes in tot ceea ce faceți!
Un nesimtit care iar își face reclama ca sa mai fure încă 4 ani.
Stau in Santandrei de 7 ani. Nu am nici acum drum. Vai de noi
locuitorii din Santandrei nu stiu sa aleaga primar decat pe unul singur din 90 incoce, inseamna ca ei au o problema, chiar nu mai e nimeni in comuna aia sa fie bun de primar, ar fi caazul sa fie o schimbare la urmatoarele alegeri, nu de alta dar ce e mult strica, se uzeaza.
-
Acest “impotent” nu este capabil de a administra nimic, nu misca un deget daca nu poate ciupi ceva. Oameni buni, treziti-va!
Nu va supărați eu nu știu di ce partid e primarul și nici nu sunt din Santandrei nici nu mar interesa partidul atit timp cit orice primar face ceva, nu cred ca e o lauda bravo lui. Unde locuiesc eu este și mai rău nu avem nimic modern bucurați-vă de ce a făcut căci alți doar au furat
Pe toti primarii ii apuca harnicia doar cu 6 luni inainte de alegerile locale, dar le trece imediat dupa …
Lipeste sintagma “advertorial”.