Peste 200 de participanți la a X-a ediție a Conferinței Naționale ReziDerma, desfășurată pe parcursul a trei zile, la Teatrul Regina Maria din Oradea. Evenimentul este dedicat tinerilor rezidenți din țara noastră și a adunat laolaltă viitori specialiști în Dermatovenerologie din principalele centre universitare din țară. Pe lângă tinerii medici rezidenți, la lucrările conferinței au luat parte prestigioși profesori de dermatologie și coordonatori de clinici universitare, împreună cu reputați dermatologi reprezentând clinici universitare din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Iași, Târgu Mureș, Sibiu, Craiova, etc.
[eadvert]
Lucrările au fost deschise sâmbătă, de conf. univ. dr. Ilarie Brihan, membru în Consiliul Director al Societății Române de Dermatovenerologie și principalul organizator al evenimentului.
În deschidere, dr. Brihan a arătat că Dermatovenerologia este una dintre specialitățile medicale în care schimbările se petrec într-un ritm avansat, iar astfel de manifestări sunt o onoare și o ocazie de a acumula informație științifică, de punere la curent cu ultimele inovații, care ajută medicul să-și trateze cât mai bine pacienții.
Prezent la conferință, secretarul Societății Române de Dermatologie (SRD), dr. Alin Nicolescu, a evidențiat concurența mare la examenul de rezidențiat pentru această specializare, la nivel național, iar prof. dr. Călin Ciurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie a lăudat frumusețea orașului Oradea.
„Este un oraș minunat din toate punctele de vedere”, a spus dr. Ciurcăneanu, după care a mulțumit partenerilor de la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, reprezentată la conferință de prodecanul acesteia, dr. Florian Bodog, dar și autorităților locale și conducerii Spitalului Județean, reprezentată la eveniment de dr. Maria Daina.
Șeful Societății Române de Dermatologie a precizat că acest gen de conferințe naționale ReziDerma sunt organizate din 2014, fiind și singurele închinate tinerilor medici rezidenți și că toate cheltuielile sunt asigurate de SRD.
„Suntem bucuroși să venim cu o manifestare științifică de tradiție a S.R.D. într-un oraș care, în ultimii ani, a investit mult în infrastructura de sănătate și care are o Facultate de Medicină în plină ascensiune.
Scopul acestor conferințe este creșterea viitorului specialității. Îmi crește inima să văd că se învață dermatologie. Dermatovenerologia nu mai înseamnă de mult două bube și trei creme, ci este o specializare de tot mai mare importanță, corespunzătoare unor afecțiuni grave de care se ocupă, până la cancerele de piele”, a afirmat dr. Alin Nicolescu, președintele Comisiei de Dermatologie a Ministerului Sănătății și Secretarul General al S.R.D.
Subiecte diverse
Pe parcursul a trei zile, subiecte diverse ce privesc cercetări științifice de imunologie și fiziopatologie în afecțiunile cutanate, corelate cu ultimele descoperiri terapeutice, au trezit interesul participanților în cadrul workshop-urilor, sesiunilor științifice și simpozioanelor Conferinței.
Cu o zi înaintea deschiderii conferinței, în Amfiteatrul Spitalului Județean din Oradea, medici rezidenți, specialiști și primari din specialitatea Dermatovenerologie au avut oportinitatea de a aprofunda, atât din punct de vedere teoretic, cât și practic, noile terapii de dermato-estetică – de la peeling-uri, mezoterapie, proceduri de biorevitalizare și injectări, până la tehnici de tratament în volumetria facială și combaterea efectelor îmbătrânirii cutanate.
6 sesiuni de lucrări au fost organizate, în weekend, în cadrul cărora au fost discutate teme ce vizează patologii complexe – de la afecțiuni alergice, boli genetice, boli cu componentă imunologică și boli autoimune, până la boli cu transmitere sexuală și probleme de dermato-oncologie.
Totodată, ultimele noutăți în domeniul cercetărilor dermatologice la nivel mondial au fost dezbătute sub forma a 20 de simpozioane științifice educaționale, privind noile descoperiri fiziopatologice și terapeutice în psoriazis, dermatită atopică, patologie vasculară, și chiar prevenția și combaterea îmbătrânirii premature.
„Sunt deosebit de onorat de susținerea conducerii S.R.D. și de tot sprijinul acordat pentru ca ReziDerma 2023 să aibă locla Oradea. Este o mare bucurie pentru noi să le fim gazde colegilor noștri din celelalte clinici universitare din țară și să realizăm acest schimb de bune practici ce vizează actul medical și rezultatele cercetării științifice în domeniul dermatologiei, aici, la noi acasă; să le oferim posibilitatea de a avea contact cu infrastructura de sănătate orădeană și de a se bucura de multiculturalismul și multiconfesionalismul orașului nostru, reflectat în bogăția sa arhitecturală; și nu în ultimul rând pentru faptul că, la 95 de ani de S.R.D., am reușit să punem, de la Oradea, o cărămidă la formarea viitorului dermatologiei românești”, a afirmat conf.univ.dr. Ilarie Brihan, șeful Secției clinice de Dermato-venerologie și al Compartimentului alergologie și imunologie clinică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, membru în Colegiul Director al S.R.D. și președintele Conferinței ReziDerma 2023.
Forul dermatologilor
Societatea Română de Dermatologie (S.R.D.) este o asociaţie profesională şi ştiinţifică de elită a medicilor dermatovenerologi din România, cu o îndelungată şi bogată tradiţie, afiliată Asociaţiei Medicale Române (A.M.R.). S.R.D. este forul științific principal al medicilor dermatologi din România. În general, scopul său constă în creşterea performanţei medicale în domeniul dermatologiei şi al venerologiei, precum şi în apărarea valorilor şi intereselor acestei comunităţi medicale.
Organizează, în ţară, congrese naţionale, conferinţe, consfătuiri, simpozioane şi participă, prin delegaţii săi, la congresele internaţionale şi la orice alte manifestări ştiinţifice. În anul 2023, Societatea Română de Dermatologie (S.R.D.) împlineşte 95 de ani de activitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!