Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) reacționează, printr-un comunicat de presă, la un proiect de amendamente depus anonim la Camera Deputaților care aduce atingere independenței și patrimoniului organizației.
[eadvert]
Potrivit reprezentanților CECCAR, fără o consultare reală cu cei care practică această profesie, cu o rapiditate greu de înțeles, este reactivată și deturnată de la scopul inițial o inițiativă înregistrată la Camera Deputaților, un proiect care „a zăcut în adormire” aproape 4 ani la Comisia pentru buget, finanțe. Forma inițială a proiectului de lege conținea strict articole în concordanță cu necesitățile profesiei, pentru a servi mai bine interesul public.
Ce se dorește
Conform CECCAR, amendamentele propuse vor duce la restrângerea nejustificată, printr-o măsură pur administrativă, a activităților pe care experții contabili le pot desfășura din anul 1994 (anul reînființării corpului profesional) în materie de expertiză contabilă judiciară, fără a exista o modificare la nivelul competențelor necesare.
„Efectul propunerii legislative ar avea un impact major asupra sistemului judiciar, prin pierderea independenței expertului contabil judiciar, mai ales în cazul dosarelor în care sunt parte Ministerul Finanțelor si structurile din subordine. Dacă mâine ar intra în vigoare acest proiect de lege, multe dintre expertizele aflate pe rol decad ca probe. Acest lucru poate avantaja pe unii. Poate conduce la situații în care căderea probei în anumite dosare să rezolve într-un anumit fel cauza respectivă. Sunt expertize în dosare aflate la poliție, DIICOT, parchete, iar reluarea expertizei poate conduce la prescrierea faptelor”, precizează reprezentanții CECCAR.
Prin amendamentul propus se mai instituie un sistem de supraveghere publică disproporționat și se încalcă principiul constituțional al neretroactivității legii. În fapt, este un sistem de control etatist asupra activităților desfășurate de către experții contabili, inclusiv în domeniul expertizelor contabile judiciare, asupra patrimoniului actual al profesiei contabile și asupra gestiunii fluxurilor financiare semnificative ale organismului profesional.
Sistemul de supraveghere urmează a fi implementat prin intermediul unei autorități aflate în subordinea Ministerului Finanțelor. Este vorba de Asociația pentru Supraveghere Publică a Activității de Audit Statututar (ASPAAS). În 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii vor trebui să fie desființate toate organele de conducere la nivel central și local și în locul lor vor fi numiți reprezentanți ASPAAS.
„Profesia contabilă trebuie să își păstreze statutul de profesie independentă, ca toate celelalte profesii liberale. Mie nu mi se pare corect să vină o autoritate de genul acesta să ne conducă”, ne-a declarat Renate Popescu, președintele Filialei CECCAR Bihor.
Practic, se preia controlul direct prin înlocuirea cu un administrator din partea unei autorități publice a peste 200 de mandate aferente structurilor de conducere locală și centrală, democratic alese prin votul membrilor CECCAR.
Amendamentele aduse proiectului de lege vizează și reorganizarea teritorială prin filiale cu personalitate juridică, concomitent cu impunerea abuzivă de către stat a divizării patrimoniului privat deținut de CECCAR, contrar voinței proprietarilor patrimoniului – membrii CECCAR. Totodată, se impune și regula după care se divizează patrimoniul, regulă care nu are nicio legătură cu modul în care acesta a fost acumulat.
Amendamentele propuse aduc grave prejudicii materiale și morale membrilor CECCAR – proprietarii de drept ai patrimoniului, implicit organismului profesional.
„Patrimoniul CECCAR a fost constituit exclusiv din contribuțiile membrilor și exclusiv în scopul desfășurării activității pentru buna gestionare a profesiei contabile. În consecință, administrarea acestuia este atributul exclusiv al membrilor, prin structurile de conducere pe care aceștia le desemnează în mod democratic, prin vot. De altfel, dreptul la proprietate privată este un drept garantat de Constituția României”, mai spun reprezentanții Corpului.
Propunerilor de modificare a proiectului de lege au fost discutate de filialele CECCAR, luni, 4 aprilie 2022, în cadrul unei Conferințe naționale. „Toate cele 42 de filiale din țară au respins în unanimitate propunerile proiectul de lege care vizează reorganizarea activității de expertiză contabilă și a contabililor autorizați”, ne-a informat Renate Popescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!