Localnicii din Sălacea au participat şi în acest an la Zilele Ledear, la Tăşnad. A fost cea de-a doua ediţie a manifestării organizate de cele 19 primării partenere în GAL SV Satu Mare, grup de acţiune care cuprinde 50.000 de locuitori. Zilele Leader este un eveniment menit să promoveze acțiunile desfășurate în cadrul Programului Leader, parte integrantă a Politicii de Dezvoltare Rurală a Uniunii Europene. Fiecare participant, dar şi GAL Nyirseg din Ungaria, partener înfrăţit cu GAL Zona Sătmarului, a amenajat standuri de prezentare a propriilor comune, oferind vizitatorilor produse culinare tradiționale reprezentative zonei. La standuri s-au putut degusta preparate babgulyas, bogracs, gulas, pâine de casă, tocănițe, strudli, prăjituri de casă, sarmale, brânză, slănină, cârnați, fructe, palincă și vin. Standurile primăriilor au intrat în competiţia de „Cel mai frumos stand”. Standul comunei Sălacea a avut ca temă viţa de vie. Pe lângă struguri şi vin, la stand au fost prezentate şi instrumentele specifice prelucrării strugurilor: un tocător de struguri, un sfărmător, un butoi de vin, un scaun de trestie. Manifestarea a continuat cu Olimpiada Țăranului. Câte doi reprezentanți ai fiecărei comune s-au întrecut în diverse probe la această olimpiadă.
Olimpiada ţăranului
Echipele au avut de trecut prin probe precum: slalom ștafetă în sac, aruncarea cizmei de cauciuc, slalom cu roţi de cauciuc şi roaba printre baloţi de fân, aruncatul la țintă a cartofului sau găsirea ouălor în căpița de fân. Toţi concurenţii înscrişi în concurs au avut parte de galerie, dar şi de arbitri exigenţi şi atenţi. Finalul Zilei Leader a fost marcat de premierea tuturor concursurilor: stand, culinar şi Olimpiada Ţăranului. S-au acordat premii pentru „Cel mai frumos stand, iar şase premii culinare au fost împărţite pe două categorii. La categoria „Supe”, câştigătorii au fost: locul I – Comuna Foieni, care a pregătit gulaş de fasole, locul II – comuna Căpleni cu gulaş, iar locul III – comuna Ciumeşti cu bogracs. La categoria „Fel principal”, câştigătorii au fost: locul I – comuna Sălacea care a adus juriului un platou rece şi sarmale, locul II – comuna Pişcolt care s-a prezentat cu două preparate: miel la proţap şi papricaş, iar locul III – oraşul Tăşnad, care a servit tocăniţă la ceaun. Primarul de Sălacea, Horvath Bella, spune că localnicii din comună au câştigat premiul cu un platou tradiţional pe care a fost întinsă fleică, friptură, jumări, mezeluri, cârnaţi şi sarmale din varză acră. „Bucătăreasă a fost doamna Juhász Erika. Am participat cu doi tineri din comună la Olimpiada Ţăranului: Kovács Jenő şi Kurilla Andrea. Ne-au reprezentat onorabil”, a precizat primarul de Sălacea.
În scurta istorie GAL SV Satu Mare au fost alocate circa 2,3 milioane euro pentru proiectele desfășurate, ceea ce înseamnă foarte mult pentru început. Statisticile îl clasează printre GAL-urile fruntaşe din România. Cheia succesului este stabilirea de parteneriate de colaborare către toate entităţile locale, judeţene şi naţionale care au interes în dezvoltarea comunităţii teritoriale.
GAL Sud-Vest Satu Mare a semnat contractul de finanţare în 24 ianuarie 2012, suma totală fiind de 2.856.269 euro şi împărţită astfel: 2.285.269 euro pentru proiecte şi 571.000 euro pentru funcţionarea GAL-ului. Până în prezent s-au contractat 50 de proiecte, în valoare totală de 2.050.271 euro, reprezentând 89,71% absorţie.
Comuna Sălacea are 3 proiecte în valoare totală 145.256 euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!