Pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, cetăţenii români şi europeni rezidenţi în România vor putea vota în orice secţie de votare de pe teritoriul României. Însă, cetăţenii europeni cu o singură cetăţenie vor putea vota o singură dată, într-o singură ţară. Spre exemplu, un cetăţean italian stabilit în România va putea vota în ţara noastră pentru Parlamentul European dar, o dată ce va alege să voteze aici, nu o va putea face şi în Italia.
Cei cu dublă cetăţenie vor avea, totuşi, posibilitatea de a vota în ambele ţări ai căror cetăţeni sunt. Spre exemplu, cetăţenii români ce au şi cetăţenie maghiară vor putea vota de două ori, în România şi Ungaria. Ceea ce înseamnă că relevanţa lor electorală în alcătuirea Parlamentului European va fi dublă faţă de un european cu o singură cetăţenie…
În alegerile europarlamentare, România se constituie într-o singură circumscripţie electorală. Deja, în Bihor s-a constituit Biroul Electoral Judeţean. Preşedinte este judecătorul Ionel Olah, iar locţiitor jud. Dorel Bochiş. Până în 20 aprilie, juriştii şi persoanele cu o reputaţie bună în localitate, care au absolvit cel puţin studii medii din judeţul Bihor, pot depune cereri la sediul Instituţiei Prefectului – Oradea, Parcul Traian nr 5 etaj 1 – Registratură, în vederea înscrierii pe listă. Dintre aceştia, preşedintele Tribunalului Bihor va desemna preşedinţii şi locţiitorii preşedinţilor secţiilor de votare la alegerile europarlamentare.
Greu cu şefii de secţii
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi-ar dori ca toţi secţiile de votare din România să fie conduse pe persoane cu studii juridice, dar realitatea arată că de multe ori, îndeosebi la ţară, şefii secţiilor de votare nu reuşesc să îndeplinească nici măcar criteriul studiilor superioare. De aceea, în noiembrie 2013, prin Hotărârea nr. 15 AEP lua decizia de a accepta ca preşedinţi sau locţiitori şi persoanele cu bună reputaţie, care au absolvit măcar învăţământul general obligatoriu. Adică măcar zece clase. Nu se cere nici măcar experienţă similară deoarece, prin derogare, nu mai este necesar ca cei selectaţi să fi participat la alte scrutine electorale din această poziţie. Decizia AEP ar avea rolul de a creşte calitatea preşedinţilor secţiilor de votare, deoarece neregulile constatate la scrutinele precedente au dat bătăi de cap celor din birourile electorale judeţene. Doar în situaţii fericite, preşedinţii secţiilor din mediul rural sunt dascăli…
Pentru şefii secţiilor de vot
Iată condiţiile de îndeplinit pentru cetăţenii care vor să devină preşedinţi sau locţiitori ai preşedinţilor din secţiile de votare:
În conformitate cu legislaţia în vigoare, juriştii care depun o cerere trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
1. Să nu fie soţul, soţia, rudele şi afinii candidaţilor până la gradul al doilea inclusiv;
2. Are cetăţenia română;
3. Cunoaşte limba română, scris şi vorbit;
4. Are drept de vot;
5. Are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcţiei;
6. Nu are apartenenţă politică;
7. A absolvit studii superioare juridice;
8. Nu se află într-unul din cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege;
9. Nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal
În conformitate cu legislaţia în vigoare, persoanele cu o bună reputaţie în localitate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
Persoanele care au absolvit cel puţin învăţământul general obligatoriu trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute la punctele 1-6 şi 8-9 de mai sus.
La cerere se vor anexa, în copie următoarele acte: actul de identitate şi actul de studii (diploma de studii sau adeverinţa). Modelul de cerere poate fi găsit la adresa http://www.prefecturabihor.ro/alegeri/model_cerere_pres_loct.pdf. Pe cerere se va menţiona localitatea unde doreşte să fie preşedinte/locţiitor al secţiei de votare. Cererile se depun la Prefectura Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!