Conform directorului competiţiei, Rakoczi Lajos, după cursele de Formula 1, organizarea concursurilor ecvestre sunt printre cele mai costisitoare. Organizatorii se feresc să spună exact cât au investit în organizarea competiţiei internaţionalede atelaje de la Cefa. Spre exemplu, numai pista de maraton a costat 400 de milioane lei vechi. Directorul de competiţie spune că pentru organizatori miza este deosebită, în sensul că în funcţie de punctajul pe care îl va acorda Federaţia Internaţională Ecvestră, Cefa va putea să intre în lumea bună a operetei sporturilor. Astfel, la Cefa se vor putea organiza competiţii internaţionale. Terenuri de competiţiei la nivelul celor la care aspiră preşedintele competiţiei de la Cefa, Nicolae Nistor, se află doar în Olanda şi Germania câte unu şi în Ungaria, două. Se punctează organizarea, terenul şi nivelul concurenţilor. Rakoczi Lajos suţine că are încredere că vor puncta bine atât în ceea ce priveşte organizarea, cât şi la calitatea terenurilor. În competiţie se află şi campionaul naţional al României Rakoczi Gergo, fiul directorului competiţiei, locul trei la Campiontul European din Elveţia.
Clubul campionilor
De altfel, în cadrul competiţiei internaţionale de la Cefa sunt în joc puncte care contează în campionatul naţional, dar şi în competiţiile internaţionale. Rakoczi Lajos s-a arătat optimist în ceea ce priveşte prestaţia românilor. Mai ales după ce fiul său a obţinut anul trecut locul nouă la Campionatul Mondial din Ungaria. „Până în acel moment practic noi nu contam, eram descalificaţi sau pe ultimele locuri. Prestaţia noastră de anul trecut a fost surpriza competiţiei. Ca să prezentăm un tablou complet pot să spun că noi am obţinut poziţia a IX-a în lume cu 17 concurenţi autorizaţi. Pentru comparaţie, Ungaria are 300 de concurenţi autorizaţi, iar Germania 6.000 de concurenţi autorizaţi”, a spus Rakoczi Lajos. Directorul competiţiei a mai precizat că la Cubulcut-Săcuieni este singurul club ecvestru din România care are doi campion naţionali : Rakoczi Gergo la atelaje şi Jako Aron la sărituri.
Probe
Participanţii la competiţia de la Cefa vor trece prin probe de dresaj, obstacole şi maraton. „În proba de maraton, care e pe o distanţă de 5-7 km, arbitrii urmăresc rezistenţa, mobilitattea şi gradul de instruire al calului. După alura de pas liber şi secţiunea pas urmează un consult medical al cailor. Dacă pulsul nu se redresează şi se consideră că nu sunt odihniţi, atunci caii nu mai intră în competiţie. Proba de obstacole este de 7 km şi se punctează în principal timpii petrecuţi în obstacole”, a explicat directorul competiţiei. La Cefa erau aşteptaţi să vină şi ministrul Administraţiei şi Internelor Vasile Blaga, preşedinte de onoare al competiţiei şi Cseke Atilla, ministrul Sănătăţii, director onorific al evenimentului. Fiindcă duminică este programată o şedinţă de Guvern, cei doi miniştri nu vor mai ajunge.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!