Libretele CEC cu câştiguri în autoturisme Dacia revin în actualitate periodic. Mai mulţi cititori, posesori ai unor astfel de librete CEC, s-au interesat la redacţia Jurnalului bihorean despre procedura prin care ar putea primi bani de pe urma acestora.
De fapt este vorba despre trei categorii de astfel de librete: librete CEC de 70.000 de lei, preţul unui autoturism Dacia înainte de 1989, posesorii acestora aşteptând să le vină rândul pentru achiziţionarea maşinii; librete CEC în valoare de 5.000 de lei cu câştiguri, prin tragere la sorţi, în autoturisme Dacia şi librete CEC de economii, cu dobânda acordată de CEC.
Ce spune legea
Ultimele decizii legislative cu privire la aceste librete CEC au apărut prin Legea nr. 19/2016 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 19/2014 pentru completarea OUG nr. 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme. Se referă, după cum îi spune şi numele, doar la persoanele care aveau librete CEC în valoare de 70.000 de lei.
Acestea urmau să primescă titluri de stat, drept despăgubire. Potrivit actului normativ, Ministerul Finanţelor va emite „emisiuni de titluri de stat în limita unui plafon de 5.000.000 lei. Titlurile de stat sunt nenegociabile şi nepurtătoare de dobândă”. Deponenţii care au primit bani din contravaloarea acestor CEC-uri prin hotărâri judecătoreşti vor primi titluri de stat în valoare egală cu diferenţa dintre valorile individuale nou-calculate şi valorile individuale ale despăgubirilor încasate.
Ceilalţi, în instanţă
În legătură cu despăgubirile pentru posesorii celorlalte categorii de CEC-uri, actul normativ nu are nici o explicaţie. Vorba românului: „Ce-a mâncat lupul, e bun mâncat!”. Avocaţii sunt, însă, de altă părere. Ei susţin că prin acţiuni în instanţă s-ar putea obţine despăgubiri şi pentru aceste librete CEC.
„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că deponenții sunt titulari de cont și, ca urmare, sunt îndreptățiți să obțină restituirea sumelor. Prin urmare, atâta vreme cât statul s-a folosit de toți acești bani, este normal ca ei să fie restituiți celor îndreptățiți, la o valoare actualizată cu rata inflației, iar pentru carnetele de economii cu dobândă, să fie calculată și dobânda respectivă. Îi sfătuiesc pe cei interesați să contacteze un avocat, deoarece se poate introduce o acțiune judiciară, având ca scop restituirea contravalorii respectivelor librete, existând precedent judiciar în acest sens”, a explicat, pentru Libertatea, avocatul Adrian Cuculis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!