Echipajul format din asistenta Lacziko Gabriela, ambulanţierul Balog Zoltan şi voluntara Larisa Teodora Blaga, de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Oradea, pleacă azi la Sinaia, pentru a participa la a şaptea ediţie a concursului naţional „Resuscitarea în prespital”, organizat anul acesta de Asociația pentru Sprijinul Ambulanței Prahova (ASAP) și Serviciul de Ambulanță Județean Prahova.
La competiţie participă 24 de echipaje din tot atâtea judeţe, dintre care 14 echipaje tip C2 (cu medic, asistent, ambulanţier şi eventual voluntar) și 21 de echipaje B2 (cu asistent, ambulanţier şi eventual voluntar). Echipajul de la Oradea intră astfel în competiţie cu alte 20 de echipaje, după ce a fost pregătit iniţial de asistenta Crina Delia Ungur şi dr. Liciniu Venter şi, de vreo două luni încoace, de către dr. Simona Brânzaş, asistenta Doina Mariş şi ambulanţierul Marius Harapu.
Două zile de concurs
Concursul se va desfășura pe durata a două zile, în 7 şi 8 octombrie, la Hotel Mara din Sinaia. Potrivit informaţiilor publicate în presa din Prahova, „manechinul de concurs este MegaCode Kelly Advanced, acesta suportând manevre de management avansat al căilor aeriene. În plus, echipamentele folosite în timpul concursului sunt complexe, de la tărgi, truse, atele și truse de urgență Pax, până la coliere cervicale, lanterne pupilare și aparate de ventilaţie”.
Pe lângă concurs, se va susţine simpozionul „Resuscitarea în prespital”, care va începe în această seară şi va continua joi şi vineri. Invitaţi de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Sănătăţii sunt aşteptaţi la eveniment, pentru întruniri cu membrii comitetelor directoare ale serviciilor judeţene de ambulanţă. De la Oradea vor pleca managerul Gheorghe Pintea, directorul medical dr. Narcisa Suciu, asistentul şef Laszlo Gencsi şi directorul economic Liviu Sabău.
Doctori invitaţi
Medici de marcă de la spitale din Capitală vor susţine diferite lucrări din domeniul prespitalului, în patologii de adult şi copil. De pildă, dr. Elisabeta Bădilă, cardiolog la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti, va vorbi despre tromboembolismul pulmonar, dr. Florentina Lehănceanu, medic-şef la UPU de la Spitalul „Bagdasar Arseni” din Bucureşti, va vorbi despre abordarea terapeutică a urgenţelor hipertensive, iar dr. Valentin Georgescu, de la Spitalul „Carol Davila” din Bucureşti, va dezbate tema despre protocoalele de resuscitare, în timp ce colegul său, dr. Matei Dimitriu, va vorbi despre etiologia, diagnosticul şi tratamentul stărilor febrile la copii.
După participarea, în vară, a 20 de cadre pe Arena Naţională la încercarea de intrare în Cartea Recordurilor cu cel mai mare număr de oameni care își învaţă semenii elemente de bază din resuscitare, acesta este al doilea eveniment naţional din acest an la care participă cadre din SAJ Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!