Declaraţia aparţine preşedintelui Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, dr. Ioan Andrei Vereşiu şi a fost făcută marţi, la conferinţa de presă ocazionată de Congresul al IX-lea al federaţiei.
Cel mai bun program
Vereşiu a detaliat că România are cel mai bun program naţional de diabet din Europa „şi poate şi din lume” fiindcă toată medicaţia se acordă gratuit bolnavilor de diabet. De altfel, Vereşiu a declarat că acest congres desfăşurat la Oradea are loc în acelaşi timp când se reorganizează programele naţionale de sănătate. Vereşiu şi-a exprimat speranţa că programul naţional va fi derulat în continuare de către Ministerul Sănătăţii şi a anunţat că federaţia se doreşte să fie şi mai vizibilă prin acţiunile ei, inclusiv pe site şi cu o siglă aparte.
Dr. Amorin Popa, şeful Centrului de diabet Bihor şi reprezentant al Comisiei de Diabet din Ministerul Sănătăţii, a apreciat că acest congres ce se desfăşoară până vineri, 2 septembrie, este „cea mai importantă întâlnire ştiinţifică de la Oradea din ultimii ani şi una dintre cele mai largi ca participare, din ţară”. La congres, a spus medicul, participă peste 400 de medici, rezidenţi şi asistente din ţară şi circa zece medici din mai multe ţări europene.
Congresul se desfăşoară sub formă de cursuri speciale pentru rezidenţi şi asistente, sesiuni ştiinţifice, lansări de medicamente noi, testări gratuite de glicemie (joi şi vineri, între orele 10:00 – 18:00, la cortul montat în Piaţa Independenţei şi maratonul pentru sănătate: „Câştigi şi dăruieşti sănătate”.
Recomandă mişcare
Reprezentantul firmei de medicamente care e partenerul principal al organizatorilor, a anunţat că în curând, în România se va lansa un nou dispozitiv pentru testarea glicemiei. Reprezentantul firmei în discuţie a fpcut un scurt istoric al descoperirilor din domeniul insulinei şi a anunţat că s-a realizat o evaluare a amputaţiilor de la mâini şi picioare efectuate la diabetici cu probleme din ţara noastră.
De altfel, acelaşi reprezentant al firmei a sintetizat complicaţiile pe care le dă diabetul (cardiovasculare, neurologice, renale, orbire etc) şi a subliniat că prin 30 de minute de efort fizic moderat, depus zilnic, din tinereţe, se reduce riscul apariţiei diabetului cu circa 40%.
O.Ş
Citiți principiile noastre de moderare aici!