În această situație, conform edupedu.ro, care a studiat date ale Ministerului Educației, sunt 8.000 de cadre didactice.
[eadvert]
Conform aceleiași surse, majoritatea cadrelor didactice sunt în plaja de vârstă 65-68 de ani, dar recordul pare să fie deținut de un profesor din județul Bihor, care în 2021 era în activitate, la vârsta de 88 de ani.
Site-ul citat scrie că respectabilul dascăl are gradul didactic I. Interesant este faptul că din cei patru dascăli identificați ca având peste 85 de ani, unul era debutant, în județul Harghita. În topul primelor 10 județe cu cel mai mare procent de profesori cu vârste între 65 și 88 de ani, Bihorul ocupă locul 7.
Dintr-un total de 7.198 de profesori, 390 au vârste cuprinse între 65 și 88 de ani, ceea ce reprezintă un procentaj de 5,41%. România se confruntă de mai multă vreme cu o criză a profesorilor în școlile de stat. Există îndeosebi o criză de profesori la disciplinele de examen. iar specialiștii vorbesc despre o acutizare a crizei în rândurile profesorilor de științe.
Mulți dascăli din școlile de stat merg să predea în sistemul privat, iar tinerii evită locurile de muncă din învățământ, din cauza veniturilor prea mici.
Trimite articolul
XDa, sa tina bine de scaunul ala, sa nu se pensioneze, sa nu lase loc altora mai tineri !
-
Cei peste 68 de ani nu mai pot ține de scaun pentru că postul lor se eliberează. Dimpotrivă sunt rugați să rămână deoarece tinerii nici nu vor să audă de învățămînt iar școlile rămîn fără cadre didactice. Vezi fizică,chimie, biologie, școli din rural, ș.a.m.d.
-
Daaa, vezi comentariul meu…
-
-
Un profesor ajuns la varsta de pensionare nu mai poate tina catedra, motivul pentru care mai preda este lipsa profesorilor tineri si/sau notele de titularizare sub 7.
-
La 65 mi poate 3 ani dacă are grad 1 sau doctorat, după 68 nu.
-
-
Daca citeai articolul pana la capat … “Dintr-un total de 7.198 de profesori, 390 au vârste cuprinse între 65 și 88 de ani, ceea ce reprezintă un procentaj de 5,41%. România se confruntă de mai multă vreme cu o criză a profesorilor în școlile de stat. Există îndeosebi o criză de profesori la disciplinele de examen. iar specialiștii vorbesc despre o acutizare a crizei în rândurile profesorilor de științe.”
-
Criza din pix cred.
Posturi libere (in BH) poate gasesti la sate.
In rest, la scoli/licee e plin de profesori depasiti care nu vor sa se pensioneze.-
Ai dreptate. Alioto este pe altă planetă
-
Subscriu! Uitati-va din curiozitate pe Isj Bihor, chiar de curand a afisat lista cadrelor didactice care indeplinesc conditiile de pensionare din Oradea si nu vor, dar au primit prelungire (mentinere in activitatea de titular)
https://www.isjbihor.ro/resurse/noutati/1937-lista-cadrelor-didactice-care-indeplinesc-conditiile-de-pensionare-pana-la-31-august-2022-care-au-primit-acord-pentru-mentinerea-in-activitate-ca-titular-in-anul-scolar-2022-2023
-
-
-
Sunt pensionati de mult, dar mai activeaza…
probabil un comunist imputit care dicteaza din carti… aproape toti astia trecuti de 60 sunt asa. Dadea note pe prezenta la facultate si ne citea dintr-o carte din 1954 la propriu…
-
Tu, ioio si cu alioto sunteti dovada vie a esecului invatamântului românesc. Daca era vorba despre istorie, observatia ta critica era foarte buna pentru anul 1954. Dar având in vedere ca e vorba despre matematica, e clar câta tangenta ai avut cu materia asta si cu logica in general.
-
Asa e, ai dreptate. Important e sa stie matematica, nu conteaza cum o preda. Si care e dovada ca noi aia amintiti suntem dovada esecului invatamantului romanesc? Acesti comunisti invechiti de la catedra nu au contribuit oare la acest esec? Cine e principalul vinovat, cel care transmite sau receptorul? Ia du-te tu la catedra ta si apara-ti acolo mentorul sa conteibuiti in continuare la formarea unor idioti, asa ca mine. Hai pa!
-
La tinerii care iau note de 3 și de 2 când au examen de titularizare? Ce îi învață ăia pe copii?
-
Da’ astia de 66+, 75+ cum credeti ca au dar examenul de titularizare? Cu branzica si laptiucu’ in straita pe la scolile locale.
N-ar fi rau ca si profesorii care au locul caldut pe la catedra de ani buni, sa mai dea cate-un examen sa vedem cum stau la capitolul asta.
Tinerii nu iau notă de trecere. Avem nevoie de prea mulți profesori pentru tot mai puțini copii.
Pe toți copiii îi îndopăm cu toate infomațiile din toate domeniile.
Învățământul nu trebuie restructurat ci demolat și construit unul nou în jurul copiilor pentru a răspunde la nevoile acestora de dezvoltare.
Alioto și ioto no înțeleg o iota din ce este scris pe tablă, dar își dau analfabeții cu părerea despre profesori.
-
Oare ce disciplina preda seniorul domn profesor de 88 de ani? Și la ce unitate de învățămint?
-
Mai mult ca sigur în învățământul superior(universitar).
-
Terminați cu tâmpeniile! ;P De unde aveți statistica aceea, nu știu! Cum vă permiteți să amestecați lucrurile? ÎNTRE 65 ȘI 68 deani , NU SUNT PENSIONARI! Cei peste 68 , pensionari fiind, sunt angajați ultimii în sistem la plata cu ora! De ce scrieți 65 -88? Doar că ați găsit vreunul de 88 de ani și l-ați trecut în proporțiile respective? RUȘINE! Mai bine căutați motivele pentru care este nevoie de ei 😉 !) Corect era să dați pe județe, dacă tot faceți statistici, DOAR acele județe unde sunt angajați pensionari peste 68 de ani!
E o tâmpenie mai mare ca voi ,,Dintr-un total de 7.198 de profesori, 390 au vârste cuprinse între 65 și 88 de ani!”
Cunosc două cazuri de tineri care nu pot obține titularizare.li sa spus clar:5000 euro sau intri in PNL.la examene nota5 drept răsplată pentru nesupunere
Toti care au varsta pensionaii ar trebui scosi din sistem, sa lase locul celor tineri. Posturile lor ar trebui scoase la concurs pt titulaizarea celor tineriAstia vor sa lucreze pana la moarte. Job usor, bani multi, vacnate/concedii cu duiumul.
Sunt de apreciat asemenea oameni.
Mda,
Fiica mea a terminat facultatea de litetre sefa de promotie,a luat 8.60 la titularizare si nu a avut nici o sansa sa primeasca post de profesoara decat la 60 de km. de Oradea,4 ore pe saptamana,nici banii de benzina nu ii recupera…
Dupa examenul de titularizare, trebuia sa mearga la Ministerul Invatamantului in 26 August pentru reparizarea locurilor in functie de notele obtinute la examen.In 24 August pe situl Ministerului Invatamantului toate posturile erau date sau rezervate…..Unde sa mai mearga pentru repartizare???
Ciudat este ca cei care au luat 5-6 au gasit posturi chiar langa Oradea….
Asta in timp ce la un liceu de renume din Oradea era liber un post de profesoara de romana si au angajat o pensionara.
Acesta este sistemul si asa stim sa ne pastram valorile….
-
Trist, foarte trist
RESPECT pentru acest cadru didactiv!