Cadrele medicale sunt protejate de lege contra oamenilor care le vorbesc urât sau îi agresează. Guvernul ţării a aprobat propunerea Ministerului Sănătăţii de modificare a legii sănătăţii. Astfel, s-a adăugat un pasaj care stipulează că „ ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii, va fi pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”.
Puşcărie pentru bătaie
Dacă un cadru medical este lovit, făptaşul riscă să stea după gratii de la 6 luni la 3 ani. Dacă un angajat din Sănătate e vătămat corporal, făptaşul riscă între 6 luni şi 6 ani, iar dacă un cadru medical e vătămat corporal grav, cel ce a săvârşit această faptă va sta după gratii între 3 la 12 ani.
“Ministerul Sănătăţii a mai atras atenţia asupra problemelor de siguranţă cu care se confruntă personalul medical. Până astăzi, dacă o persoană agresa un medic într-un spital putea fi sancţionată cu închisoare de la 3 luni până la 2 ani, sau cu amendă, după caz. Noi am propus înăsprirea pedepselor pentru că, din nefericire, au existat în ultima perioadă unele cazuri îngrijorătoare”, a declarat ministrul Sănătăţii, orădeanul onco-pediatru Ritli Ladislau.
În Bihor cele mai expuse cadre medicale sunt de la serviciile de urgenţă şi de la unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor.
Dr. Hadrian Borcea, medic-şef la UPU – SMURD Oradea,
a declarat că datorită nivelului de percepţie al bihorenilor mult mai bun ca al românilor din alte judeţe, numărul agresiunilor fizice e mai mic.
La SMURD au fost întâlnite mai mult atitudini ostile, iar la UPU de la Spitalul Judeţean în ultimii cinci ani au fost vreo cinci cazuri de agresiuni fizice.
Echipajele de Ambulanţă s-au confruntat şi ele cu câteva cazuri de agresiuni fizice, îndeosebi când au intervenit în coloniile de ţigani.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!