Sala festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a găzduit joi, 26 ianuarie 2023, Ziua Voluntarului Caritas. Ajuns la a XVIII-a ediție, evenimentul s-a desfășurat sub motto-ul „Voluntar prin solidaritate și sensibilitate”. Este primul eveniment din anul acesta dedicat celor 18 ani de activitate în domeniul social pe care îi sărbătorește Asociația Caritas Eparhial Oradea. Gazdele evenimentului au fost voluntarii Andreea Ghercă și Olimpiu Man.
[eadvert]
La eveniment au participat, alături de voluntarii şi invitaţii lor, pr. Mihai Vătămănelu – vicar general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Arina Moș – senator de Bihor, Antonia Nica – viceprimar al municipiului Oradea și Anca Sas – director executiv al Direcției de Asistență Socială Oradea.
„Prin această premiere am urmărit recunoaşterea publică a meritelor celor mai activi voluntari. În anul 2022, 93 de voluntari au prestat 2.041 de ore în serviciul aproapelui”, spune preotul Olimpiu Todorean, președintele Asociației Caritas Eparhial Oradea.
Au fost acordate premii la 13 categorii pentru implicarea în activităţi şi programe, premii speciale și diplome de participare, precum şi premiul „Voluntarul anului 2022”.
Premii
Gheața a fost spartă de Akulenko Vitaliy, elev în clasa a V-a la Școala de Arte nr. 1 din Kramatorsk, Ucraina. Copilul a câștigat prima ediție a festivalului-concurs internațional „Sonyashnik” din Kiev, Ucraina. Este laureatul etapei a 2-a a concursului internațional „Dnieper Waves” Dnipro. Ajuns în Oradea în contextul războiului din Ucraina, Akulenko Vitaliy participă la programele educaționale oferite de asociație prin Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea.
A urmat apoi premierea. Astfel, premiul „Casa Frențiu” i-a fost acordat voluntarului Vlad Dăniloaia. Mai mulți voluntari s-au implicat în programul „Adoptă un bunic sau o bunică”. „Voluntarii «nepoți adoptivi» au petrecut timp de calitate cu rezidenții de la Casa Frențiu, i-au însoțit la plimbări, au jucat jocuri de societate, au împărtășit experiențe și povești de viață, acumulând în acest sens 111 ore de voluntariat”, a explicat Patricia Pele, coordonatorul Centrului de Voluntariat din cadrul ONG-ului. Premiul special „Casa Frențiu” i-a fost acordat Mioriței Săteanu, pentru organizarea programelor literar-artistice.
Un alt premiu a fost acordat pentru cel mai activ dintre voluntarii implicați în programul „After School” de la Centrul din Ioaniș. Acesta are ca scop prevenirea abandonului şcolar și familial, asigurarea unor condiţii armonioase de creştere, educare şi formare profesională, precum şi dezvoltarea capacităţii individului pentru depăşirea situaţiei de nevoie socială. Acesta a fost acordat voluntarei Ana-Maria Bogdan.
602 de ore de voluntariat la Cantina Socială
Cel mai activ voluntar al cantinei sociale Caritas Eparhial este în acest an voluntarul Andrei Horgoș.
„Cantina socială este un serviciu social, în cadrul căruia voluntarii, pe lângă servirea efectivă a beneficiarilor, interacţionează în mod direct cu aceștia. În anul 2022, 18 voluntari au realizat 602 ore de voluntariat la cantina socială”, a explicat Patricia Pele.
Activitatea „Dușurile sociale” este unică pe plan local, o activitate pe care Asociația Caritas Eparhial Oradea o oferă persoanelor fără adăpost.
„Menținerea igienei corporale prin accesul la Dușurile sociale previne creșterea gradului de îmbolnăvire a persoanelor vulnerabile, care primesc săptămânal necesarul efectuării dușului, dar și un schimb de haine curate. În anul 2022, voluntarii au ajutat la distribuirea produselor de igienă și a hainelor, dar și la curățenia băilor după efectuarea dușurilor de către persoanele fără adăpost”, explică preotul Todorean.
Premiul Cantina Socială a fost acordat voluntarului Sebastian Sîrb.
Șefa prietenilor pentru un zâmbet este în acest an voluntara Mălina Arvaș- Popa. Aceasta, alături de voluntarii clovni, au făcut mai mulți copii aflați în nevoie să zâmbească, în cadrul multor evenimente dedicate copiilor.
Un alt premiu a fost acordat voluntarilor implicați în colecta pentru Ucraina. Cea mai activă în această campanie a fost voluntara Naomi Oros, iar în colecta de Crăciun, Andreea Ghercă.
Unii dintre voluntari au dorit să se implice în activitatea administrativă a asociației. Cea mai activă în această zonă a fost voluntara Bianca Moș.
La Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea (CICRO), cea mai activă a fost voluntara Simona Todorean.
Cel mai activ voluntar, implicat în cele mai multe activități ale ONG-ului orădean, a fost Alexandra Nicolae. Aceasta spune că s-a implicat în activități diverse „din dorința de a schimba ceva în comunitatea din care face parte”.
Cea mai disponibilă voluntară a fost declarată Yvette Levai.
Premii speciale
Caritas Eparhial Oradea a oferit și premii speciale. Astfel, premiile speciale Fundraiser au mers spre Chiș Krisztina Ursu, Dana Mihincău, Mariana Todorean, Adriana Miclăuș, Patricia Capriș, Florica Crețiu și Roxana Țipla. Alte premii speciale au fost oferite la secțiunea „Voluntar pentru Ucraina” și au fost câștigate de: învățătoarea Lia Șipoș, coordonatorul colectei speciale din cadrul proiectului „Din inimi de copii”, realizată la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea; Tavi Scorțe de la Casa de tip familial „Margherita” din Telechiu, respectiv părintele Anton Cioba, rector al Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea.
Premii speciale pentru implicarea în CICRO au primit CMI dr. Cizmaș Narcisa și dr. Melania Forogău.
Voluntarului anului
Cristian Muntean a fost câștigătorul premiului pentru „Sprijin Administrativ”, iar premiul „Voluntarul anului 2022” a fost acordat voluntarei Georgiana Flonta.
„Este premiul oferit pentru implicare, disponibilitate, diversitatea activităților în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite”, a explicat Patricia Pele.
Evenimentul a fost presărat cu momente artistice susţinute de Akulenko Vitaliy, Olimpiu Man, Cristina Felappi, Cristina Pantea, Natalia Bendre, grupul Enjoy Music și corul Enjoy Music al Biroului Pastoral pentru Laici al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, alcătuit din elevii claselor primare ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”. Evenimentul a fost încheiat cu un recital excepțional, susținut de tânărul artist Ovidiu Lazăr, coordonatorul Enjoy Music.
Citiți principiile noastre de moderare aici!