Radu Frențiu este omul care a declanșat campania menită să repună cojocul din Bihor în atenția publică, după ce a descoperit că renumita casă de modă Dior vindea un fel de replică a acestuia cu 10.000 dolari. Sufletul și resursele pe care beiușeanul le-a pus la bătaie au făcut ca mișcarea pe care a declanșat-o să fie de impact la nivel național și internațional.
„Este vorba despre o pictura veche, uitată, aflată la Galeria Națională de Artă a Ungariei, Budapesta. Lucrare de o valoare inestimabilă, superbă ca tematică, compoziție şi execuție, o pânză în stilul romantic târziu, intitulată «Oláh Temetés» adică «Înmormântare Românească» pictată de Bihari Sandor (1855-1906), un mare pictor evreu originar din Băița – Nucet, județul Bihor. Ulterior el a făcut Academia la Viena și a pictat în Austria, Ungaria, Italia, Elveția și Franța.Imaginea reprezintă o familie îndurerată de români dintr-un sat de munte, probabil Sighiştel, Măgura sau Chişcău, care îngroapa o femeie ce pare să fi murit prematur, așezată într-un sicriu acoperit cu flori. Se văd perfect porturile arhaice tipice Țării Beiuşului: cojoace binşeneşti, sumane binşeneşti, clopuri cu roată, gacile, zadie de doliu numai pe fața, cămeşea rumânească arhaică cu şinoare și așa mai departe. Interesant, simultan se pot observa și ținuta copiilor și a preotului ortodox oficiind ceremonia funerară”, explică Radu Frențiu pe Țara Beiușului-Terra Beiusensis.
Trimite articolul
XAtat de frumos. Extraordinar pt acele timpuri.
Morbid, dragã pictore, morbid. Te duce cu gândul la ceva mai viu nu gãseai, o horã fie ea şi ciudatã, cu mãşti dacice si cu vin? Unde sunt fructele? Ofrandele? Denaturat, 1/ 2 realitate româneascã, obicei panonic?