Bihoreanul Nagy Botond s-a aflat printre participanţii la Campionatul Mondial al tăietorilor de lemne din Brienz, Elveţia. Anul acesta a avut loc a 24-a ediţie a Campionatului mondial STIHL Timbersports. Prima ediţie a competiţiei a fost organizată în Statele Unite ale Americii, în anul 1985. A fost pentru prima dată când România a prezentat un atlet la un astfel de campionat. În competiţia modială au intrat 19 participanţi din toate colţurile lumii: Suedia, Danemarca, Romania, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Spania, Polonia, Republica Cehă, Austria, Germania, SUA, Canada, Noua Zeelandă, Australia. Sportivul român s-a aflat la prima participare, în timp ce unii dintre contracandidaţi s-au aflat chiar şi pentru a opta oară la o competiţie mondială. „La Timbersports experienţa chiar contează. În timpul concursului nu mai ai timp să te gândeşti la nimic. Pur şi simplu dai tot ce poţi pentru a obţine un rezultat cât mai bun. Contează şi modul în care foloseşti utilajul, îndemânarea, forţa. Trebuie să fii bun la cât mai multe probe ca să câştigi. Degeaba te descurci perfect la una dintre ele, dacă la restul disciplinelor obţii un punctaj mic”, spune reprezentantul României în această competiţie. Peste 5.000 de spectatori i-au încurajat pe participanţi. Au fost înregistrate peste 20 de recorduri naţionale, iar reprezentantul României şi-a îmbunătăţit foarte mult timpii personali.
Antrenament cu campionul
„Sunt şase probe în concurs. Trei dintre ele implică folosirea unui ferăstrău, trei folosirea unui topor. Disciplinele cu ferăstrăul sunt cunoscute sub numele de Single Buck – debitarea lemnului cu ajutorul unui joagăr, STIHL Stock Saw – tăierea cu un motoferăstrău, şi Hot Saw, care presupune tăieri cu motoferăstrău cu motor de 62 CP, o viteză a lanţului de 240 km/h şi o greutate de 27 de kilograme. Tăieturile trebuie să fie precise, dar este destul de dificil să le obţii, mai ales când mânuieşti un motoferăstrău atât de puternic cum este cel de la Hot Saw. Şi disciplinele cu toporul sunt solicitante. La Standing Block trebuie să dobori un buştean aflat în poziţie verticală, iar la Underhand Chop ai de despicat un buştean aflat în poziţie orizontală. Cea mai grea disciplină din tot concursul este Springboard. Practic, trebuie să tai vârful unui trunchi de copac care are o înălţime de 2.80 m. Aici, pe lângă îndemânare şi forţă, trebuie să ai şi un echilibru perfect”, spune Nagy Botond.
Antrenamentele pentru competiţia Timbersports se fac în tabere speciale, sub supravegherea unor instructori cu experienţă. Astfel de tabere au fost organizate şi în Romania, în 2008 şi 2009 la Gilău-Cluj, la cea din 2008 antrenor a fost multiplul campion european Martin Komarek, participant şi în competiţia din acest an. „În 2009, am mai fost la tabere de acest gen, din Germania, Austria, Cehia şi SUA. La Campionatul Mondial STIHL Timbersports Series din 2009 m-am calificat în urma performanţelor obţinute la antrenamente şi a participărilor la competiţiile Timbersports series organizate în Europa”, a adăugat participantul la competiţia mondială.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!