Sâmbătă, înainte de amiază, Librăria Humanitas a fost luată cu asalt de cei mai mici cititori, fetiţe dornice să vadă cum arătă o scriitoare de nouă ani. Aşa cum a descris-o amfitrioana evenimentului Petra Boantă, Delia Calancia este „visătoare, creativă, talentată, cum un simţ al detaliului dezvoltat”. Delia este din Vaslui, a terminat clasa a treia, e cititoare împătimită- citeşte de la 5 ani, desenează de când se ştie şi ceea ce îi place cel mai mult desenează ceea ce citeşte.
Cartea cu mare priză la copii s-a născut dintr-un „insuficient” la compunere. Şi asta tocmai fiindcă fetiţa îşi dorise să răspundă cât mai creativ la punctul I al lucrării de control unde i se cerea alcătuirea unei compuneri cu titlul „Ce vreau să devin când voi fi mare”, folosind cât mai mulți termeni din familiile lexicale ale cuvintelor studiu, școală și meserie. Fetiţa fusese atât de dornică de a fi creativă încât uitase de cealaltă cerinţă. Părinţii au fost stupefiaţi de calificativ, fiindcă Delia era cea mai bună din clasă. Observaţia dascălului i-a lămurit însă ce se întâmplase. Profesorul notase: „Lucrarea de control s-a desfășurat în cadrul orei de română, nu de desen!”. Delia şi-a dorit pe rând să urmeze Facultatea de „Visotologie ”, să devină excursionistă, să aibă un magazin de delicatesuri din care să nu lipsească gemul. Şi-a dorit chiar să devină pirat şi a experimentat aventura pe corăbii cu ochii minţii. Pentru Delia, dormitorul e locul cel mai frumos ”dintre toate locurile din lume”, fiind, în același timp, dormitor și ascunzătoare, teren de joacă și atelier de pictură, scenă pentru concerte și concursuri de karaoke, sală de cinematograf și, mai ales, ”loc de visat de dimineață până seara”, iar ferestrele de unde surprinde peisaje, nişte tablouri imense a căror decor se schimbă în fiecare zi.
Povestea din carte reprezintă o filă din jurnalul Deliei. Fetiţa ne descrie familia sa, casa, jucăriile, pe pisica ei, Grasa și pe Melcovici, prietenul său care este un melc extrem de erudit și ….”rârâit”!! Helix S. Melcovici (S-ul vine de la Socrate) e un personaj aparte, de 112 ani, rârâit și foarte deștept, care vorbește două limbi moarte și șapte vii, cântă excepțional la muzicuță, rezolvă probleme de matematică și dă sfaturi înțelepte. Și el stă ascuns în pupitru și îi ține isonul copilului visător care – prins în rigorile lucrării de control – încearcă să evadeze. Deşi uşor emoţionată. Delia Calancia şi-a luat în serios rolul de scritor care îşi lansează o carte, a lecturat din cartea ei, le-a provocat şi pe micile cititoare să facă o lectură împreună, le-a chestionat pe fiecare vrând să afle ce îşi doresc să devină când vor fi mari. „O zi din viața Deliei” este recomandătă, în această vară, printre Cărțile vacanței din colecția Humanitas Junior, alături de: Secretul monstrului. O poveste cu povețe, trei pisici și o surpriză (Otilia Mantelers), Pandora (Victoria Turnbull), Grădinarul nopții (Frații Fan), Val și Cetatea sufletelor (Ana Alfianu), Micul Prinț (Antoine de Saint-Exupéry), George și luna albastră (Lucy & Stephen Hawking) și Istoria omenirii (Hendrik Willem Van Loon).
Citiți principiile noastre de moderare aici!